Hellas

Året sommerferie gikk til Hellas. Sist gang var i 2001 for å feire at jeg var ferdig med NHH. Denne gangen var det med kjæreste og barn.

Øyen var Kefalonia og en helt fantastisk, liten by på nordsiden som heter Fiskardo, som var en fin blanding mellom fiskerlandsby og turiststed.

Topp tre ting ved Hellas som ferieland:

  1. Deilig, turkist badevann

  2. Rusle rundt i små byer på morgenen og på kvelden

  3. Mat (fisk, skalldyr, salat, lam)

 

Cocktail-fest

Det å arrangere fest er veldig moro. Det å arrangere cocktail-fest er enda gøyere. Her er en oppskrift på hvordan det kan gjøres:

  • Hvor: Cocktail-fest er aller best utendørs. Gjerne i en litt frodig hage.

  • Drikke: Kjøp inn til 3-4 enkle cocktail som gjestene kan mikse selv. Eventuelt lei en slush-maskin og bland inn vodka eller rom

  • Mat: Kjør lett mat. Frisk salat med lette grillspyd. Biff, saus og poteter funker ikke.

  • Bekledning: Lette, lyse sommerklær. Hawaii-skjorte på menn er innertier

  • Pynt: Velg en fargepalett og hold deg til den. Pynt gjerne med ballonger og lys-lenker. Husk citrusfrukter, sugerør og paraplyer til drinkene.

  • Musikk: Alt mulig, bare det er lett og lystig. Yacht-musikk, lounge, 80-talls osv.

Kjør Cocktail-fest!

Far lukter brent…

Da er grillsesong begynt. En av mine favoritter er kylling på ølboks. Dette er superenkelt: Ta en hel, rå kylling. Pense med hvitløksmarinade eller smør. Ta en boks med øl. Drikk halve boksen. Klipp av toppen av ølboksen. Fyll den med øl, løk og hvitløk. Stapp ølboksen inn i kyllingen og grill den på ca. 200 grader i ca. 1 time, til kjøttet holder ca. 70 grader. Kyllingen vil da være saftig og crispy. Superenkelt. Ikke glem å drikke øl mens du griller.

Palmer

Palmer er noe av det av det stiligste som finnes innen planteriket. Mulig det er på grunn av det eksotiske og robuste ved denne plantearten.

Palmer er også inspirasjon for navnet på denne bloggen. Bildene i dette innlegget er tatt i Palmehuset i Gøteborg.

Palmehuset, Gøteborg

Roma

I fjor høst jeg for første gang i Roma. Kanskje på høy tid. Foranledningen var en studietur i regi av klubben hvor jeg er trener, hvor vi besøkte AS Roma sitt akademi og overvar en Europa League kamp med A-laget på Olympiastadion.

Arkitekturen og de historiske stedene var fantastisk. Og jeg nekter å tro at det er bedre stemning på noen som helst stadion, hverken i England eller andre steder, er bedre enn den vi opplevde på Olympia-stadion den kvelden, med 80 000 elleville hjemme-supportere på tribunen.

Roma er også kjent fra film. Her er mine tre favoritt Roma-filmer (alle er tydeligvis i kategorien “romantisk”):

1) La Dolce Vita (Fellini)

2) To Rome with Love (Allen)

3) Vacanze Romane (Wyler)

New York

I oktober var jeg i New York for første gang. NY så mye menneskelig aktivitet, talent, kapital, historie og å mange inntrykk å absorbere at man kan være der i mange uker og stadig oppleve noe nytt hver dag. Men det orker man ikke. NY er også en veldig romantisk by med tallløse møter mellom mennesker fra ulike deler av verden.

Her er mine favoritter fra de fem dagene jeg var der:

  • Gå langs de brede avenyene på Manhatten. Bare suge inn alle folk og inntrykk i dype drag

  • Morgenløping i Central Park. En klisje, ja. Men en veldig kul opplevelse sammen med veldig mange andre

  • Manhatten skyline:. Om natten, ved innflygningen, på toppen av Rockefeller. Kort sagt fra alle vinkler

  • Kafeer, barbershop og bokhandlere i West Village. En litt roligere del av byen, men du verden så sjarmerende.

