Fysisk trening

Enda en en hurtighetsøvelse

Det å være hurtig er helt nødvendig i fotball. Hurtighet kan og bør i stor grad trenes på fra relativt ung alder. Hurtighetsøvelser kan også være morsomme. Videoen her er fra Anderlecht sitt akademi, som viser en hurtighetsøvelse hvor en spiller gjør et utfall til høyre eller venstre og hvor han/hun så skal konkurrere med en motspiller om å komme først på en distanse på 8-10 meter

Hurtighetstrening

Hurtighet er viktig i fotball. Høy løpefart gjør en spiller i større stand til å skape og utnytte rom offensivt og til å hindre motspillerne rom defensivt. Hurtighet er en av de viktigste egenskapene i 1-mot-1 situasjoner. Det er nødvendigvis så viktig å ha høy fart over en lengre avstand. Jeg mener å ha lest at en gjennomsnittlig spurt i fotball er på ca. 7 meter. I barnefotball er sannsynligvis spurtene enda kortere, muligens 3-5 meter.

Jeg er av den oppfatning at man kan trene opp hurtighet hos spillere, også med relativt begrenset bruk av treningstid. Hvis man gjør det riktig kan man trene opp måte frekvens, mekanikk og kraft i løpssteget. Dette kan man trene gjennom teknisk drilling, mer “eksplosive” øvelser og gjennom stafetter. Her er to enkle øvelser jeg bruker i treningsarbeidet:

Eksplosiv trekant

Marker er trekant per spiller. 2 menter mellom markørene. Trener roper enten “høyre” eller “venstre”. Ved “høyre” spurter spillene mot markøren til høyre, løper sidelengs til neste markør og rygger tilbake til utgangspunktet. Ved “venstre” løper spillerne motsatt vei. I denne øvelsen er det viktig at man gir 100%, eller så har øvelsen liten effekt. Her trener man frekvens og eksplosivitet på korte avstander, noen som er viktig i for eksempel 1-mot-1-situasjoner. For å spare litt rigging kan eventuelt to spillere dele en trekant og bytte på å gjennomføre øvelsen.

Spurtduell

Del spillerne inn i to grupper, Nord og Sør. En spiller fra hver gruppen skal konkurrere i spurt. Spiller Sør skal velge mållinje, Vest eller Øst, ved å løpe mot ett av målene. Spiller Nord skal prøve å nå spiller Sør igjen ved å klappe Sør på skulderen før han/kun kommer til valgt mål. Bytt på å velge mål. Her er det lov å finte. Dette er også en konkurranse. Passe avstand fra start til mål kan være 5 meter.

Koordinasjons- og agility-trening

I barnefotball er det viktig å prioritere tekniske, og etterhvert litt taktiske ferdigheter. Det kan likevel være lurt begynne med litt lett, fysisk trening fra barna er 10-11 år gamle. Når barna er i vekstfasen vil de kunne ha god nytte av koordinasjons- og agility-trening. Dette er ulik bevegelsestrening som inkluderer hekker, hindre, stige og ringer, hvor man trener opp reaksjonsevne, spent, hurtighet og, ja, koordinasjonsevne. Dette er fysiske egenskaper som er viktige i fotballspillet.

Slike øvelser trenger ikke vare i mer enn ca. 10 og kan være en del av oppvarmingen, sirkeltrening med en blanding av tekniske og fysiske stasjoner, skuddøvelser eller stafett.

Her er et eksempel på en agility-løpe på en trening for sjølveste Real Madrid:

Og her er et eksempel på hvordan Valencia FC integrerer ball i agility-løypen: