Pappatrener

Fotball har alltid vært en av mine største lidenskaper. Da jeg var på min første fotballtrening på en støvete grusbane som åtteåring, skjønte jeg at dette var en greie for meg. Siden har jeg elsket denne sporten både som spiller, tilskuer og  nå også som trener. 

De syv siste årene har jeg vært fotballtrener for to av mine barn. For tiden trener jeg et J10-lag hvor min ene datter også spiller. Jeg har ingen tung fotball- eller trenerbakgrunn. Bare engen erfaring som spiller på aldersbestemt nivå, tre barnefotball-kurs i regi av fotballkretsen og noen års erfaring som trener for 6-10-åringer i barnefotballen. Jeg er en såkalt "pappatrener". En som prøver å finne ut av ting og liker det han holder på med. Derav også navnet på denne bloggen. Tilnærmingen til gjerningen blir en miks av egen erfaring / bakgrunn, trenerkurs / input fra andre trenere og fagstoff / øvelser fra nettet. Summen håper jeg blir morsom, variert og utviklende for spillerne.

Det er mange grunner til å være foreldretrener i fotballen. Jeg vil grovt sett putte dem i tre kategorier:

  1. Bidra til til en sunn, morsom og sosial fritidsaktivitet for barn. Fotball er sannsynligvis verdens morsomste sport, hvor spillets ide er å samarbeide med andre om å få ballen i mål, samt hindre at motstanderne gjør det samme. Gleden ligger i selve spillet, det å lykkes sammen, det å score mål, det å være en del at et lag, det sosiale før, under, og etter kamp og trening. For mange er dette grunn nok til å holde på med spillet. 2-3 ukentlige aktiviteter på 1-1.5 time gjør at barn i tillegg holder seg i god fysisk form, og utvikler spenst, hurtighet, koordinasjon og kondisjon. Gjennom fotballen lærer også barna sosiale ferdigheter som det å å være en del av det lag/stå på for hverandre, samt mentale ferdigheter som oppfattelse av tid og rom, besluttsomhet, fokus og utholdenhet/jobbe mot et mål over lengre tid (eller grit som det så populært heter). Som trener håper jeg å kunne bidra til alt dette positive ved sporten.
  2. Gi dem som ønsker det et best mulig utgangspunkt til å bli gode fotballspillere. Svært få av dem som begynner på fotball ender opp som toppspillere. Men jeg ønsker å bidra til at de som ønsker å satse og trene mye når de kommer inn i ungdomsfotballen skal ha et godt grunnlagt til å kunne gjøre det. Dette grunnlaget legges gjennom ukentlige treningsøkter som er godt planlagte, innholder en blanding mellom ferdigheter og handlingsvalg, mange ballberøringer / mye spilløvelser med få spillere, har en progresjon i øvelsene og OK intensitet.  Kanskje man bare trener fotball to ganger i uken de første årene, men da må man ihvertfall sørge for at de to treningsøktene er skikkelig bra.
  3. Barnefotball er også en del av sporten.  Det å følge eller være en del et aldersbestemt lag som trener, utvikler seg, spiller kamper, scorer og vinner kamper er er minst like givende som å følge et favorittlag i England (selv om det å vinne kamper ikke er noe mål i selv selv i barnefotballen). Konteksten gjør prestasjonene store, relasjonen gjør tilhørighet naturlig. Gleden ved fotball er like stor om man heier på et barnelag eller Eliteserielag. Smilet til til jenten eller gutten som nettopp har scoret sitt første mål er ubetalelig, skuffelsen etter å ha tapt en kamp med ett mål er høyst reell.

Som trener i barnefotballen gir man tid og oppmerksomhet, men får uendelig mye tilbake. 

God høstsesong!

