Tre stil-podcaster for menn

Dersom man er opptatt av klær og stil kan det virke merkelig å høre på podkaster om temaet og ikke bare lese magasiner eller følge inst-kontoer. Men det funker overraskende bra. Podcaster går mer i dybden og diskuterer ulike kles-temaer som gir mye innblikk og inspirasjon selv om det visuelle uteblir.

Podcaster gir deg muligheten til å lære og bli inspirert mens du er på farten. Enten du hører på dem under pendlingen, treningen eller bare hjemme, er det en enkel måte å få tilgang til ekspertenes innsikt. I tillegg kan du plukke opp tips og triks som kan hjelpe deg med å spare tid og penger når du oppgraderer garderoben.

Her er tre skandinaviske podcaster om temaet som jeg hører jevnlig på:

  • Stiljournalen: https://open.spotify.com/show/7KOm0l5Uxl49uAyYQK4Ige?si=6b2739850d2645f9

    Stiljournalen er en svensk podcast som tar for seg herremote og livsstil med et klassisk preg. Vertene, Fredrik af Klercker og Filip Strömbäck, diskuterer alt fra skreddersøm og historisk mote til moderne trender og hvordan man kan oppnå en tidløs stil. Podcasten har en avslappet og humoristisk tone, samtidig som den er informativ.

  • Gentlemanualen: https://open.spotify.com/show/7rhiAQ3EPsOGN2K2nqvuVV?si=0504024cc7e44fe8

    Gentlemanualen er en svensk podcast som tar for seg moderne herremote, stil og personlig utvikling. Podcasten er laget av folkene bak magasinet King. Vertene diskuterer praktiske tips for å bygge en funksjonell garderobe, samt hvordan mote kan kombineres med livsstilsvalg for å skape en helhetlig presentasjon. Med fokus på både klassiske og moderne elementer, er denne podcasten en inspirerende ressurs for menn som ønsker å uttrykke seg gjennom klær.

  • Velkledd: https://open.spotify.com/show/2SVWtumSiDdOfXYFy0RE9J?si=eee75915573840c6

    Velkledd er en norsk podcast hvor temaene ofte knyttet til mer formell klesstil med høy kvalitet. Veldig informativ og lærerik. Eneste ankepunktet til denne podcasten er at den kanskje mangler en liten smule selvironi.

Superhelse

Nå i mars leser jeg boken Outlive skrevet av Peter Attia, som i lang tid har vært en NY Times bestselger. Dette er en bok som utforsker hvordan vi kan forlenge ikke bare levetiden, men også livskvaliteten, gjennom avansert medisin og personlig tilpasning. Attia, en lege med spesialisering i lang levetid og forebyggende medisin, presenterer en vitenskapelig og pragmatisk tilnærming til hvordan vi kan leve lengre og sunnere liv.

Boken begynner med å beskrive hvordan tradisjonell medisin ofte fokuserer på behandling av sykdommer etter at de oppstår, snarere enn å forhindre dem. Den argumenterer for at en mer effektiv strategi er å håndtere risikofaktorer tidlig, spesielt for de fire store dødsårsakene: hjertesykdom, kreft, nevrodegenerative sykdommer og metabolske lidelser.

Boken begynner med å beskrive hvordan tradisjonell medisin ofte fokuserer på behandling av sykdommer etter at de oppstår, snarere enn å forhindre dem. Videre forklarer forfatteren vitenskapen bak aldring og hvordan den påvirker kroppen. Han introduserer konsepter som "helse-span" (antall år man lever med god helse) og "kronisk sykdom-span". Han beskriver også hvordan aldring kan bremses gjennom strategier som ernæring, trening og medisinsk overvåkning.

Ikke minst er den en del av boken viet til personlig forebygging av aldring gjennom sunn diett (inkludert strategier som intermittent fasting, lavkarbo eller middelhavsdiett), trening (styrketrening, utholdenhetstrening, balanse og mobilitet), god søvn og emosjonell helse (stressreduksjon, meningsfulle relasjoner og psykologisk støtte). Det er med andre ord ingen overraskelser her, men boken går svært vitenskapelig til verks, samt konkrete verkstøy for personlig forebygging.

Hvis du ikke gidder å lese boken kan du se filmen:

Jobbreiser

Jeg er en av dem som faktisk liker å reise i jobben (selv om jeg tror de aller fleste egentlig føler det samme). Unntaket er selvfølgelig dersom man i en periode har fryktelig mange reisedøgn, “pendler” til den samme destinasjonen eller reiser til mindre steder innenlands (ja, det har blitt noen av dem også)

Utsikt fra hotellrommet, Ho Chi Min City, Vietnam

Å reise for jobb gir deg muligheten til å komme deg ut av den daglige rutinen. Nye steder, kulturer og miljøer kan være inspirerende og gi en følelse av opplevelse. Jobbreiser innebærer ofte møter, konferanser eller workshops der du kan lære nye ting, utvide ferdighetene dine og bygge nettverk. Dette kan være givende og gi en følelse av personlig og profesjonell vekst. Selv om hovedfokuset er jobb, kan du ofte sette av tid til å oppdage nye byer eller land. Mange ser dette som en sjanse til å kombinere jobb med litt reising og sightseeing. I et av selskapene jeg har jobbet i var det veldig vanlig at de lokalt ansatte tok godt vare på de besøkende fra hovedkontoret og sørget for at vi ble vist rundt i de lokale byene. Å jobbe fra et annet sted enn kontoret kan være motiverende. Det kan gi et nytt perspektiv på arbeidet og øke motivasjonen, både under reise og etter man kommer hjem.

Hvis man er skikkelig heldig kan det hende at man har en jobb som krever reising til steder man sannsynligvis aldri ville dratt på famileferie. For meg gjelder dette både Lahore i Pakistan, Baku i Azerbaijan og Muscat i Oman.

The White Lotus - kanskje det beste på TV akkurat nå

The White Lotus er i gang med sesong 3 akkurat nå. Serien er en mørk komedie og drama som utspiller seg på eksklusive luksusresorter, hvor handlingen avdekker de komplekse, ofte dysfunksjonelle forholdene mellom de rike gjestene og de ansatte. Serien er en skarp satire som tar opp temaer som klasseforskjeller, privilegier, maktdynamikk og menneskelig svakhet på en subtil og underholdende måte.

Hver sesong er satt på en ny, eksotisk destinasjon. Første sesong foregår på Hawaii, mens andre sesong tar oss til Sicilia. Sesong 3 foregår i Thailand, nærmere bestemt Koh Samui. De fantastiske miljøene fungerer som en perfekt kontrast til de mørkere undertonene i historien, og gjør serien til en visuell nytelse.

Serien begynner ofte med et mysterium – som et dødsfall – og nøster gradvis opp hva som har skjedd. Dette gir en ekstra dimensjon av spenning og holder seerne engasjert gjennom hele sesongen, selv om akkurat dette er mer staffasje.

Share

Isbading

Jeg er ikke en som isbader mye, men hver gang jeg gjør det tenker jeg at jeg dette bør jeg gjøre oftere. Mye på grunn av det umiddelbare velværet man føler like etterpå. Når kroppen utsettes for kuldesjokk, frigjøres stresshormoner som adrenalin og noradrenalin, samt endorfiner, som gir en følelse av lykke og velvære. Dette kan gi en "euforisk" følelse etter badingen. I tillegg får kaldt vann blodårene til å trekke seg sammen (vasokonstriksjon), og når du går ut av vannet, utvider de seg igjen (vasodilatasjon). Denne prosessen kan gi en oppkvikkende og revitaliserende følelse.

Isbading ved Brygga i Tøsnberg

Å gjennomføre noe utfordrende som isbading kan gi en sterk følelse av mestring. Dette styrker selvtilliten og gir en psykologisk gevinst. Når kroppen varmes opp igjen etter badet, oppstår en behagelig følelse av varme og avslapning, som mange beskriver som svært tilfredsstillende.

Isbading, kan også gjøres sammen med badstu, noe som øker effektene av begge deler. Bildet og filmen er fra Sjøbadet badstu ved brygga i Tønsberg: https://sjobadet.com/v2/. Og snart kommer det visstnok en ny badstu ved stranden Klopp, like ved der jeg bor. Gjett om jeg gleder meg.

