Faste posisjoner på banen

Et spørsmål man må ta stilling til som trener i barne- og ungdomsfotball, er i hvilken grad spillerne skal ha faste posisjoner på banen. Det vanlige er ofte at frem til og med 5er fotballen roterer spillerne hyppig mellom ulike posisjoner på banen, gjerne i en og samme kamp, men i 7er, 9er og 11er-fotballen har spillerne gradvis mer og mer faste posisjoner. Gjennom å ha faste posisjoner vil spillerne i større grad kunne utvikle den spisskompetansen som kreves i de ulike posisjonene. For eksempel vil en spiss nødvendigvis trene mye på avslutninger, en midtbanespiller bør være flink på pasningsspill, mens en kantspiller må trene på å bli god 1-mot-1. Mange klubber starter tidlig med å dyrke frem spillere i faste posisjoner.

På en annen side kan de være riktig at spilleren ikke utelukkende spiller i en fast posisjon for tidlig alder:

  • Praktiske hensyn: I barne- og ungdomsfotballen skal alle få mye spilletid i kamp. Det betyr at spilleren må regne med å spille på ulike posisjoner i løpet av en kamp.

  • Variasjon: Det at spillerne får spille i ulike posisjoner vil for de fleste være positivt fordi det vil skape en variasjon. Det å spille f.eks. høyre forsvar i mange år fra ung alder kan fort bli monotont

  • Spillerforståelse: Det å spille i ulike posisjoner vil nødvendigvis skape større forståelse for spillet, ved at spilleren må sette seg inn i flere roller. Mange gode keepere starter for eksempel som spisser. Et annet eksempel er Ruud Gullit, som var kjent som offensiv midtbanespiller, men som spilte mye midtstopper i ungdommen, og som tilskriver noe av sin suksess nettopp denne erfaringen.

Man kan for eksempel ha følgende prinsipper for faste posisjoner:

  • 3er og 5er-fotball: Ingen faste posisjoner

  • 7er-fotball: 50% av spilletiden i primærposisjonen (f.eks. spiss), 25% i en sekundærposisjon (f.eks. kant) og 25% i andre posisjoner

  • 9er-fotball: 60% av spilletid i primærposisjonen (f.eks. sentral midt), 30% i sekundærposisjonen (f.eks. spiss) og 10% i tertiærposisjonen (f.eks. midtstopper)

  • 11er-fotball: 75% av spilletiden i primærposisjonen (f.eks midtstopper) og 25% i sekundærposisjonen (f.eks. venstre forsvarer) (Som en slags Maldini : ))