Egentrening for spisser

I fotball er det å bli en god spiss noe av det stiligste som finnes. Ingenting er som følelsen av å ha scoret et vakkert mål. Spissrollen er kanskje den rollen i laget som krever mest spesifikk trening. En god spiss har god ballkontroll, er hurtig og er en god avslutter. I tillegg må man være dyktig på å anvende disse ferdighetene i én-mot-én-situasjoner. Og selvfølgelig må man ha et godt “mindset” og spilleforståelse. Oppsummert:

  • Ballkontroll: Mottak/1. touch, ballføring, vende opp, finter, vendinger

  • Hurtighet: Akselerasjon/eksplosivitet (gjennomsnittlig sprintdistanse i fotball er rundt 7 meter) og toppfart.

  • Avslutninger: God på å avlutte med begge bein og hodet, volley/langs ballen, kort hold / langt hold.

  • Én-mot-èn: Driblinger, holde forsvarer unna ballen

  • “Mindset” og spilleforståelse: Være kynisk, ha besluttsomhet, timing av løp, posisjonering i boks

Alt dette kan selvfølgelig trenes på. Men for at man skal bli bedre er det nødvendig at man trener på de riktige tingene, trener godt og trener mye. Det hjelper ikke å bare stå å trikse for å få god teknikk, like lite som det hjelper å bare stå å skyte med høyrefoten fra 16-meteren for å bli en god avslutter. Dersom man er flere sammen kan man trene på alt.

Her er et forslag til opplegg for å trene på ballkontroll, hurtighet og avslutninger 1 time 2 dager i uken:

  • Ballkontroll (20 minutter): Dag 1 - ballføring, Dag 2 - førstetouch

  • Hurtighet (20 minutter): Dag 1 - koordinasjon og hurtighet, Dag 2: løpssyrke og akselerasjon

  • Avslutninger (20 minutter): Dag 1 - tilslag og presisjon, Dag 2: skudd fra ulike posisjoner og vinkler.

Her er ulike Youtube-videoer med gode øvelser fra den beste egentreningskanalen jeg kan finne på nett:

Dag 1: Ballføring, koordinasjon og hurtighet og tilslag og presisjon (1 time totalt)

Dag 2: Førstetouch, løpsstyrke og akselerasjon og skudd fra ulike posisjoner og vinkler (1 time totalt)

Sesongslutt

For de aller fleste barne- og ungdomslag er nå sesongen over. Men der er ingen grunn til å ta pause fra fotballen av den grunn. En to ukers jule-pause er mer en nok til å restituere, både fysisk og mentalt. Men for å opprettholde entusiasmen og gleden er det viktig å variere treningsopplegget for å holde det gående igjennom “skulder-sesongen”. Her er noen tips til hva man kan bruke tiden på:

  • Futsal: Lån en gymsal en kveld i uken og spill futsal five-a-side. Dette er god trening, både fysisk og teknisk, og ganske vanlig i for eksempel Sverige. En futsal-ball koster ikke all verden. Meld dere på en futsal-turnering i desember eller januar for å markere slutten på “futsal-sesongen”

  • Innendørshall: Bruk resten av lagkassen til å leie halltid i en kunstgresshall for eksempel èn gang uken. Da kan man kjøre kvalitetsøkter selv om været er dårlig.

  • Konkurransetreninger: Kjør mini-cup trening èn dag i uken frem til jul, hvor spillerne får poeng på hver trening etter antall seiere. På den måten motiverer man både fremmøte og innsats.

  • Planlegging: Bruk tiden frem til jul til å planlegge neste sesong. Da vil dere få et forsprang på de andre lagene.

  • Mini-cup: Inviter noen naboklubber på en mini-cup rett før jul. Dere kan for eksempel leie en innendørshall i et par timer og spille en 7-er cup med korte kamper. 4 klubber med 2 jevne 7-erlag hver. To puljer med fire lag i hver og finalespill. Julesjokolade til vinnerne. Grøt til alle.

  • Fit-for-Christmas: Hvorfor ikke legge litt fysisk trening før jul? Få til en avtale med et lokalt treningsenter om få trene fysisk to dager i uken.

  • Sesongavslutningsfest: Ingen sesong uten. Pizza, tilbakeblikk på sesongen, premier til alle, planer for neste sesong.

Èn spilløvelse - tre varianter

Her er en intensiv spilløvelse for 8-12 spillere. Hensikten med øvelsen er å bli gode i “boksen”, både offensivt og defensivt. Øvelsen passer fint i aldersgruppen 10-15 år.

Banen inndeles i et heksagon som vist. Spill 3v3, 4v4 eller 5v5. Juster størrelsen på banen etter hvor mange spillere det er.

Variant 1: Spill vanlig 3v3 - 5v5. Trener setter i gang spillet hver gang ballen er ute av spill. Hver kamp varer for eksempel 5 minutter eller til man har “brukt” 10 baller. Formålet med øvelsen er at man skal komme til mange avslutninger hvor man er presset av forsvarer og mange dueller/kamp om ballen.

Variant 1

Variant 2: Begynn med 3v3 - 5v5. Når et lag scorer går målscorer over til det andre laget. Det ene laget får dermed et overtall de kan utnytte. Kampen er over etter 5 minutter, 10 baller er “brukt opp” eller det ene laget bare har én spiller igjen i laget.

Variant 2

Variant 3: I denne varianten begynner man med 1v1. Når ballen går i mål, kommer en spiller til fra hvert av lagene ut på banen. Dette gjøres helt til alle spillerne er på banen. Kampen varer helt til det scores når alle spillerne er på banen. Bytt rekkefølgen på spillerne mellom hver kamp.

Variant 3

Denne spilløvelsen egner seg egner seg å ha 20-30 minutter midt i økten, før man går over til fritt spill på større bane. Bruk gjerne 2-3 av variantene i en slik spillsekvens. Husk at denne øvelsen skal være intensiv, gøy og competitiv.

Overgang fra forsvar til angrep - med en spilløvelse

Statistikk fra profesjonelle ligaer viser at et lag kan miste ballen mellom 100 og 200 ganger i en kamp. Dette inkluderer pasningsfeil, taklinger fra motstanderen, og ballmist ved dribling. For eksempel, i Premier League kan gjennomsnittlig balltap ligge rundt 150-200 ganger per lag per kamp. I omtrent halvparten av disse balltapene, går ballen ikke til dødball (innkast, frispark eller 5-meter). Det vil si at mellom 50 og 100 ganger i løpet en kamp får et lag mulighet til en offensiv overgang eller postitiv transisjon som det heter på nynorsk.

Ved offensiv overgang er det to grunnleggende valg et lag kan gjøre: Enten å ha fokus på å få kontroll på ballen eller gå umiddelbart i angrep.

Det er tre faktorer som av gjør hva et lag bør gjøre:

  • Hvor på banen overgangen skjer: Dersom overgangen skjer nær eget mål eller det større risiko forbundet med å miste ballen på ny, og man bør i utgangspunktet fokusere å få kontroll på ballen. Dersom overgangen skjer nær motstanders mål er det potensielt stor gevinst ved å gå rett i angrep, og laget bør i utgangspunktet ha fokus på dette.

  • Antall og posisjon på medspillere: Det andre momentet som påvirker valget, er posisjoneringen til medspillerne til spiller som har vunnet ballen / 1. angriper. Dersom det er flere ledige medspillere / spillpunkter fremover i banen, bør laghet prioritere å angripe hurtig fremover. Dersom det motsatte er tilfellet (det vil si at det er få eller ingen spillpunkter fremover i banen), bør laget prioritere å få kontroll på ballen.

  • Ballvinner / 1. angriper sin posisjonering og rom: Det tredre momentet som påvirker valget om å angripe hurtig eller få kontroll på ballen, er ballvinners posisjonering. Dersom ballvinner er vendt med fronten mot motstanders mål og/eller er relativt upresset, bør laget prioritere å angripe hurtig. Motsatt, sersom ballvinner har fronten mot eget mål og/eller er presset av motstanderne, bør laget prioritere å få kontroll på ballen.

Her er en spilløvelse hvor man trener på slike offensive overganger:

Spill 8v8 eller 9v9. Begge lag med samme formasjon, feks 2-3-2 eller 3-3-2. Banen bør være relativt begrenset, feks lengde fra dødlinje til midtbane og bredde tilsvarende bredden på 16-meteren. Formålet med den begrensede banestørrelsen er å tvinge frem mange ballltap og tilhørende mange offensive overganger.

I begynnelsen av spilløkten fryses spillet ved noen tilfeller av positive overganger. Diskuter med spilleren hvilke av betingelsene som er /var til stede i situasjonen (hvor på banen, posisjon på medspillere, ballvinners posisjonering og rom) og hvilket valg laget bør gjøre (angripe hurtig eller å prioritere å få kontroll på ballen).

Denne spilløvelsen kan man tyspisk kjøre i 15 minutter, før man går over til mer fritt spill med noe større banestørrelse. Denne øvelsen passer for U15 og oppover. Kan også brukes av gode og skolerte U13-U14-lag.

10 minutters lett, teknisk oppvarming

Det er ofte fornuftig å ha en kjapp oppvarming før man går over til mer eksplosive eller spillbaserte øvelser. Det er også god trenerpraksis å variere disse oppvarmingsøvelsene for å skape variasjon og læring. Her er en slik oppvarmingsøvelse brukt av det franske langslaget:

Organiser øvelsen med grupper av 10 spillere i hver. Halve gruppen utfører de tekniske øvelsene mens den andre halvdelen serverer ball. Gruppen som utfører de tekniske øvelsene jobber inn mot midten og ut mot servitør, mens de sirkulerer med klokken. De tekniske øvelsene består av:

  • Direkte pasning langs bakken

  • Hel volley innsiden av fot

  • Dempe bryst + innsiden fot

  • Heading

Bytte utførere og servitører etter ca. ett minuttet. Tilpass øvelsene etter ferdighetsnivå. Bytt for eksempel ut hel volley med mottak/pasning langs bakken.

Spillerne er nå klare for possession, 1v1 eller en annen spilløvelse.

Forsvare seg på innlegg imot - med en situasjonsøvelse

Det er en trend i internasjonal fotball, at flere mål scores på innlegg. er det desto viktigere å trene på å forsvare seg på innlegg imot. For å forvare seg på innlegg imot er det viktig at forsvarsspillerne har kontroll på de tre sonene; fremste, midtre og bakerste. For å forsvare sonen er det viktig at forsvarsspillerne har gjort følgende før innlegget kommer:

  • Har oversikt over motspillere i egen sone

  • Plasserer seg slik at de kan rekke bort til alle motspillerne i det innlegget treffer sonen

  • Er skråstilt utover, slik at man ser både ball og motstander

Når innlegget kommer er det viktig å vise offervilje og være først på ball.

Her er en situasjonsøvelse hvor man kan trene på innlegg imot:

Øvelsen organiseres med 4 angripere (blå) og 4 forsvarsspillere (røde) i en boks rundt 16-meteren. 4 angripere (oransje) befinner seg utenfor boksen, hvorav en på hver kant.

Spillet settes i gang fra trener i midtsirkelen. Det angripende lag skal spille seg inn i boks og ut på kant hvor det skal komme et innlegg inn i boksen.

De fire forsvarsspillerene har hver sin oppgave:

  • Gå i press på spiller som skal legge inn

  • Forsvare fremste sone

  • Forsvare midtre sone

  • Forsvare bakre sone

Periodisering - med eksempler

Periodisering er et tema som blir mer og mer populært i fotball, også i ungdomsfotball. Periodisering handler om planlegging og belastingsstyring. Periodisering kan gjøres over sesong, måned eller uke. Formålet er at trenerteamet sørger for at laget har en fornuftig belasting og trenings-/kampinnhold i perioden.

Periodisering gjøres både med tanke på belasting og med tanke på taktikk og treningsinnhold:

Belastingsperiodisering:

  • Sesong og måned: I perioder av sesongen med lav kampbelastning, det vil si utenfor sesong, er det fornuftig at at treningsbelastningen er desto høyere.

  • Uke: Innenfor en uke er det fornuftig å finne en fornuftig belastning knyttet til kamp, både treningsfrie dager og intensitet i den enkelte økt.

