Formasjon og taktikk for 7-er fotball

Overgang fra 5er- til 7er-fotball (vanligvis når de blir 10 år) innebærer noe økning i taktiske elementer i spillet. Mens i 5er-fotball vaniligvis spilles med en 2-2 eller 1-2-1-formasjon, har man vesentlig flere muligheter i 7-er-fotballen, både med tanke på formasjoner og taktiske elementer. Den kompleksiteten øker selvfølgelig ytterlige i 9er- og 11er-fotball.

Følgende elementer kan vektlegges når man skal velge formasjon i 7er-fotball:

  • Balanse i laget: Sørge for at det er balanse mellom angrepsspillere og forsvarsspillere og mellom sentrale spillere og kantspillere

  • Utnytte spillernes sterke sider: Det kan være lurt å tenke på barnas sterke sider når man skal sette formasjonen i laget. Har man mange gode kantspillere bør man spille med to rene kantspillere. Er spillerne god defensivt holder det kanskje med to forsvarsspillere. Har man løpssterke spillere kan man spille med to vingbacker, har man mange spillere som liker å spille spiss kan man spille med to spillere helt fremme osv

  • Ønsket spillestil: Ønsker man å spille sikkert defensivt og sats på overganger, bør man ha flere spillere i forsvar, men hvis man ønsker å spille med høyt presse eller dominere kamper, bør man spille med flere spillere på midtbanen.

Her er de to mest vanlige formasjonene:

2-3-1 - Høyt press

2-3-1 er kanskje den mest vanlige 7-er-formasjonen, og definitivt den jeg har coachet mest. I denne formasjonen spiller man med to smale forsvarere, en sentral på midt, to kanter og en spiss. Denne formasjonen krever at de to forsvarerne er bevegelige og jobber tett sammen. Den sentrale midtbanen vil være en dyp eller høy playmaker, alt ettersom kampen forløper seg. Kantspillerne vil ha tydelige både defensive og offensive oppgaver. Fordelen med denne formasjonen er at man kan skape høyt press og overganger og 3 mot 2 situasjoner høyt i banen. Ulempen er at man bare har to forsvarsspillere og at disse må posisjonere seg smalt i banen. Man er derfor sårbare for angrep langs kantene. Videre kan spissen fort bli alene dersom den sentrale midtbanen blir liggende for dypt.

3-2-1 - Defensiv trygghet

3-2-1 er en formasjon med tre forsvarere, to indreløper på midten og en spiss. I denne formasjonen sørger man for defensiv trygghet med tre spillere i bakre ledd. Nøkkelen i denne formasjonen er at forsvarerne på kantene blir med i angrep og sørger for overtall på kant offensivt. Den sentrale forsvareren er mer fri og får en sentral rolle som en dyp playmaker når laget ditt har ballen. Fordelen med denne formasjonen er at man i utgangspunktet har defensiv trygghet og kan kjøre hurtige overganger bakfra med to indreløpere på midten. Min erfaring med denne formasjonen er at det ikke nødvendigvis er så lett å få med forsvarerene på kantene med i det offensive spillet. Dette krever hurtighet og høy løpskapasitet, i tillegg til at kantene må gå tidlig på løp, da angrep ofte avsluttes hurtig for 10-11-åringer. I tillegg kan det være vanskelig å skape overtall offensivt, hvor det ofte vil bli 2 mot 3 situasjoner.