Hvordan strukturere en treningsøkt

Struktur på en treningsøkt handler om hvordan man organiserer økten i ulike deløvelser fra start til slutt. Jeg foretrekker å holde på en grunnorganisering, men variere tema og innhold fra økt til økt. NFF har, som de også lærer bort gjennom sine trenerkurs, en grunnstruktur på sine økter som inneholder deløvelsene Sjef over ballen, Spille med og mot, Scoringstrening og Smålagsspill. Dette er et godt utgangspunkt, og ligner mye på den grunnstrukturen som jeg pleier å bruke:

De ulike delene har grovt sett følgende innhold:

1) Oppvarming: Oppvarmingen bør inneholde lett, teknisk trening med ball. Typisk kan man inkludere ferdigheter som kortpasninger, finter/vendinger eller ulike former for ballføring. Har tidligere skrevet om oppvarmingsøvelser med ball. Varigheten på oppvarmingen bør være 10-15 minutter.

2) Spilløvelse 1: Hensikten med denne spilløvelsen er å trene på en spesifikk del av spillet, enten angrep, overgang eller forsvar. Denne sekvensen kan inneholde spiløvelser som inneholder possession, 1v1, 2v2, 2v1, 3v3, 3v2 osv. Fokuset er ofte et taktisk element og gjerne en ferdighet vi har øvd på under oppvarmingsdelen av økten. Det er viktig at denne spilldelen inneholder mange ballberøringer for alle spillerne. Varighet på denne spilldelen bør være på 20-25 minutter.

3) Scoringstrening: Scoringstrening er alltid morsomt. Min erfaring er at fokuset til barna ofte øker når det er et element av scroringstrening i en øvelse. Man kan gjerne bygge videre på ferdigheter eller taktiske elementer man har trent på under oppvarmingen eller spilløvelse 1. Har man for eksempel trent på pasninger under oppvarmingen kan være fint å legge inn ulike former for kombinasjonsspill i avslutningstreningen. Varighet på avslutningstreningen bør være ca. 15 minutter.

4) Spilløvelse 2: Denne spillsekvensen bør legges tettest mulig opp til det barna møter i kamp. Det vil se at man bør spille 5v5, 7v7 eller 9v9. Varighet på denne spilldelen bør være på 25-30 minutter.

5) Lek / konkurranse: Alle treninger bør inneholde et element av lek eller konkurranse. Dette kan inkluderes i oppvarmingen, under scoringstreningen eller dersom man har tid igjen til slutt, som en egen deløvelse. Dette kan være ulike former for stafett, straffekonk eller nettsus/cross bar challenge. Hensikten er å samle alle spillerne og få en fin avrunding av treningsøkten. Varighet på denne delen kan være 5-10 minutter.

Oppvarming med ball

Oppvarming er naturligvis en viktig del av en treningsøkt. Oppvarming skal sørge for at spillerne blir klare for øktens hoveddeler og redusere sannsynligheten for skader. Dette siste blir viktigere og viktigere jo eldre spillerne blir. 

Oppvarmingen bør var på lav til medium intensitet og vare i ca. 10-15 minutter. Oppvarmingen kan også gjerne inneholde et element av lek.

Mange tyr til løping uten ball som oppvarming. Jeg mener at dette ikke er god bruk av treningstiden. Det finnes mange tekniske balløvelser med lav intensitet som er morsomme og gir en god teknisk grunntrening. Her er tre slike øvelser:

1) TEKNIKK

Dette er en oppvarmingsøvelse som jeg har observert på en Ajax fotballskole:

Del inn i tre firkanter på ca. 15x15 m (avhenging av hvor mange spillere man er) og 10-20 meters avstand mellom hver firkant. De tre firkantene gies navn etter f.eks. fotballlag, fotballstadioner eller landslag. I hvert firkant skal man utføre en teknisk øvelse. I for eksempel Juventus-firkanten kan spillerne gjøre ulike finter,  for eksempel  i Barcelona-firkanten kan spillerne gjøre ulike vendinger, mens i for eksempel PSG-firkanten kan spillerne trikse med ballen. Spillerene beveger seg samtidig mellom firkantene på trenerens instruksjon og utfører ferdighetene i 1-2 minutter før de på trenerens instruksjon beveger seg til en annen firkant. 

Ferdighetene utføres med progresjon for hver gang spillerene er inne i de ulike firkantene. For eksempel:

  • Finter: overstegsfinte mot høyre - overstegsfinte venstre mot venstre - dobbel overstegsfinte

  • Vendinger: step-over venstre - step-over høyre - step-over med innlagt spurt

  • Triksing: heade en gang og gripe ballen med hendene - heade, lår gripe - heade, lår, fot gripe

2) HEADINGER

Trenere spiller seg foran et mål, mens spillerne stillere seg rundt treneren i en avstand på på 2-4 meter fra treneren. Spillerene tripper på tærne for å gjøre dette til en oppvarmingsøvelse. Treneren kaster ballen til én og én spiller som header tilbake i armene til treneren. Øvelsen kan etterhvert varieres med «head or catch» eller at spillerne skal prøve å heade ballen i mål, gjerne ved at treneren står ved siden av målet og kaster ballen inn foran målet. Min erfaring med denne øvelsen er også at barna synes at den er morsom.

3) PASNINGER / POSSESSION

Spill possession i en stor forkant med 3 mot 1. Spillerne står bytter på å «stå i midten» med to minutters intervall. Det trenger ikke være begrensinger på antalI touch. Under denne øvelsen får spillerene trent både pasning, mottak og ballbehandling, samtidig som de varmer opp.

Alle disse tre øvelsene passer for spillere i alderen 8-12 år.