Her er en god illustrasjon fra Landslagsskolen på hvordan en ukentlig belastingsplan kan se ut:

Taktisk periodisering / innholdsperiodisering:

  • Sesong og måned: I løpet av sesongoppkjøringen er det fornuftig at et lag trener på alle taktiske momenter i fotball, både i angrep og forsvar., i tillegg til ulike tekniske og fysiske momenter for den enkelte spiller.

  • Uke: Innenfor en uke vil det taktisk innholdet typisk være knyttet til neste kamp. Hva er kampplanen og hvilke momenter/øvelser skal laget trene på for at laget skal lykkes med denne.

Her er godt eksempel på taktisk periodisering over en fireukers-periode fra Landslagsskolen, hvor man veklegger ulike temaer fra uke til uke:

4-3-3, min favorittformasjon

4-3-3 er min favorittformasjon, og er den formasjonen jeg med få unntak har brukt på lag jeg har trent. Dette er en formasjon som også brukes av mange av de beste lagene i verden, som Barcelona, Real Madrid, PSG, Liverpool og Manchester City.

4-3-3-formasjonen har følgende styrker:

  • To offensive midtbanespillere som kan utfordre mellomrommet mellom motstanders midtbane og angrep

  • To offensive kanter som kan utfordre bakrom

  • Defensiv midtbane som kan hindre motstanders overganger

  • Backer som kan få offensive roller, enten som doblingsalternativ på kant eller støttespillere mer sentralt

  • Mange pasningsalternativer / trekanter

  • Potensielt mange vertikale ledd i laget (2-2-1-2-2-1)

  • Mulighet til å variere defensivt press mellom høyt (4-1-2-3), normalt (4-3-3) eller lavt (4-5-1)

4-3-3 har også noen svakheter, først og fremst defensivt:

  • Midtbanen er mindre defensivt robust numerisk sett enn andre formasjoner, spesielt 4-4-2 eller 3-5-2

  • Defensiv midt kan fort komme i 2v1-situasjoner

  • Spissen kan fort bli “ensom” mot to gode midtstoppere, dersom kanter og offensive midtbanespillere ikke kommer høyt nok opp i banen

For at formasjonen skal fungere på en god måte kreves følgende av spillerne:

  • Målvakt og midtstoppere som er gode med ballen i beina

  • Backer med høy løpskapasitet

  • Midtbanespillere med gode pasningsferdigheter og evnen til å sette hverandre og angriperne opp i mellomrom og bakrom. Samtidig må den holdende midtbanespilleren være god defensivt og de to offensive midtbane spillerne må kunne utfordre motstanderne gjennom fart og kreativitet

  • Kantspillerne må ha høy fart og kunne utfordre 1v1

  • Spissen må være en god tilrettelegger (falsk 9er) og/eller god avslutter

Her er er en video som beskriver formasjonen nærmere:

En intensiv omstillingsøvelse fra Atalanta BC sitt akademi

Dette er en øvelse jeg observerte på Atalanta sitt akademi utenfor Bergamo, Italia. Øvelsen spilles over en halv bane, med innsnevringer illustrert under.

Øvelsen begynner med at keeper spiller ballen til oransje lag. Når oransje lag har spilt 5 pasninger eller ballen har vært innom alle tre spillerne innen for et avgrenset område rundt eget mål, skal oransje lag angripe motsatt mål ved at keeper spiller ballen med beina opp i banen til en av de angripende oransje spillerne. Ved anslutning på mål eller ved brudd, skal keeper på motsatt side kjapt sette i gang spillet, denne gangen med tre blå spillere (de to forsvarerne + spiller bak mål) som skal angripe mot to oransje forsvarer. Ved avslutning på mål eller brudd i spillet, starter øvelsen på nytt, denne gangen med tre blå angripere og to oransje forsvarere.

Spille seg ut av egen målsone

Angrep

Omstilling og forsvar

I denne øvelsen er hurtig angrep og omstilling et nøkkelmoment. I tillegg trenes det på presisjon, korte / lange pasninger og avslutninger. Denne øvelsen passer fint før man skal over til en mer taktisk spilløvelse med overganger som tema.

