Brann-kamp

Jeg begynte å gå på Stadion omtrent i 1985. Tror jeg. Da var jeg 10 år gammel. Forventningsfulle veltet vi ned skråningen ved Gratishaugen, og ganske ofte satt vi slukøret på vei hjemover på 2er-bussen etter tap. Men ekstasen når Brann scoret og håpet om at Brann en dag skulle bli mestere, kunne ingen ta ifra oss. Den store helten den gang var Ahlsen. Og etter hvert kom Trond Egil Soltvedt, Per-Ove Ludvigsen, Raymond Kvisvik og Thorstein Helstad. Gode spillere, men middelmådige resultater var en gjennomgangsmelodi helt frem til 2006/2007, da lokale investorer bidro til kjøp av så mange gode spillere at det ikke var mulig å ikke vinne serien.

Den gang var det ståtribunen i klokkesvingen som gjaldt. Klokkesvingen var manndom på steorider. Det luktet en blanding av røyk, alkohol og urin fra det dysfunksjonelle pissoaret.

Siden den gang har Stadion blitt betydelig oppgradert, men siden jeg bor østpå, er jeg bare på bortekamper. Skien, Sandefjord, Drammen. Med barna. Alltid god stemning. Varierende resultater.

Høydepunkter/beste minner:

  • Cupfinalene mot Rosenborg i 1988 (selv om det ble tap)

  • Hjemmekampen mot Sampdoria (med Gianluca Vialli og Roberto Mancini på topp) i cupvinnercupen i 1989

  • Seriegullet i 2007 (da gullet endelig kom hem)

Min favoritt livsstilspodcast

Min favoritt-podcast for øyeblikket er den danske podcasten Arbejdstitel til det danske livsstilmagasinet Euroman. Podcasten har eksistert i flere år og byr på en avslappet og variert dialog om alt fra kunst, kultur og samfunn, til personlige interesser som mat, reise og vaner. Hver del fordyper seg i emner som f.eks «uskrevne regler» eller «dårlige vaner», og det er ofte interessante gjester, som f.eks kjente kunstnere, kokker og andre kulturpersonligheter.

Foto: Mathias Frejdahl Marker

Podcasten har en uformell tone og vertene Kristoffer Dahy Ernst og Oliver Enné evner å gjøre det mest hverdagslige temaer spennende gjennom dype samtaler og personlige anekdoter, som gir oss lyttere anledning til å reflektere over vårt eget liv og interesser.

En av mine favorittdeler er den faste posten "Overvurdert/Undervurdert", hvor man diskuterer forskellige emner og vurderer, om de er overvurderte eller undervurderte. Eksempler på fenomener som vurderes i er:

  • Handle uten handlekurv eller -vogn

  • Trene med vanlige solbriller eller vanlig klokke

  • Spise surdeigsbrød

  • Henge klærne i skapet når man overnatter på hotell

  • Drikke Aperol Spritz

https://www.euroman.dk/emner/arbejdstitel

Omnivore - vi er hva vi spiser

En av de mest interessante seriene som har kommet den siste tiden er Omnivore på Apple+. I denne serien guider Noma-sjefen, René Redzepi, oss gjennom matverdenen gjennom seriens 8 episoder. Hver episode omhandler en råvare som salt, ris, gris eller kaffe. På en tankevekkende og estetisk måte viser rmatens reisen fra bonden eller fiskeren til vårt matbord, hvor hvert ledd er en viktig del av produktet.

Serien er en hylleste til kvalitet, bærekraft og sanser. Serien er visuelt imponerende, med filmopptak fra noen av verdens mest avsidesliggende og urbane steder. Vi møter grisebønder i Spania som lar dyrene beite fritt i skogen og leve av et kosthold hasselnøtter. Vi møter saltprodusenter i Frankrike som samler saltet for hånd for å få høyest mulig kvalitet. Og vi får se fiskere som fanger tunfisken med harpun for å bevare mest mulig av fisken.

Ordet omnivore betyr altetende og er en hyllest til mangfoldet i matverdene. En av de sterkeste trekkene ved Omnivore er dens evne til å veve sammen matens glede med dens utfordringer. Serien trekker ikke bare frem matens estetiske og sensoriske appell, men understreker også de etiske dilemmaene som følger med å være en alteter. Hvordan kan vi spise på en måte som både gleder sansene og bevarer planeten?

Tre høsttrender jeg kommer til å omfavne

Klær og mote er kjempemoro. Men når man er mann (49) er det ikke alt man kan gå med, som for eksempel denne sommerens svært korte shortser. Men her er tre trendelementer jeg kommer til å omfavne i høst:

  • Granpapacore: Granpapacore dreier seg om klær inspirert av godt voksne menn. Dette kan være plagg som cardigans, tweed-blazere og andre vintage-inspirerte plagg. Denne stilen og også mer bærekraftig enn andre stilarter, da den omfavner brukt- og vintage kjøp. Plaggene skal være store og komfortable, men fargepaletten ofte går i beige og jordfarger.

Fra CareofCarl.no

  • Doble denim: Double denim, altså både jeans bukse og skjorte kom som en kule i vår og sommer, og ble den store festivalmoten i sommer. Denne stilen blir og så kalt for Canadian eller Texan Tuxedo, på grunn av flørtingen med cowboy-stilen.

  • Peacoat: Peacoat eller losjakke ble oprinnelig brukt av sjøfolk, men har entret moteverden som et klassisk og anvendelig plagg. Losjakken er dobbelspent med brede slag, og er både superkul og varmer godt på kalde høstdager.

Fra thetimes.com

Her er en video som beskriver alle de største herre-trendene i høst:

Grillet fisk

Grillmat er godt. Fisk er godt. Sammen blir det kjempegodt.

Her er en oppskrift på grillet havabbor jeg prøvde forrige uke:

Havabbor selges på Meny og er oppdrettfisk fra Hellas. Beregn èn fisk per person. Rens fisken, men la hodet og skinnet være på. Fyll fisken med sitron, persille og salt. Pensle utsiden med olivenolje (mye). Grill fisken på høy varme på den ene siden i 15 minuter og 5 minutter på den andre siden til du ser at kjøttet blir hvitt. Ha gjerne grillete grønnsaker som tilbehør. Kjempeenkelt og superdigg.

Tracksmith - Verdens kuleste løpeklær

Jeg løper endel om dagen. Grunnen er at jeg skal løpe Gøteborgsvarvet harlvmarra i mai. Det blir tredje gang jeg er med på dette løpet.

Når man løper og konkurrerer er det viktig med funksjonelle og komfortable løpeklær. Men det er også viktig å se bra ut. Jeg har derfor lagt min elsk på et amerikansk klesmerke som heter Tracksmith Running: https://www.tracksmith.com/no

Tracksmith er et merke som er kapslet inn i cool New England estetikk, med sunn livsstil, landlige omgivelser og felleskap i løping. Legg til en dæsj ruskete vær, varm kaffe og en enkel hytte i skogen, så har man det. De har selvfølgelig fete promo-filmer på Youtube:

Ja, merket er ganske pricey, men kvalitet og estetikk er uovertruffen.

Hellas

Året sommerferie gikk til Hellas. Sist gang var i 2001 for å feire at jeg var ferdig med NHH. Denne gangen var det med kjæreste og barn.

Øyen var Kefalonia og en helt fantastisk, liten by på nordsiden som heter Fiskardo, som var en fin blanding mellom fiskerlandsby og turiststed.

Topp tre ting ved Hellas som ferieland:

  1. Deilig, turkist badevann

  2. Rusle rundt i små byer på morgenen og på kvelden

  3. Mat (fisk, skalldyr, salat, lam)

 

Cocktail-fest

Det å arrangere fest er veldig moro. Det å arrangere cocktail-fest er enda gøyere. Her er en oppskrift på hvordan det kan gjøres:

  • Hvor: Cocktail-fest er aller best utendørs. Gjerne i en litt frodig hage.

  • Drikke: Kjøp inn til 3-4 enkle cocktail som gjestene kan mikse selv. Eventuelt lei en slush-maskin og bland inn vodka eller rom

  • Mat: Kjør lett mat. Frisk salat med lette grillspyd. Biff, saus og poteter funker ikke.

  • Bekledning: Lette, lyse sommerklær. Hawaii-skjorte på menn er innertier

  • Pynt: Velg en fargepalett og hold deg til den. Pynt gjerne med ballonger og lys-lenker. Husk citrusfrukter, sugerør og paraplyer til drinkene.

  • Musikk: Alt mulig, bare det er lett og lystig. Yacht-musikk, lounge, 80-talls osv.

