Hvordan legge opp en god treningsøkt?

Struktur og planlegging er viktig for å få til en vellykket treningsøkt, både med tanke på treningsutbytte og -glede. Å være forberedt gjennom en tydelig plan for treningen gjør det tiden brukes fornuftig, reduserer tidsbruken mellom øvelsene og gjør det lettere å håndtere uforutsette hendelser.

Det er flere momenter det kan være lurt å tenke gjennom på forhånd:

  • Hvor lang tid har vi til disposisjon? Det er stor forskjell på en treningsøkt som varer 60 minutter vs en treningsøkt som varer 90 minutter. En treningsøkt på 60 minutter må være komprimert. Det er derfor viktig å komme fort igang med selv økten, og ikke bruke for mye tid på prating først.. Det bør være ett, maks to, treningstemaer. Det bør være korte pauser mellom øvelsene, og man bør derfor ikke bruke for mye tid på rigging. I tillegg bør man i enda større grad enn vanlig unngå venting og innbyttere, slik at alle spillerne være i aktivitet hele tiden.

  • Hvor mange kommer på treningen og hvor mange trenere er vi? Dersom man er mange spillere bør man for eksempel dele gruppen i to under avslutningsøvelser, for å unngå for mye venting. Er man for eksempel 21 spillere og planlegger å spille 7v7 bør man ha et opplegg for de 7 spillerene som ikke spiller kamp., men dersom man er 16 kan man heller spille med to innbyttere. Videre kan det være lurt å ikke introdusere nye øvelser, ha øvelser som forutsetter mye coaching eller øvelser som krever mye rigging, dersom man er 1 trener og mange spillere på treningen.

  • Hvilket utstyr har vi til disposisjon og hvor stor del av banen kan vi bruke? Har vi nok baller, vester og kjegler til de planlagt øvelsene? Har vi plass til å spille full bane eller må vi bruker flere mindre bane?

  • Hvordan er banen og været? Dersom banen er humpete kan det være at kortpasningsøvelser ikke er det mest hensiktsmessige. Og er det svært varmt bør man legge inn flere drikkepauser og øvelser som er mindre intensive.

  • Hva skal vi trene på? Er det noen spesielle temaer vi har trent på i det siste? Eller er det momenter vi observerte i sist kamp, som vi tenker at vi bør trene mer på?

Når disse spørsmålene er besvart er mye av planleggingsjobben gjort og planen for økten gir seg litt selv. Jeg pleier alltid å lage en passe detaljert, skriflig plan for hver treningsøkt og synes at det passer veldig bra for meg.