Jazz-metoden

Det er ingen hemmelighet at jeg liker jazz. men jeg må innrømme at det var noe jeg lærte å like i voksen alder. Jazz kan for mange virke litt sært. I bunn og grunn handler denne musikkformen om en gruppe mennesker med ulike instrumenter som, gjerne uten å ha spilt sammen før, lager musikk rundt en tema, hvor de ulike deltakerne bytter på å improvisere rundt temaet. Likhetene med teamarbeid i organisasjoner er åpenbare:

Før en jazz-sesjon blir musikerne enige om en felles intensjon og formål. med andre ord hva de ønsker å oppnå. Videre må de bli enige om noen tydelige grunnregler, slik at de lettere kan improvisere utover dette. De må med andre ord bli enige om blandingen av struktur og frihet. Musikerne bringer sine egne ideer inn i sesjonen, men må være åpne for andre ideer. Når to gode ideer møtes oppstår magien i musikken. Ledelse i gruppen er basert på hvem som har IDEEN og dette går selvfølgelig på rundgang mellom medlemmene i gruppen. 

Samhandling og improvisasjon er selvfølgelig et must i arbeidslivet, spesielt siden omgivelsene har blitt så dynamiske og det ikke er noen generisk måte å løse problemer på. Her er jazz-metoden, med felles forståelse og individuelle prestasjoner, en morsom og nyttig innfallsvinkel. Jazzcode er et firma som har spesialisert seg på å lære bort denne metodikken. Her er en video som er laget om nettopp dette:

Rapha storytelling

Rapha er et high-end merke for sykkelklær. Selskapet selger ikke bare bekleding, men også en livsstil.

Rapha bruker storytelling aktivt i byggingen av merkevaren. Både på websiden og Youtube/Vimeo ligger det mange Rapha-filmer som er med på å bygge opp under dette.

Ingrediensene er filmer av syklister som sliter seg gjennom all slags vær og terreng, voiceover og lyd av vind, pust og kjeder som går rundt. Denne miksen vil nok fremstå som uimotståelig for mange, og Rapha har da også lykkes kommersielt. På websidene kan man både kjøpe sykkelklær, sykkelturer til klassiske destinasjoner, samt lese ulike fete sykkelhistorier. 

Ikke nok med at man kan skaffer seg sykkelbekledning med unikt design og fit, men også "medlemskap" i en eksklusiv global "sykkelklubb". Selvfølgelig måtte også jeg ha en slik outfit:

Tempo-trøye

Nummerert 

(selvfølgelig)

Big 5

En av de morsomste og mest lærerike podcastene jeg vet om er «Sånn er du» av og med Harald Eia og Nils Brenna. I denne pocasten invitere de kjente, norske personer som på forhånd tar en personlighetstest som diskuteres i poden. Testen som benyttes er den såkalte «The Big Five», hvor respondentene blir målt på følgende fem dimensjoner (inkludert underdimensjoner eller fasetter):

·      Åpenhet for erfaring: graden av intellektuell nysgjerrighet, kreativitet, variasjon og utforskning

·      Planmessighet: tilbøyeligheten til å være organisert, utvise selv-disiplin og være pliktoppfyllende

·      Ekstroversjon: tendensen til å hente energi, positive følelser og stimuli i samvær med andre mennesker

·      Medmenneskelighet: evnen til å være medfølende og samarbeidende i motsetning til å være mistenksom og fiendtlig ovenfor andre

·      Nevrotisisme: tendensen til lett å oppleve negative følelser som angst og sinne

En av de tingene som er bra med dette programmet (bortsett fra at det inneholder masse humor) er ulike personlighetstrekk normaliseres og at programmet viser at de ulike utslagene både har positive og negative sider. For eksempel er høy planmessighet et positivt personlighetstrekk, men det kan også forbindes med stahet og rigiditet.

Dersom man er interessert i psykologi på et profesjonelt eller personlig plan, er dette et godt sted å begynne.

Link til en fin introduksjon til Big 5 finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=xXATiPciG8o

Link til poden «Sånn er du» finner du her: https://radio.nrk.no/serie/saann-er-du