  • Utstilling på Guggenheim-museet. En veldig fin opplevelse på en søndag formiddag.

  • Natteliv. Restauranter, Times Square, jazzklubb.

Bie-hjelp

Bier forsvinner og dør over hele verden. Dette har store konsekvenser for jordbruk og matvareproduksjon som er avhengig av bie-pollinering.

Man antar at nedgangen i bie-bestanden henger sammen med nedgang i bestanden av bienes foretrukne planter, som har måttet vike til fordel for åkre og andre typer landbruksområder.

For å gi et lite mini-bidrag til å snu denne utviklingen har vi derfor plantet en 2x2 meter blomstereng i hagen, bestående av blant annet silkedodre, løvemunn, ringblomst, puslingkrage, kinesisk forglemmegei, busknellik, og kaliforniavalmue. Pent ble det også.

Paris

Første flyturen utenlands etter pandemien gikk til Paris. For meg er Paris følgende:

Stemninger: det grandiose, vakre, intellektuelle, dekadente, gateliv.

Historiske hendelser og epoker: den franske revolusjonen, Solkongen, Belle Epoque.

Store tenkere: Satre, Camus, Hemmingway…….

Gastronomi: Løksuppe, champagne, bistro……

Og verdens beste film med Paris som tema? “Midnight in Paris”, selvfølgelig:

Og la oss heller ikke glemme chic lit serien “Emily in Paris”:

Nyttårsaften

Nyttårsaften er en festdag for familen. Dette er med andre ord en anledning for å feire med de nære og de kjære.

Følgende ingredienser bør være til stede:

  • Rikelig med glitterpynt

  • Konfetti (selvfølgelig)

  • Fotoshoot

  • Lett popmusikk

  • Pakkelek

  • Festmat (tapas eller kalkun)

  • Fyrverkeri til barna (les: stjerneskudd)

En start mot et mål

Etter å ha trent relativt lite i en periode har jeg satt meg et mål: Sub 2 timer på Gøteborgsvarvet halvmaraton den 21. mai 2022. Målet er ikke spesielt hårete og bør være oppnåelig med grei trening over et halvt år. Starten på denne treningsreisen var en snødekt søndags morgen i begynnelsen av november. Lø

Jeg velger å trene løping tre dager i uken i seks måneder for å nå dette målet fordelt på følgende tre type økter:

  • Intervalltrening: Relativt kort økt med ulike intensitetssoner. Oppvarming + 30 minutter.

  • Langløp: 1 time og opp til 2 timer med lavt tempo.

  • Restitusjonsøkt: 45 min og opp til en time med moderat tempo

Håpet er at summen av dette skal dra meg under to timer på drøye to mil i slutten av av mai.

Foto: Gøteborgsvarvet

Kunst

IMG_0119.JPG

Å dra på kunstutstilling med barn er veldig kjekt. Alle må bare gjøre det på sin måte og i sitt eget tempo. For de minste er det kanskje bare et stort lokale med masse lys, mørke og farger. For de større er det former, farger og undring.

Dette er bilder fra en utstilling med den svenske maleren Lars Lerin. Dette er en av de fineste utstillingene jeg har vært på. Bildene er figurative og ofte svært detaljerte og innholdet både urbane og rurale motiver, ofte med en mørk vinter som bakgrunn og en sterk, underliggende melakoni.

IMG_0124.JPG

Kunst og kunstutstillinger handler dypest sett om hvilke følelser ulike sanseinntrykk skaper for den enkelte. Følelser som nysgjerrighet, glede, harme, harmoni, frustrasjon, tankefullhet. Kunst er med andre ord høyst følelsesmessig og individuelt. På samme måten som selve definisjonen av kust er det.

Norgesferie

Så ble det altså Norges-ferie i år. Norges-ferie har et litt annet toneleie enn de sedvanlige Middelhavs-feriene. Mindre lyd, mindre lys, mindre varme. Mer vær, mer aktiviteter, mer forflytning. Når sol og varme ikke er en selvfølge blir det sånn. Mer gråtoner. Og litt blått og grønt.

fullsizeoutput_30df.jpeg

Siden vi var har vært i Nord-Norge, ble det naturligvis fisking. Mye fisking. Dermed fikk jeg også lettet litt på min halvdårlig samvittighet for at mine bybarn aldri har fått oppleve det å fiske. Jeg mener dette tilhører den norske allmenndannelsen, i likhet med skigåing og fjellturer.

