Organisering av treningsuken

I barnefotballen er det vanlig å trene to ganger i uken, i tillegg til kamper. Det kan være lurt å strukturere de to øktene. Her er et forslag:

I utgangspunktet bør begge øktene inneholde tekniske øvelser, scoringstrening og spilløvelser. I tillegg kan det være lurt å ha plass til litt fysisk trening og lek/konkurranser.

I den tekniske delen kan det være lurt å ha en trening hvor man trener på ballkontroll, mens man i den andre økten trener på pasninger og mottak. Hvis man velger å ha to, korte fysiske øvelser i løpet av en uke, kan man for eksempel trene eksplosive egenskaper som hurtighet og spenst i den ene og ulike koordinasjonsøvelser i den andre. I økten hvor man har fokus på individuelle ferdigheter er det naturlig å ha ulike 1 mot 1- og 2 mot 2-øvelser, hvor man bruker ballkontroll for å komme seg forbi motstander, mens man i pasningsøkten heller bør ha ulike possession-øvelser i denne spilldelen. I i den delen som heter scoringstrening bør man ha en ukentlig øvelse med basis avslutingsøvelser, men i den andre økten kan trene på angrepsspill som fører til avlutninger, som for eksempel ulike overtall- og overgangsspill. I Spill 2delen bør man i den ene økten spille smålagsspill med maks fem spillere på hvert lag, mens man i den andre økte kanskje kan spille med det antall spillere som man spiller med i kamp, for å trene så tett opp til kampsituasjon som mulig.

Dersom man ønsker å gjennomføre en tredje økt bør den være litt annerledes enn de to andre øktene. Et alternativ er å bruke halve treningen på lett, lavintensiv ferdighetstrening og halve treningen på spill:

1) Lett, lekbasert oppvarming (5min)

2) Stasjonsvis ferdighetstrening (15 min på hver stasjon, totalt 45 min): Pasninger, skudd, ballkontroll

3) Spille Champions League (8 kamper á 4 minutter)

Husk at dette bare er en struktur/plan. I virkeligheten vil det være mange faktorer som gjør at man avviker fra planen. Det gjelder å ikke være for rigid når man trener barn og unge