Kognitiv trening

Kognisjon handler om å ta i mot, bearbeide og handle på informasjon. Oversatt til fotball handler det om hvordan spillerene oppfatter og velger å løse de ulike situasjonene i spillet. Kognisjon i fotball handler om oppmerksomhet, persepsjon, resonnering,, kommunikasjon og beslutningstakning. Kognitiv trening inngår egentlig i nesten all fotballaktivitet. Graden av kognitiv belastning i en øvelse påvirkes av vanskelighetsgrad og kompleksitet:

  • Størrelse på banen: Mindre spilleflate gjør at spillerne får korte tid på seg til å oppfatte og løse situasjonene

  • Antall spillere: 2-mot-2 spille er i utgangspunktet relativt “enkle”, men ved flere med- og motspillere vil de kognitive kravene i øvelsen normalt øke.

  • Antall mål: Det normale er selvfølgelig å spille med to mål. Men i enkelte øvelser kan man spille med 4 eller 6 mål, i tillegg til nøytrele mål der begge lagene kan score.

  • Andre spillbetingelser: Andre betingelser som vil øke kognitiv belastning i en øvelse er feks. å dele banen inn i ulike soner og spillerene kan/skal bare bruke de ulike sonene når visse betingelser er oppfylt. En annen betingelse er toach-begrensinger. Dersom man kun kan bruke ett touch tvinges spillerne til å orientere seg og ta et handlingsvalg før de mottar ballen. En annen variant er at spillerene skal bruke hhv ett og to touch annenhvert trekk.

Her er et eksempel på en øvelse hvor man får trent kognisjon på en god måte:

Banen er 20x20 meter med et minimal i hvert hjørne. Banen deles inn i fire soner à 10x10 meter. To lag à 4 spillere to to nøytral (hvite). Lagene kan score i alle fire målene, men de må spilte ballen inn i alle de fire sonene før de kan score. Treneren står på utsiden og server ballen til vert lag annenhver gang. Her trenes det på orientering og problemløsning.