Notatbøker

Selv om jeg bruker digitale hjelpemidler til det meste, sverger jeg til analoge notatbøker. Jeg tror det har med med vane, men også fleksibilitet og personlig preg, å gjøre. Macer, iPhoner og iPader er glimrende saker, men bruken kan hemme fri tenkning og kreativitet. Eller som John Cleese en gang sa:

"We don´t know where we get our ideas from, but we do know that we don´t get them from our laptops"

Notatboken min brukes flittig og til mye: Ukeplaner, møtenotater, to-do-lister, treningsplaner, forretningsideer, fotballtreningsøkter, oppussingsplaner, topp 10 lister: Nær sagt alt som foregår i livet til en mann (43). Både praktisk og kreativt, privat og jobb.

Jeg bruker en metode som kalles Bullet Journal. Dette er metode som er en blanding mellom kalender, brainstorming, struktur og mindfullness. De som har laget denne metoden markedsfører den med "Track the past, order the present, design the future". Intet mindre. Men det funker.

Bullet Journal er et selskap som selger egne notatbøker, men metoden kan brukes uavhengig av merke. Selv bruker jeg Moleskine.

True crime podcaster

Jeg hører mye på podcaster. Det er et medium som passer perfekt til trening eller bilkjøring. En av mine favorittsjangere er såkalt True crime. I disse seriene følger man som regel en reporter som "etterforsker" en uoppklart sak. Sakene belyses fra ulike vinkler, fakta systematiseres, motiver utfordres, tidslinjer lages. Alt dette pakkes inn i narrativer, intervjuer og musikk, som skaper en dramaturgi. Disse seriene er mye morsommere enn krimbøker, som ofte er veldig forutsigbare og alltid oppdiktede.

Her er de fem beste True crime podcastene jeg har hørt på:

1. The serial

The Serial satte en ny standard for denne sjangeren. I sesong 1 følger serien en gammel drapssak hvor en amerikansk-pakistansk blir arrestert og dømt for drapet på sin eks-kjæreste. Men har han gjort det? Dramaturgien og narrativet er fantastisk. 

https://serialpodcast.org/season-one

2. To hvite menn

NRK-produksjon om Moland og French som blir fengslet og dømt i Kongo. Serien belyser personlighetene, bakgrunn, virke, selve drapssaken og livet i fengselet. Beste norske serien i denne sjangeren.  

https://radio.nrk.no/podcast/to_hvite_menn/nrkno-poddkast-26585-132462-27022018144300

3. S-town

Fra de samme folkene som lagde The serial. S-town handler om merkelige hendelser og personer i en småby i Alabama. Serien er en blanding mellom etterforskning og Twin Peaks. 

https://stownpodcast.org

4. Dirty John

Serie laget av en LA Times journalist. Serie tar for seg et forhold mellom en amerikansk interiørdesigner og en mann som er alt annet enn det har gir seg ut for å være. Med andre ord en klassisk lurendreier. En mørk og psykologisk serie. 

https://wondery.com/shows/dirty-john/

5. Caliphate

Serien jeg hører på denne sommeren. Caliphate er en podcast hvor en The New York Times-journalist rapporterer fra innsiden av IS gjennom en fremmedkriger. Serien belyser den islamske stat sin strategi og metoder. 

https://www.nytimes.com/interactive/2018/podcasts/caliphate-isis-rukmini-callimachi.html

God lytting!

CPH

Årets byferie gikk i år til en av mine absolutte favorittbyer: København. Jeg bodde selv et år København da jeg studerte ved Handelshøyskolen. Spesielt har jeg blitt glad i området langs Strandvejen nord-øst for byen, bedre kjent som "Whiskey-bæltet". Her ligger en rekke små "byer" langs kysten fra Hellerup og helt opp til Helsingør. Disse stedene er preget av fet arkitektur og generelt en smukk livsstil. 

Arne Jacobsen har designet mange hus i dette området. Han har også designet bensinstasjonen i Skovshoved og strandpromenaden Bellevue. Arne Jacobsen vant en konkurranse om å utsmykke denne stranden i 1930-årene og designet alt fra inngangsbillettene, de ansattes uniformer og de distinkte badevakt-tårnene ute på pirene.