B002EAF8-FDA9-4E95-A204-2811A079D706.jpg
DAE0AF38-6B47-45B9-B5CF-13AE52378128.jpg

Bokhandel

Noe av det fineste jeg vet om er å tilbringe tid i en bokhandel. Jeg tror det har noe med alle idéene, tankene og fakta som er manifesteres gjennom tekst og som sorteres og presenters på en konsentrert måte i en bokhandel. Bokhandelen er en slags kurator. Så kan man bare gå en se, bla og eventuelt kjøpe med seg hjem. Det er noe med dette jeg finner nesten uimotståelig.

Er jeg på et nytt sted pleier jeg alltid å stikke innom en bokhandel hvis jeg ser en, enten det er et lite antikvariat på hjørnet eller en 5-etasjes Waterstone´s. Det samme gjelder bokhandlere på flyplasser: Jeg må alltid innom. Selvfølgelig ender jeg opp med flere bøker enn jeg rekker å lese………

Her en superfin film om lesing og bokhandlere:

For ikke å glemme denne perlen av en bok om et antikvariat i Skottland:

Vintersykling

Det å sykle racer om vinteren er faktisk utrolig fint. Noen kjører full pakke med cyclocross, men man kommer langt med ekstra vindbeskyttelse på hender, føtter og hode. Man må bare ha litt lavere tempo enkelte steder. Det kan selvfølgelig være skikkelig surt og kaldt, men følelsen av å komme hjem til en kopp varm kaffe og en bok om for eksempel sykkelsporten i Flandern, Belgia er desto bedre. At tiden ble elendig spiller ingen rolle. Det er lenge til sesongen starter på ordentlig.

Svømming

Svømming er en glimrende treningsform. Jeg trente svømming aktivt et par år i barndommen, men er ikke veldig dreven. Kanskje middels+. Svømming gir både utholdenhet og styrke og er skånsomt mot kroppen. Ulempen er at det kan være en noe monoton treningsform. Her er noen tips for å gjøre det mer variert og morsomt:

  • Skaff deg en treningsklokke. Med en slik på armen holder man styr på både fart og lengde. Å telle svømmeplengder er dødskjedelig.

  • Svøm intervaller. Ved å bryte økten ned i intervaller på f.eks. 200 og 400 meter, blir det mer overkommelig å svømme f.eks en 1500 meters økt.

  • Test ut ulikt utstyr. Svømmeføtter,, paddles og pullbuoy forbedrer teknikk og styrke, men gir også en fin variasjon i svømmingen.

  • Skadd deg en coach. Et par timer med en svømmetrener vil forbedre teknikken og gleden.

  • Svøm utendørs. Fra mai til september kan man normalt sett svømme utendørs med våtdrakt. Såkalt open water swimming er både anderledes og en fin naturopplevelse.

Hvorfor lese bøker?

Jeg er veldig glad i å lese, både romaner og sakprosa, selv om det kan være vanskelig å finne tilstrekkelig tid og fokus til å gjøre det. Det er mange grunner til å lese bøker, også utover det rent underholdsningsmessige, men jeg vil koke det ned til følgende tre grunner:

  1. Kunnskap: Bøker et selvfølgelig en glimrende måte å lære seg dyptgående kunnskap om ulike temaer. Der Wikipedia kan være unøyaktig og avisartikler forenklende, gir bøker dybde og innsikt. Dette gjelder også romaner. Leser man Jung Changs Ville svaner eller Khaled Hosseinis Tusen strålende soler lærer man også deler historien til henholdsvis Kina og Afganistan.

  2. Kognitiv innsikt og mentalisering: Romarner forteller historier gjennom øynene til andre personer som befinner seg lengre eller korte borte fra en selv, både geografisk, mentalt og kulturelt. Gjennom å lese øver man opp evnen til å se ulike personer fra deres egent ståsted. Carl Frode Tillers Begynnelser beskriver en jeg-person som er dysfunksjonell, mens Frode Gryttens Bikubesong beskriver hvordan det er å bo på industristedet Odda. Forskning viser også å personer som leser mye bøker er flinkere til å mentalisere enn andre.