Drinks

Drinker er kanskje ikke det første man tenker på når man skal ta et glass av ett eller annet hjemme en fredagskveld eller i hagen en varm ettermiddag. Men drinker er både moro, lett og godt. Man kommer langt med noen sorter hvitt brennevin, juicer og sitrusfrukter. Av utstyr trenger man ofte bare et målebeger og en shaker. Ulike drinker passer ulike årstider og anledninger. Mørke, krydrete drinker til mørke kvelder og friske, fruktige drinker til lyse sommerdager.

Og hvor kult er det ikke å invitere noen venner på en hjemmelaget Margarita eller Bombay Sappire? I julen lagde jeg også et par julevarianter som satt som en kule:

På instagram er det en rekke kontoer som inspirer til drinker og cocktails, for eksempel https://www.instagram.com/the.boozy.ginger/?hl=en:

Hvordan bli 100 år gammel

I motsetning til hva man skulle tro, er det svært sjelden at mennesker blir over 100 år gamle. Men hvilke faktorer bør være på plass for at mennesker skal bli så gamle? I fjor høst gikk det en dokumentar-serie på Netflix som søkte svar på dette.

Noen forskere har identifisert små samfunn rundt omkring i verden hvor menneskene som lever der har en relativt høy sannsynlighet for å bli svært gamle, også kalt Blue Zones. Det som kjennetegner disse samfunnene er at de er litt på siden av det moderne samfunnet med dets mas, jag og stress. I tillegg er det fire faktorer som kjennetegner de menneskene som lever der og blir svært gamle:

  • Et sunt, ofte plantebasert, kosthold. Dette er selvfølgelig ikke overraskende, men desto like viktig. Mer spesifikt er det viktig med mat som inneholder mye planter og fisk, mat som ofte tar lang tid og tilberede (altså ikke utraprosessert mat) og mat som er næringsrik , men ikke kaloritett og tar lang tid å spise (altså det motsatte av en hamburger)

  • Regelmessig fysisk aktivitet, også i høy alder. Dette er heller ikke noen overraskelse, men i dokumentarserien møter vi eldere mennesker hvor fysisk aktivitet er en naturlig del av hverdagen, enten det er turgåing eller hagearbeid.

  • En mening i tilværelsen: Dette er en faktor som ofte blir oversett. Med mening menes et formål i livet, enten det er religion, frivillig arbeid eller det å ta vare på ting eller andre mennesker, inkludert barn og barnebarn.

  • Sosial omgang og tilhørighet: Dette er også en svært viktig faktor som kan bli oversett. Det å motvirke ensomhet er et viktig tiltak for å motvirke uhelse for alle mennesker. I domkumentar-serien får vi innblikk i ulike samfunn som har ulike sosiale arenaer, også for eldre mennesker.

En tidligere TED Talk om temaet finner du her:

Cheerleading

Min datter, Karla, driver med idretten Cheerleading. Cheerleading er en dynamisk og kunstnerisk sport som kombinerer gymnastikk, dans, stunts og roping for å skape underholdende og energiske forestillinger. Når man ser en cheerleading-konkurranse er man ikke i tvil pm at det er tale om en amerikansk idrett. Energien, selvtilliten og konkurransementaliteten er upåklagelig.

Cheer består av flere forskjellige komponenter:

  • Stunts: Dette er akrobatiske handlinger der utøvere blir løftet, kastet eller balansert av andre. Stunts krever stor styrke, balanse og samarbeid mellom lagmedlemmer.

  • Dans: Cheer inkluderer energiske dansebevegelser som koordineres med musikk og rutiner. Dansen bidrar til å formidle lagets karakter og stemning.

  • Jumps: Cheerleadere utfører ulike hopp, som f.eks. toe touches og pike jumps, som setter fart på forestillingen og viser atletisk dyktighet.

  • Pyramider: Lag bygger komplekse, lagdelte strukturer der utøvere står på hverandre. Disse krever presisjon og mye trening for å utføre på en sikker måte.

Netflix laget for noen år siden dokusåpe om Cheerleading:

Spurs

Er man norsk og glad i fotball, har man vanligvis to favorittlag. Ett fra stedet hvor man kommer fra og ett fra England. Mine lag ble Brann og Tottenham. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor det ble Spurs. Det mer åpenbare hadde det vært et av de røde lagene. Mulig det var det det fine hvite draktene, det at de kommer fra en kul by (London), den offensive og fryktløse spillestilen, de langhårete driblerne Hoddle og Waddle, underdog-stempelet eller det at klassekompisen min også likte dem. Eller mest sannsynlig en kombinasjon av alle disse elementene.

Det å være Tottenham-supporter er selvfølgelig en prøvelse. På det beste er det er lag som spiller underholdende og offensiv fotball og kan slå hvem som helst. På det verste snubler vi på målstreken. Spursy er faktisk et uttrykk som betyr noe sånt som “to have success in reach but to ultimately chuck it away”. Det er ihvertfall aldri kjedelig.

Det er to perioder som har vært gode. Dene ene var rundt 1990 med Paul Gascoigne, Erik Thorstvedt og Gary Lineker. En periode som kulminerte i cup-gullet i 1991. Den andre perioden var under Mauricio Pochettino, en periode som kulminerte med CL-finalen i 2019. Semifinalen mot Ajax det året var verdt alle årene med mediokre resultater på begynnelsen av 2000-talllet.

Jeg har dessverre ikke sett Spurs i England. Bare i tre trenings kamper i Norge. Mot Brann i 1989 og 1991 og mot Inter på Ullevål i 2016:

Når det gjelder hvilken kamp som gjorde at jeg ble Spurs-tilhenger, har jeg faktisk resonnert meg frem til at det må ha vært denne 0-0-kampen mot Man U som ble sendt som tippekamp på NRK i 1985. Forstå det den som kan.

Knausgård

“For hjertet er livet enkelt: det slår så lange den kan. Så stopper det” Slik starter den første boken i den autobiografiske romanserien Min kamp av Karl Ove Knausgård. Disse setningene blir til over 4 000 sider over totalt 6 bøker. Det er noe veldig gjenkjennbart i historiene i Min kamp. Knausgård utforsker temaer som identitet, forhold og livets kompleksitet med en uvanlig åpenhet og ærlighet. Deler er historier og handlingsmettede (uten at det egentlig skjer så forferdelig mye), men andre deler er mer essayistiske, som for eksempel bind 6 hvor Knausgård utforsker Adolf Hitlers sinn og personlighet. Knausgård gjør prosaiske historier spennende på en vidunderlig måte, som for eksempel historien om da han var på interrail i Sør-Europa og går tom for penger og må komme seg hjem til Norge uten en krone.

Selvfølgelig er det ekstra interessant for meg å lese bind 5 hvor handlingen er fra Bergen fra det tidrommet jeg selv gikk på videregående og studerte. Jeg tror ikke jeg har møtt forfatteren selv i denne perioden, men jeg er faktisk ikke helt sikker.

Fra The Guardian

Stilen hans blander detaljert hverdagsbeskrivelse med dype filosofiske refleksjoner, En interessant dimensjon ved Knausgårds verk er hvordan han forvandler det personlige til det universelle.

Det er ingen hemmelighet at Knausgård er min favorittforfatter. Knaustober er visstnok et begrep, og i oktober i år utgav han boken “Arendal”, som er en del av Morgenstjerne-serien han har skrevet de siste årene.

Her er Succession-skuspilleren Jerey Strong sin beskrivelse av Min kamp 1:

Brann-kamp

Jeg begynte å gå på Stadion omtrent i 1985. Tror jeg. Da var jeg 10 år gammel. Forventningsfulle veltet vi ned skråningen ved Gratishaugen, og ganske ofte satt vi slukøret på vei hjemover på 2er-bussen etter tap. Men ekstasen når Brann scoret og håpet om at Brann en dag skulle bli mestere, kunne ingen ta ifra oss. Den store helten den gang var Ahlsen. Og etter hvert kom Trond Egil Soltvedt, Per-Ove Ludvigsen, Raymond Kvisvik og Thorstein Helstad. Gode spillere, men middelmådige resultater var en gjennomgangsmelodi helt frem til 2006/2007, da lokale investorer bidro til kjøp av så mange gode spillere at det ikke var mulig å ikke vinne serien.

Den gang var det ståtribunen i klokkesvingen som gjaldt. Klokkesvingen var manndom på steorider. Det luktet en blanding av røyk, alkohol og urin fra det dysfunksjonelle pissoaret.

Siden den gang har Stadion blitt betydelig oppgradert, men siden jeg bor østpå, er jeg bare på bortekamper. Skien, Sandefjord, Drammen. Med barna. Alltid god stemning. Varierende resultater.

Høydepunkter/beste minner:

  • Cupfinalene mot Rosenborg i 1988 (selv om det ble tap)

  • Hjemmekampen mot Sampdoria (med Gianluca Vialli og Roberto Mancini på topp) i cupvinnercupen i 1989

  • Seriegullet i 2007 (da gullet endelig kom hem)

Min favoritt livsstilspodcast

Min favoritt-podcast for øyeblikket er den danske podcasten Arbejdstitel til det danske livsstilmagasinet Euroman. Podcasten har eksistert i flere år og byr på en avslappet og variert dialog om alt fra kunst, kultur og samfunn, til personlige interesser som mat, reise og vaner. Hver del fordyper seg i emner som f.eks «uskrevne regler» eller «dårlige vaner», og det er ofte interessante gjester, som f.eks kjente kunstnere, kokker og andre kulturpersonligheter.

Foto: Mathias Frejdahl Marker

Podcasten har en uformell tone og vertene Kristoffer Dahy Ernst og Oliver Enné evner å gjøre det mest hverdagslige temaer spennende gjennom dype samtaler og personlige anekdoter, som gir oss lyttere anledning til å reflektere over vårt eget liv og interesser.

En av mine favorittdeler er den faste posten "Overvurdert/Undervurdert", hvor man diskuterer forskellige emner og vurderer, om de er overvurderte eller undervurderte. Eksempler på fenomener som vurderes i er:

  • Handle uten handlekurv eller -vogn

  • Trene med vanlige solbriller eller vanlig klokke

  • Spise surdeigsbrød

  • Henge klærne i skapet når man overnatter på hotell

  • Drikke Aperol Spritz

https://www.euroman.dk/emner/arbejdstitel

Omnivore - vi er hva vi spiser

En av de mest interessante seriene som har kommet den siste tiden er Omnivore på Apple+. I denne serien guider Noma-sjefen, René Redzepi, oss gjennom matverdenen gjennom seriens 8 episoder. Hver episode omhandler en råvare som salt, ris, gris eller kaffe. På en tankevekkende og estetisk måte viser rmatens reisen fra bonden eller fiskeren til vårt matbord, hvor hvert ledd er en viktig del av produktet.

Serien er en hylleste til kvalitet, bærekraft og sanser. Serien er visuelt imponerende, med filmopptak fra noen av verdens mest avsidesliggende og urbane steder. Vi møter grisebønder i Spania som lar dyrene beite fritt i skogen og leve av et kosthold hasselnøtter. Vi møter saltprodusenter i Frankrike som samler saltet for hånd for å få høyest mulig kvalitet. Og vi får se fiskere som fanger tunfisken med harpun for å bevare mest mulig av fisken.

Ordet omnivore betyr altetende og er en hyllest til mangfoldet i matverdene. En av de sterkeste trekkene ved Omnivore er dens evne til å veve sammen matens glede med dens utfordringer. Serien trekker ikke bare frem matens estetiske og sensoriske appell, men understreker også de etiske dilemmaene som følger med å være en alteter. Hvordan kan vi spise på en måte som både gleder sansene og bevarer planeten?

Tre høsttrender jeg kommer til å omfavne

Klær og mote er kjempemoro. Men når man er mann (49) er det ikke alt man kan gå med, som for eksempel denne sommerens svært korte shortser. Men her er tre trendelementer jeg kommer til å omfavne i høst:

  • Granpapacore: Granpapacore dreier seg om klær inspirert av godt voksne menn. Dette kan være plagg som cardigans, tweed-blazere og andre vintage-inspirerte plagg. Denne stilen og også mer bærekraftig enn andre stilarter, da den omfavner brukt- og vintage kjøp. Plaggene skal være store og komfortable, men fargepaletten ofte går i beige og jordfarger.

Fra CareofCarl.no

  • Doble denim: Double denim, altså både jeans bukse og skjorte kom som en kule i vår og sommer, og ble den store festivalmoten i sommer. Denne stilen blir og så kalt for Canadian eller Texan Tuxedo, på grunn av flørtingen med cowboy-stilen.

  • Peacoat: Peacoat eller losjakke ble oprinnelig brukt av sjøfolk, men har entret moteverden som et klassisk og anvendelig plagg. Losjakken er dobbelspent med brede slag, og er både superkul og varmer godt på kalde høstdager.

Fra thetimes.com

Her er en video som beskriver alle de største herre-trendene i høst:

Share

Grillet fisk

Grillmat er godt. Fisk er godt. Sammen blir det kjempegodt.

Her er en oppskrift på grillet havabbor jeg prøvde forrige uke:

Havabbor selges på Meny og er oppdrettfisk fra Hellas. Beregn èn fisk per person. Rens fisken, men la hodet og skinnet være på. Fyll fisken med sitron, persille og salt. Pensle utsiden med olivenolje (mye). Grill fisken på høy varme på den ene siden i 15 minuter og 5 minutter på den andre siden til du ser at kjøttet blir hvitt. Ha gjerne grillete grønnsaker som tilbehør. Kjempeenkelt og superdigg.

Tracksmith - Verdens kuleste løpeklær

Jeg løper endel om dagen. Grunnen er at jeg skal løpe Gøteborgsvarvet harlvmarra i mai. Det blir tredje gang jeg er med på dette løpet.

Når man løper og konkurrerer er det viktig med funksjonelle og komfortable løpeklær. Men det er også viktig å se bra ut. Jeg har derfor lagt min elsk på et amerikansk klesmerke som heter Tracksmith Running: https://www.tracksmith.com/no

Tracksmith er et merke som er kapslet inn i cool New England estetikk, med sunn livsstil, landlige omgivelser og felleskap i løping. Legg til en dæsj ruskete vær, varm kaffe og en enkel hytte i skogen, så har man det. De har selvfølgelig fete promo-filmer på Youtube:

Ja, merket er ganske pricey, men kvalitet og estetikk er uovertruffen.

Hellas

Året sommerferie gikk til Hellas. Sist gang var i 2001 for å feire at jeg var ferdig med NHH. Denne gangen var det med kjæreste og barn.

Øyen var Kefalonia og en helt fantastisk, liten by på nordsiden som heter Fiskardo, som var en fin blanding mellom fiskerlandsby og turiststed.

Topp tre ting ved Hellas som ferieland:

  1. Deilig, turkist badevann

  2. Rusle rundt i små byer på morgenen og på kvelden

  3. Mat (fisk, skalldyr, salat, lam)

Share

Cocktail-fest

Det å arrangere fest er veldig moro. Det å arrangere cocktail-fest er enda gøyere. Her er en oppskrift på hvordan det kan gjøres:

  • Hvor: Cocktail-fest er aller best utendørs. Gjerne i en litt frodig hage.

  • Drikke: Kjøp inn til 3-4 enkle cocktail som gjestene kan mikse selv. Eventuelt lei en slush-maskin og bland inn vodka eller rom

  • Mat: Kjør lett mat. Frisk salat med lette grillspyd. Biff, saus og poteter funker ikke.

  • Bekledning: Lette, lyse sommerklær. Hawaii-skjorte på menn er innertier

  • Pynt: Velg en fargepalett og hold deg til den. Pynt gjerne med ballonger og lys-lenker. Husk citrusfrukter, sugerør og paraplyer til drinkene.

  • Musikk: Alt mulig, bare det er lett og lystig. Yacht-musikk, lounge, 80-talls osv.

Kjør Cocktail-fest!

Far lukter brent…

Da er grillsesong begynt. En av mine favoritter er kylling på ølboks. Dette er superenkelt: Ta en hel, rå kylling. Pense med hvitløksmarinade eller smør. Ta en boks med øl. Drikk halve boksen. Klipp av toppen av ølboksen. Fyll den med øl, løk og hvitløk. Stapp ølboksen inn i kyllingen og grill den på ca. 200 grader i ca. 1 time, til kjøttet holder ca. 70 grader. Kyllingen vil da være saftig og crispy. Superenkelt. Ikke glem å drikke øl mens du griller.

Share

Palmer

Palmer er noe av det av det stiligste som finnes innen planteriket. Mulig det er på grunn av det eksotiske og robuste ved denne plantearten.

Palmer er også inspirasjon for navnet på denne bloggen. Bildene i dette innlegget er tatt i Palmehuset i Gøteborg.

Palmehuset, Gøteborg

Share

Powered by Squarespace