Kunstmuset Louisiana i Humlebæk er alltid en enorm opplevelse. Selve bygningene regnes som et hovedverk i dansk arkitektur. Stilen er preget av 1950-årenes diskrete modernistiske stil hvor bygningene føyer seg inn i landskapet. 

Lese-backlog

Årets badeferie gikk til Menorca, den smukke lillebroren blant de baleariske øyene. Som godt over gjennomsnittlig bokinteressert, planlegger jeg alltid å lese på ferier. Mye og forskjellig. Men fasiten pleier å bli midt på treet. For en firebarns-pappa på badeferie er det mye annet som krever oppmerksomhet.

Dette fører gjerne til at bøkene fjerner hoper seg litt opp. I løpet av en drøy uke hadde antallet påbegynte bøker vokst til fem, noe som er ny rekord. Det skjedde på omtrent følgende måte:

To påbegynte mursteiner (Pinker og Bjørnstad) ble veiet og funnet for tunge til å ha med seg i kofferten. Alternativet ble den siste boken i årstid-serien til Knausgård, som jeg hadde liggende. På flyplassen må man jo alltid innom bokhandelen for å supplere i tilfelle man går tom på turen. Valget stod mellom to "populærvitenskapelige" bøker (Levitt/Dubner og Gilbert), og siden jeg ikke klarte å velge ble det begge to. 

Men alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

SUP

SUP, eller Stand Up Paddle, er en hybrid mellom kajakk og surfing. SUPing kan se litt korny ut ved første øyekast, men ikke la deg lure. Jeg prøvde SUP for første gang denne uken. En to timers kveldstur i Tønsberg-skjærgården. Jeg ble på forhånd fortalt at "det er sjelden en SUPer faller av brettet". Jeg var i vannet tre ganger på den første turen. 

SUPing gir er både lett trening og intens naturopplevelse, kjapp morgentur eller heldags utflukt. SUPing kan gjøres rolig eller hurtig, på stille vann eller i bølger. Dersom forholdene er rette kan man sogar bølgesurfe med brettet (oooooh).  Men ingenting er som å gli rolig gjennom vannet en varm sommerkveld.

(og så finnes det utrolig mange fete brettdesign...)

Triatlon ergo sum

På søndag var jeg med på Tønsberg-dysten triatlon på Ringshaugstranda i Tønsberg. Distansen var sprint, som er 750 meter svømming, 20 km sykling og 5 km løp til slutt, noe som er overkommelig for de aller fleste, da det tar litt i underkant av 1,5 time å fullføre. Jeg er godt under middels god, men det gjør ingen ting. Jeg synes at triatlon er kjempemorsomt. Først og fremst er det en svært allsidig sport hvor man trener på svømming, sykling og løping. Innen hver disiplin trener man i tillegg teknikk, utholdenhet, hurtighet og styrke. I tillegg kommer overganger mellom hver disiplin. Ganger man dette opp får man utallige små fokusområder man kan trene på og forbedre gjennom en lang vinter og relativt kort sesong. (For ikke å snakke om at triatlon er himmelen for utstyrsjunkies). 

I tillegg til det rent sportslige er triatlon også en fantastisk naturopplevelse med sol, sjø og vind, som på søndag.

#husvikpalmane

Interessant artikkel i D2 i dag om palmene i Los Angeles som er en viktig del av byens estetikk og identitet, men som importert og ikke en del av Californias naturlige vegetasjon.  I motsetning til hva mange tror de de avhengig av mye vann og tåler ikke så godt ytre påvirkning, og er derfor i ferd med å dø ut.

I området jeg bor i var det furuskog da området ble bygget ut på 1960-tallet. Furutrærne er en naturlig del av området og ble bevart da boliger kom til. I dag er de kjempesvære og naturligvis del av områdets særpreg. Jeg synes de er kjempestilige. 

Sjekk også ut den fete Instagram-emneknaggen #husvikpalmane

Jazz-metoden

Det er ingen hemmelighet at jeg liker jazz. men jeg må innrømme at det var noe jeg lærte å like i voksen alder. Jazz kan for mange virke litt sært. I bunn og grunn handler denne musikkformen om en gruppe mennesker med ulike instrumenter som, gjerne uten å ha spilt sammen før, lager musikk rundt en tema, hvor de ulike deltakerne bytter på å improvisere rundt temaet. Likhetene med teamarbeid i organisasjoner er åpenbare:

Før en jazz-sesjon blir musikerne enige om en felles intensjon og formål. med andre ord hva de ønsker å oppnå. Videre må de bli enige om noen tydelige grunnregler, slik at de lettere kan improvisere utover dette. De må med andre ord bli enige om blandingen av struktur og frihet. Musikerne bringer sine egne ideer inn i sesjonen, men må være åpne for andre ideer. Når to gode ideer møtes oppstår magien i musikken. Ledelse i gruppen er basert på hvem som har IDEEN og dette går selvfølgelig på rundgang mellom medlemmene i gruppen. 

Samhandling og improvisasjon er selvfølgelig et must i arbeidslivet, spesielt siden omgivelsene har blitt så dynamiske og det ikke er noen generisk måte å løse problemer på. Her er jazz-metoden, med felles forståelse og individuelle prestasjoner, en morsom og nyttig innfallsvinkel. Jazzcode er et firma som har spesialisert seg på å lære bort denne metodikken. Her er en video som er laget om nettopp dette:

Rapha storytelling

Rapha er et high-end merke for sykkelklær. Selskapet selger ikke bare bekleding, men også en livsstil.

Rapha bruker storytelling aktivt i byggingen av merkevaren. Både på websiden og Youtube/Vimeo ligger det mange Rapha-filmer som er med på å bygge opp under dette.

Ingrediensene er filmer av syklister som sliter seg gjennom all slags vær og terreng, voiceover og lyd av vind, pust og kjeder som går rundt. Denne miksen vil nok fremstå som uimotståelig for mange, og Rapha har da også lykkes kommersielt. På websidene kan man både kjøpe sykkelklær, sykkelturer til klassiske destinasjoner, samt lese ulike fete sykkelhistorier. 

Ikke nok med at man kan skaffer seg sykkelbekledning med unikt design og fit, men også "medlemskap" i en eksklusiv global "sykkelklubb". Selvfølgelig måtte også jeg ha en slik outfit:

Tempo-trøye

Nummerert 

(selvfølgelig)

Big 5

En av de morsomste og mest lærerike podcastene jeg vet om er «Sånn er du» av og med Harald Eia og Nils Brenna. I denne pocasten invitere de kjente, norske personer som på forhånd tar en personlighetstest som diskuteres i poden. Testen som benyttes er den såkalte «The Big Five», hvor respondentene blir målt på følgende fem dimensjoner (inkludert underdimensjoner eller fasetter):

·      Åpenhet for erfaring: graden av intellektuell nysgjerrighet, kreativitet, variasjon og utforskning

·      Planmessighet: tilbøyeligheten til å være organisert, utvise selv-disiplin og være pliktoppfyllende

·      Ekstroversjon: tendensen til å hente energi, positive følelser og stimuli i samvær med andre mennesker

·      Medmenneskelighet: evnen til å være medfølende og samarbeidende i motsetning til å være mistenksom og fiendtlig ovenfor andre

·      Nevrotisisme: tendensen til lett å oppleve negative følelser som angst og sinne

En av de tingene som er bra med dette programmet (bortsett fra at det inneholder masse humor) er ulike personlighetstrekk normaliseres og at programmet viser at de ulike utslagene både har positive og negative sider. For eksempel er høy planmessighet et positivt personlighetstrekk, men det kan også forbindes med stahet og rigiditet.

Dersom man er interessert i psykologi på et profesjonelt eller personlig plan, er dette et godt sted å begynne.

Link til en fin introduksjon til Big 5 finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=xXATiPciG8o

Link til poden «Sånn er du» finner du her: https://radio.nrk.no/serie/saann-er-du