Situasjonsøvelse: Spille seg ut bakfra

Det blir mer og mer vanlig at fotballag spiller seg ut bakfra. En av grunnen er at man ønsker at motstander skal presse høyt, slik at de avgir rom landre steder på banen. Her er en situasjonsøvelse hvor man trener på å spille ut bakfra:

Keeper, forsvar og sentral midtbane på rødt lag skal spille seg ut bakfra mot blått lag som presser høyt. Laget som spiller seg ut bakfra scorer ved å føre ballen over midtstreken og/eller i minimål ved midtstreken. Blått lag skal prøve å erobre ballen og score på rødt lag.

Øvelsen starter ved at keeper setter i gang fra 5-meteren.

Varier gjerne med en ekstra spiller til angripende lag og/eller ulike formasjoner.

Fokusområder i øvelsen kan være:

Før involvering:

  • Åpen kroppsstilling for å se både ballen og ha oversikt bak seg, motsatt og fremover

  • Oversikt over ledige rom, medspillere og tid med ballen

  • Spillbar ved å få riktig avstand og vinkel til  ballfører

Involvering:

  • Ro (med ball), åpne (i førstetouch) og true (med blikk og fot)

  • Spille kontrollert fremover når mulig - Søke igjennom fremfor rundt

  • Prinsipper som fra «små rom til store rom», «opp og ned», «inn og ut» og «ut og inn»

Velg gjerne 2-3 av disse fokusområdene, og introduser dem enkeltvis.

Dette er en øvelse som passer fra 13 år og og oppover.

En oppgave fra min UEFA B lisens: Kampforberedende trening angrepsspill

I forbindelse med at jeg avla min UEFA B lisens i 2023, måtte jeg gjennomføre en kampforberedende trening med laget mitt. Temaet skulle være angrepsspill. Basert på tidligere observasjon av motstander, antok jeg at det ville blir mye ledig rom for oss, enten i mellomrommet mellom vår midtbane og vårt angrep (hvis motstanderne ligger lavt) eller i rommet bak motstanders forsvar (hvis mpotstander står høyt). Formålet med den kampforberende økten var da å coache lahet mitt til å finne og utnytte disse rommene.

Jeg valgte meg følgende tre fokusområder for økten:

Og for trene på disse fokusområdene gjennomførte jeg følgende øvelser:

Og hvordan endte kampen? Vel, det var litt “feige lag”, men kampen endte til slutt 9-1 i vår favør etter mye bra angrepsspill.

Hvordan få til en god oppstart etter ferien

Nå i august er det mange lag som starter opp igjen etter sommerferie. Jeg har tidligere skrevet om at det ikke er noe stort poeng å ta en lang ferie fra fotballen. Barn og unge restituerer raskt, både fysisk og mentalt. 1-2 uker etter siste seriekamp og 1-2 uker etter en sommerturnering bør være tilstrekkelig pause.

Når man starter opp er det viktig at man husker på at spillerne har hatt ulikt aktivitetsnivå gjennom sommeren. Noen har kanskje spilt fotball hver dag mens andre har knapt touchet en ball. Den første uken bør man derfor ha en mer leken tilnærming til fotball. Både på grunn av ulikt grunnlag at alle spillerne gjerne ikke er tilbake fra ferie. Et alternativ er at halve treningen brukes til fotballtennis og andre morsomme øvelser (se video under) og at resten brukes til inter mini-cup (5v5 eller coca-cola-cup). Uke 2 bør man øke struktur og nivå, slik at man begynner å forberede seg på seriespill som typisk starter i slutten av august.

Hvordan bli skikkelig god i fotball - tilfellet Martin Ødegaard

Hva skal til for å bli en skikkelig god fotballspiller? I en nylig episode av TV2-programmet “Fotballpunch”, forteller Martin Ødegaards far og trener, Hans Erik Ødegaard, hvordan sønnen ble en av verdens beste fotballspillere (The Guardian rangerte Martin som verdens 18. beste fotballspiller i 2023: https://www.theguardian.com/football/ng-interactive/2023/dec/19/the-100-best-male-footballers-in-the-world-2023)

Men føst litt tall. Det er veldig få som ender opp som toppspillere. For gutter i Norge er det kanskje 1-2 per 1000 fotballspillere som ender opp med å spille i Eliteserien. Å få spille på det norske landslaget er enda mer sjeldent. Kanskje 1 spiller per årskull, dvs . ca. 1 av 10 000 spillere. På de neste nivået er nåløyet enda trangere: Det er ca. 250 millioner gutter og menn som spiller fotball i verden i dag. Hvis vi antar at det er ca. 250 fotballspiller som spiller på ett av de 20 beste langene i verden, tilsvarer dette 1 av 1 000 000.

Så hva skal til for å ende opp i denne milliontedelen? Vel, det finnes flere veier til målet, men Ødegaard sin oppskrift var å trene mye, trene riktig og trene godt:

Trene mye: Det er ingen vei utenom å legge ned mange timer på treningsbanen. 10 000 timers regelen gjelder også i fotball. Det tilsvarer 3 timers daglig trening fra man er 6 til man er 16 år. Med 2-3 ukentlige treningsøkter med lag i barnefotballen, kreves det mange timers trenings på egenhånd hver uke. For å greie dette er en spiller avhengig av egen indre motivasjon og driv.

For norske fotballspillere er det også tre måneder med vinter, som gir utfordrende treningsforhold som “konkurrenter” i Brasil og Italia ikke har. Dette må løses med å skaffe seg tulgang på innendørs treningsfasiliteter.

Trene riktig: For å bli skikkelig god i fotball må man trene mye med ball, det vil si å få mange, menge touch på ballen hver eneste dag. For Ødegaard innebar dette å trene på å trene på:

  • Føre ball tett

  • Føre ball hurtig

  • Finter/vendinger

  • Orientere seg med ballen i beina

  • Mottak / hurtig medtak for å komme seg ut av press

Fellesnevneren for disse ferdighetene er å lære seg å bevege seg hurtig med ballen på små flater.

Trene godt: Dette punktet innebærer å trene med høy kvalitet, intensitet og kontinuerlig forbedring. Dette punktet er kan det vanskeligste å få til i en treningshverdag. Her hjelper det å ha en mamma eller papper som pusher og utfordrer spilleren til å gjøre øvelsene stadig hurtigere og/eller vanskeligere.

Konklusjon. For å bli en av verdens beste fotballspillere må man trene mest, riktig og best. Værre er det ikke : )

Egentreningstips for sommerferien

Selv om det er sommerferie er det ikke noe poeng å ta en lang sommerferie for lag i barne- og ungdomsfotballen. Man er midt i sesongen, treningsforholdene er fine og spillerne har mye fritid.

Her er fem tips for hvordan man kan fylle denne fritiden med god fotballaktivitet, enten man er hjmme eller på ferie:

  • Spill: Fritt spill er en av de beste måtene å drive egentrening på. Spill alt fra 2v2 til 10v10. Her får man trent på alle ferdigheter, holdt den fysiske formen vedlike, i tillegg til at det både er gøy, vennskapelig og competitive. Husk at det blir mer intensivt jo mindre banestørrelsen er.

  • Triksing: Bruk sommeren på å sette ny trikserekord. Varier med å trikse bare på en fot, annen hver, hodetriksing, fot-lår-hode osv

  • Pasninger: Dette kan man gjøre to-og-to, eventuelt alene mot en vegg. Tren på innsidepasninger, utsidepasninger, halvstrak vrist og strak vrist. Varier avstandene underveis.

  • Ferdigheter: Bruk sommeren til å finslipe teknikken før sommercupen eller høstsesongen: Føring, finter, vendinger, skudd osv. Her er en glimrende Youtubekanal for ferdighetstrening: https://www.youtube.com/@7mlc

  • Hurtighet: Dersom man er ambisiøs fotballspiller er det helt nødvendig å trene hurtighet når man er over i ungdomsfotballen. Ta gjerne med mor eller far, da det kan være nyttig med litt hjelp. Her er en god Youtube-kanal for hurtighetstrening: https://www.youtube.com/@pederlindsetmo1993

Husk at fotballtrening skal være gøy. Spesielt om sommeren. Lykke til!

Besøk på AFC Ajax sitt akademi

Høsten 2016 var jeg på besøk AFC Ajax sitt akademi. Foranledningen var at jeg jobbet som finansdirektør i et selskap som sponset Ajax. Besøket bestod av et foredrag av daværende administrende direktør, Edwin van der Sar, samt en omvisning på treningsanlegget De Toekomst. Her er mine observasjoner:

  • Ajax sitt akademi regnes for å være ett av verdens beste og har produsert verdensklassespillere som Marco van Basten, Frank Rijkaard og Dennis Bergkamp. “De Toekomst” betyr bokstavlig talt “fremtiden” og er en viktig del av Ajax sin strategi for å være en europeisk toppklubb. Klubben har som mål at 2-4 spillere hvert år skal ta steget opp fra akademiet til a-lagsstallen.

  • Akademiet har mange erfarne trener, hvorav mange er tidligere toppspillere. Det har høy status å være akademitrener i Ajax. Akademiset disponerer 7 baner i tillegg til et treningssenter.

  • Alle akademi-lagene følger de samme spillprinsippene og -formasjonen som a-laget (4-3-3). Ajax anvender således en felles fotballfilosofi gjennom hele klubben.

  • Akademiet jobber etter følgende kriterier:

    • Technique: Ballkontroll

    • Intelligence: Fotballforståelse og beslutningstaking

    • Personality: Entusiasme, disiplin og lagånd

    • Speed: Bevegelighet, akselerasjon og løpskapasitet

  • Nivået i de yngste årsklassene (U12-U14) var bra, mens nivået i de eldre årsklassene (U15-U17) var ekstremt høyt. Dette tyder på av klubben langtidsperspektiv på spillerutvikling. Klubben deler utviklingen inn i følgende faser etter alder

    • Fundamentals (6 - 9)

    • Learn to Train (9 - 12)

    • Train to Train (12 - 16)

    • Train to Compete (16 - 18)

    • Train to win (18 +)

    Det fokuseres mao ikke spesielt mye på kampaspektet før spillerne er 16 år. Videre har man treningsopplegget har man veldig fokus på skadeforebygging mhp pubertet og vekstfaser. I den mest intensive vekstfasen på 3-6 måneder, trener spillerne redusert, noe som understreker fokuset på langsiktighet i spillerutviklingen.

  • Spillerne trener og spiller i ulike posisjoner frem til 15-årsalderen, hvor de blir mer rendyrket i ulike roller. Dette er for å bedre spillernes allsidighet og spillforståelse.

  • På de treningsøktene jeg observerte, la jeg merke til at spillet var svært fysisk, med tøffe taklinger helt ned i de yngste årsklassene.

 

6v6+6 - En teknisk angrepsøvelse fra Atalanta BC sitt akademi

Dette er en teknisk spilløvelse som jeg observerte på Atalanta BC sitt akademi. Dette er en øvelse som ligner på mange spillrøvelser som er vanlige i mange klubber og lag, men det er likefullt en svært nytting øvelse.

Hensikten med øvelsen er å spille seg inn i ønsket/prioritet rom. Øvelsen organiseres med en firkantet bane . ca. 30 x 30 meter, med to minimål i hver ende. Øvelsen spilles 6 mot 6 med 6 jokere på bestemte steder rundt banen. Når ballen er ute av spill settes spille kjapt i gang av en trener med baller på den ene siden. Bytt joker-lag feks hvert 10 minutt.

Hensikten er å benytte jokerne til å spille seg inn i rommet foran motstandernes mini-mål. Taktisk fokus vil da være bevelgelse og timing for 1. og 3. angriper. Når skal man starte, hvilket rom bør man angripe, når skal man holde igjen. Teknisk vil det være å trene på tilrettelegging/1. touch og retning og fart på pasninger. Man kan legge inn touch-begrensinger (ett eller to) på både vegger og målscorere.

