Hvordan strukturere en treningsøkt

Struktur på en treningsøkt handler om hvordan man organiserer økten i ulike deløvelser fra start til slutt. Jeg foretrekker å holde på en grunnorganisering, men variere tema og innhold fra økt til økt. NFF har, som de også lærer bort gjennom sine trenerkurs, en grunnstruktur på sine økter som inneholder deløvelsene Sjef over ballen, Spille med og mot, Scoringstrening og Smålagsspill. Dette er et godt utgangspunkt, og ligner mye på den grunnstrukturen som jeg pleier å bruke:

De ulike delene har grovt sett følgende innhold:

1) Oppvarming: Oppvarmingen bør inneholde lett, teknisk trening med ball. Typisk kan man inkludere ferdigheter som kortpasninger, finter/vendinger eller ulike former for ballføring. Har tidligere skrevet om oppvarmingsøvelser med ball. Varigheten på oppvarmingen bør være 10-15 minutter.

2) Spilløvelse 1: Hensikten med denne spilløvelsen er å trene på en spesifikk del av spillet, enten angrep, overgang eller forsvar. Denne sekvensen kan inneholde spiløvelser som inneholder possession, 1v1, 2v2, 2v1, 3v3, 3v2 osv. Fokuset er ofte et taktisk element og gjerne en ferdighet vi har øvd på under oppvarmingsdelen av økten. Det er viktig at denne spilldelen inneholder mange ballberøringer for alle spillerne. Varighet på denne spilldelen bør være på 20-25 minutter.

3) Scoringstrening: Scoringstrening er alltid morsomt. Min erfaring er at fokuset til barna ofte øker når det er et element av scroringstrening i en øvelse. Man kan gjerne bygge videre på ferdigheter eller taktiske elementer man har trent på under oppvarmingen eller spilløvelse 1. Har man for eksempel trent på pasninger under oppvarmingen kan være fint å legge inn ulike former for kombinasjonsspill i avslutningstreningen. Varighet på avslutningstreningen bør være ca. 15 minutter.

4) Spilløvelse 2: Denne spillsekvensen bør legges tettest mulig opp til det barna møter i kamp. Det vil se at man bør spille 5v5, 7v7 eller 9v9. Varighet på denne spilldelen bør være på 25-30 minutter.

5) Lek / konkurranse: Alle treninger bør inneholde et element av lek eller konkurranse. Dette kan inkluderes i oppvarmingen, under scoringstreningen eller dersom man har tid igjen til slutt, som en egen deløvelse. Dette kan være ulike former for stafett, straffekonk eller nettsus/cross bar challenge. Hensikten er å samle alle spillerne og få en fin avrunding av treningsøkten. Varighet på denne delen kan være 5-10 minutter.