Kjør Cocktail-fest!

Far lukter brent…

Da er grillsesong begynt. En av mine favoritter er kylling på ølboks. Dette er superenkelt: Ta en hel, rå kylling. Pense med hvitløksmarinade eller smør. Ta en boks med øl. Drikk halve boksen. Klipp av toppen av ølboksen. Fyll den med øl, løk og hvitløk. Stapp ølboksen inn i kyllingen og grill den på ca. 200 grader i ca. 1 time, til kjøttet holder ca. 70 grader. Kyllingen vil da være saftig og crispy. Superenkelt. Ikke glem å drikke øl mens du griller.

Palmer

Palmer er noe av det av det stiligste som finnes innen planteriket. Mulig det er på grunn av det eksotiske og robuste ved denne plantearten.

Palmer er også inspirasjon for navnet på denne bloggen. Bildene i dette innlegget er tatt i Palmehuset i Gøteborg.

Palmehuset, Gøteborg

Roma

I fjor høst jeg for første gang i Roma. Kanskje på høy tid. Foranledningen var en studietur i regi av klubben hvor jeg er trener, hvor vi besøkte AS Roma sitt akademi og overvar en Europa League kamp med A-laget på Olympiastadion.

Arkitekturen og de historiske stedene var fantastisk. Og jeg nekter å tro at det er bedre stemning på noen som helst stadion, hverken i England eller andre steder, er bedre enn den vi opplevde på Olympia-stadion den kvelden, med 80 000 elleville hjemme-supportere på tribunen.

Roma er også kjent fra film. Her er mine tre favoritt Roma-filmer (alle er tydeligvis i kategorien “romantisk”):

1) La Dolce Vita (Fellini)

2) To Rome with Love (Allen)

3) Vacanze Romane (Wyler)

New York

I oktober var jeg i New York for første gang. NY så mye menneskelig aktivitet, talent, kapital, historie og å mange inntrykk å absorbere at man kan være der i mange uker og stadig oppleve noe nytt hver dag. Men det orker man ikke. NY er også en veldig romantisk by med tallløse møter mellom mennesker fra ulike deler av verden.

Her er mine favoritter fra de fem dagene jeg var der:

  • Gå langs de brede avenyene på Manhatten. Bare suge inn alle folk og inntrykk i dype drag

  • Morgenløping i Central Park. En klisje, ja. Men en veldig kul opplevelse sammen med veldig mange andre

  • Manhatten skyline:. Om natten, ved innflygningen, på toppen av Rockefeller. Kort sagt fra alle vinkler

  • Kafeer, barbershop og bokhandlere i West Village. En litt roligere del av byen, men du verden så sjarmerende.

  • Utstilling på Guggenheim-museet. En veldig fin opplevelse på en søndag formiddag.

  • Natteliv. Restauranter, Times Square, jazzklubb.

Bie-hjelp

Bier forsvinner og dør over hele verden. Dette har store konsekvenser for jordbruk og matvareproduksjon som er avhengig av bie-pollinering.

Man antar at nedgangen i bie-bestanden henger sammen med nedgang i bestanden av bienes foretrukne planter, som har måttet vike til fordel for åkre og andre typer landbruksområder.

For å gi et lite mini-bidrag til å snu denne utviklingen har vi derfor plantet en 2x2 meter blomstereng i hagen, bestående av blant annet silkedodre, løvemunn, ringblomst, puslingkrage, kinesisk forglemmegei, busknellik, og kaliforniavalmue. Pent ble det også.

Paris

Første flyturen utenlands etter pandemien gikk til Paris. For meg er Paris følgende:

Stemninger: det grandiose, vakre, intellektuelle, dekadente, gateliv.

Historiske hendelser og epoker: den franske revolusjonen, Solkongen, Belle Epoque.

Store tenkere: Satre, Camus, Hemmingway…….

Gastronomi: Løksuppe, champagne, bistro……

Og verdens beste film med Paris som tema? “Midnight in Paris”, selvfølgelig:

Og la oss heller ikke glemme chic lit serien “Emily in Paris”:

Nyttårsaften

Nyttårsaften er en festdag for familen. Dette er med andre ord en anledning for å feire med de nære og de kjære.

Følgende ingredienser bør være til stede:

  • Rikelig med glitterpynt

  • Konfetti (selvfølgelig)

  • Fotoshoot

  • Lett popmusikk

  • Pakkelek

  • Festmat (tapas eller kalkun)

  • Fyrverkeri til barna (les: stjerneskudd)

En start mot et mål

Etter å ha trent relativt lite i en periode har jeg satt meg et mål: Sub 2 timer på Gøteborgsvarvet halvmaraton den 21. mai 2022. Målet er ikke spesielt hårete og bør være oppnåelig med grei trening over et halvt år. Starten på denne treningsreisen var en snødekt søndags morgen i begynnelsen av november. Lø

Jeg velger å trene løping tre dager i uken i seks måneder for å nå dette målet fordelt på følgende tre type økter:

  • Intervalltrening: Relativt kort økt med ulike intensitetssoner. Oppvarming + 30 minutter.

  • Langløp: 1 time og opp til 2 timer med lavt tempo.

  • Restitusjonsøkt: 45 min og opp til en time med moderat tempo

Håpet er at summen av dette skal dra meg under to timer på drøye to mil i slutten av av mai.

Foto: Gøteborgsvarvet

Kunst

IMG_0119.JPG

Å dra på kunstutstilling med barn er veldig kjekt. Alle må bare gjøre det på sin måte og i sitt eget tempo. For de minste er det kanskje bare et stort lokale med masse lys, mørke og farger. For de større er det former, farger og undring.

Dette er bilder fra en utstilling med den svenske maleren Lars Lerin. Dette er en av de fineste utstillingene jeg har vært på. Bildene er figurative og ofte svært detaljerte og innholdet både urbane og rurale motiver, ofte med en mørk vinter som bakgrunn og en sterk, underliggende melakoni.

IMG_0124.JPG

Kunst og kunstutstillinger handler dypest sett om hvilke følelser ulike sanseinntrykk skaper for den enkelte. Følelser som nysgjerrighet, glede, harme, harmoni, frustrasjon, tankefullhet. Kunst er med andre ord høyst følelsesmessig og individuelt. På samme måten som selve definisjonen av kust er det.

Norgesferie

Så ble det altså Norges-ferie i år. Norges-ferie har et litt annet toneleie enn de sedvanlige Middelhavs-feriene. Mindre lyd, mindre lys, mindre varme. Mer vær, mer aktiviteter, mer forflytning. Når sol og varme ikke er en selvfølge blir det sånn. Mer gråtoner. Og litt blått og grønt.

fullsizeoutput_30df.jpeg

Siden vi var har vært i Nord-Norge, ble det naturligvis fisking. Mye fisking. Dermed fikk jeg også lettet litt på min halvdårlig samvittighet for at mine bybarn aldri har fått oppleve det å fiske. Jeg mener dette tilhører den norske allmenndannelsen, i likhet med skigåing og fjellturer.

B002EAF8-FDA9-4E95-A204-2811A079D706.jpg
DAE0AF38-6B47-45B9-B5CF-13AE52378128.jpg

Bokhandel

Noe av det fineste jeg vet om er å tilbringe tid i en bokhandel. Jeg tror det har noe med alle idéene, tankene og fakta som er manifesteres gjennom tekst og som sorteres og presenters på en konsentrert måte i en bokhandel. Bokhandelen er en slags kurator. Så kan man bare gå en se, bla og eventuelt kjøpe med seg hjem. Det er noe med dette jeg finner nesten uimotståelig.

Er jeg på et nytt sted pleier jeg alltid å stikke innom en bokhandel hvis jeg ser en, enten det er et lite antikvariat på hjørnet eller en 5-etasjes Waterstone´s. Det samme gjelder bokhandlere på flyplasser: Jeg må alltid innom. Selvfølgelig ender jeg opp med flere bøker enn jeg rekker å lese………

Her en superfin film om lesing og bokhandlere:

For ikke å glemme denne perlen av en bok om et antikvariat i Skottland:

Vintersykling

Det å sykle racer om vinteren er faktisk utrolig fint. Noen kjører full pakke med cyclocross, men man kommer langt med ekstra vindbeskyttelse på hender, føtter og hode. Man må bare ha litt lavere tempo enkelte steder. Det kan selvfølgelig være skikkelig surt og kaldt, men følelsen av å komme hjem til en kopp varm kaffe og en bok om for eksempel sykkelsporten i Flandern, Belgia er desto bedre. At tiden ble elendig spiller ingen rolle. Det er lenge til sesongen starter på ordentlig.