  3. Estetikk: Ofte kan teksten i seg selv ha en estetisk verdi, med fantastiske beskrivelser av natur og mennesker eller et poetisk språk. Nevnte Tusen strålende soler innholdet vakre beskrivelser av afghansk landskap, mens Murakami bøker har ofte en nesten filmatisk fremtoning.

Diego Maradona

Da jeg vokste opp var det ingen fotballspillere som var i nærheten av å ha samme mytiske legendestatus som Diego Maradona. På 1980- og 90-tallet pleide ofte Sportsrevyen på søndagene å sende italiensk fotball. På den måten fikk man ofte litt Maradona-magi på slutten av helgen, enten det dreide seg om driblinger, chip-pasninger eller frispark som ble skrudd i mål.

På kino går det nå en fantastisk dokumentarfilm om Maradona. Filmen er basert på private filmopptak og følger man fra oppveksten en Buenos Aires og til i dag gjennom ufattelige oppturer og nedturer. Mye av filmen dreier seg om naturlig nok om tiden i Napoli, som på den tiden var verdens fattigste klubb som kjøpte verdens dyreste fotballspiller.

Åpningsscenen i filmen er helt fantastisk. Vi får se Maradona bli fraktet gjennom Napolis gater i vill fart, før han blir introduserte for 80 000 fans på hjemmebanen San Paolo. Visstnok hadde regissøren i utgangspunktet laget denne scenen 45 minutter lang og synes den var helt perfekt. Før han av kommersielle hensyn måtte klippe den ned. Musikken i denne scenen er forøvrig Delorian Dynamite av den norsk artisten Todd Terje.

Filmen tegner et delt bilde av personen og fotballspilleren: Diego som er den litt sjenerte, men uendelig begavete fotballspilleren og Maradona som er den festglade, primadonnaen. Som hans personlig trener sier i filmen: “Jeg kan gå til verdens ende for Diego, men ikke ett eneste skritt for Maradona”

Diego Maradona er en født protagonist. Fotballspilleren som vokste opp i Buenos Aires´ værste slum, som forsørget hele familien på åtte personer fra han var 15 år gammel, scoret to legendariske mål som senket England i kvartfinalen i VM i 1986, bare noen år etter at Argentina hadde tapt Falklandskrigen til Storbritannia, som nesten på egenhånd vant VM, som skaffet Napoli to seriemesterskap i det som på den tiden var den beste ligaen med de største stjernene.

Vacanza

Årets utenlandsferie gikk i år til Italia, nærmere bestemt til Costa Smeralda på Sardinia. Dette tror jeg var den åttende Italia-ferien vår på de siste 11 årene. Jeg elsker å dra til Italia. Det er mange grunner til det:

  • Store mengder sol og sjø (åpenbart)

  • Barnevennlighet (1-åringen er den store stjernen i familien)

  • Det vakre språket

  • Piazzaene

  • Det upretensiøse kjøkkenet

  • Fornemmelsen av gammel storhet (romertiden og renessansen)

  • Håndtverktradisjonene (alt fra klær til mat og vin

  • Estetikken (bilene, klærne)

Ferie i Italia for meg er en like mye en livsstilsgreie som reise. En av de filmene som jeg har sett som gir masse Italia-feeling er «Call me by your name» med landsbyer, sykler, arkeologi og ulike former for kjærleik:

Hagearbeid

Når man har hage er hagearbeid en del av dealen. Mange oppfatter hagearbeid som rekreasjon og hobby. For meg regnestykket omtrent i null og ser slik ut:

På plussiden: Felle trær, plante grønnsaker, bærbusker og frukttrær, høste

Hverken eller: Dra på hagesenter, plante blomster, rake løv, klippe gresset

På minussiden: Kjøre på fyllingen (!), luke ugress, fjerne røtter, fjerne råtten frukt, fjerne stikkebusker

En tur i skogen

At barn får brukt fantasien og kreativiteten i naturen er muligens en klisje, men ikke mindre sant av den grunn:

En sti blir til en hemmelig vei

To planker blir til en bro

En enslig hvitveis blir til en skjult skatt

En pinne blir til et magisk redskap

Tett løvverk blir til en tunnel