Enkel avslutningsøvelse med fokus på førstetouch

Her er en enkel avslutningsøvelse, hvor fokus er på førstetouch. I denne øvelsen starter angriper på dødlinjen, fører ballen hurtig mellom markører, før han/hun spiller ballen til trener/spiller inne i feltet. Angriper skal så runde en markør på 16-meter streken før han/hun mottar ballen, bruker ett touch og avslutter på mål. Fokus er både å komme seg i posisjon, tilrettelegge med ett godt førstetouch, samt avslutte på en god måte, gjerne med innsiden/curl i høyre hjørne eller strak vrist i venstre hjørne. NB: Det er et poeng her at pasningene er harde og presise og at trener/pasningsspiller ikke står for langt inne i feltet. Og som med alle avslutningsøvelser er det et poeng at neste spiller starter hurtig, slik at man unngår kjedelig ventetid.

touch.png

4 minuter inn i denne videoen ser man denne øvelsen utført av en ung Lucas Bergvall:

Besøk på Atalanta BC sitt akademi

I november 2023 var jeg på besøk Serie A-klubben Atalanta sitt ungdomsakademi, Centro Sportivo Bortolotti, utenfor Bergamo. Her er en oppsummering av besøket:

  • Akademiet er oppdelt i en barnedel, en ungdomsdel og en U23-del. Barnedelen består av lokale gutter U6-U13. Ungdomsdelen av akademiet består av aldersgruppene U14, U15, U16, U17 og U19. Dette er både lokale spillere, men også spiller fra andre deler av Italia og andre land. Disse bor på et internat i Bergamo. U23 er et profesjonelt lag og spiller i serie C (nivå 3 i Italia). Dette laget er nylig opprettet og er et mellomsteg mellom akademiet og A-laget i Serie A. Grunnen til at det ble opprettet er at Serie A-laget har et så høyt nivå (pt topp 5 i serien), at det er svært vanskelig å gå rett fra ungdomsakademiet og inn i A-stallen.

  • Akademiet består av et klubbhus med styrkerom og fysioterapi. Akademiet disponerer tre kunstgressbaner som ligger like ved hverandre. Klubben fremhever at det er et poeng at lagene trener i nærheten av hverandre for å få en følelse av nivå og krav i de høyere aldersklassene. Mellom banene er det område for teknisk aktivitet (fotballtennis).

  • Ungdomslagene består hver av ca. 20 spillere, inkludert to keepere. U14 og U15 delte en bane og U16 og U17 delte en en bane, mens U19 disponerte en full 11er-bane. Disse lagene trener 4 ganger i uken 15:30 - 17:30. Lørdag har de fri, mens søndag spiller de kamp. U6-U13 trener fra kl 18. U23 trener på morgenen.

  • Treningene inkluderer et bredt spekter av tekniske, taktisk, fysiske og mentale elementer. Men det å beherske pasninger og mottak er helt fundamentalt og noe de ser etter hos potensielle spillere.

  • Jeg observerte de fem lagene i ungdomsakademiet på en fredag. Alle lagene skulle spille kamp to dager senere og denne dagen ble da brukt til matchforberedende trening. Alle lagene hadde en kort sesjon med oppvarming/hurtighet/agility/konkurranse, mens resten av økten var viet til ulike øvelser med ball. Dette var som nevnt en matchforberedende treningen, så mange av øvelsene var spilløvelser som inkluderte relativt mange spillere på en gang.

  • Jeg observerte følgende øvelsestemaer:

    • Vending av spill (9v9)

    • Spille press i trange situasjoner (9v9)

    • Spille inn i bestemte rom (6v6 + 6)

    • Offensiv formasjons- / skyggetrening for å komme seg rundt på kant og legge inn i boks i en 3-5-2 formasjon (U19)

    • Angrep 2v2, 4v3

    • Spille ut av egen boks 3v2 + overgang

 

Enda en en hurtighetsøvelse

Det å være hurtig er helt nødvendig i fotball. Hurtighet kan og bør i stor grad trenes på fra relativt ung alder. Hurtighetsøvelser kan også være morsomme. Videoen her er fra Anderlecht sitt akademi, som viser en hurtighetsøvelse hvor en spiller gjør et utfall til høyre eller venstre og hvor han/hun så skal konkurrere med en motspiller om å komme først på en distanse på 8-10 meter

Basic angrepsspill: Spille seg ut bakfra og inn i farlig rom

Her er en situasjonsøvelse hvor man trener på å spille seg ut bakfra og inn i prioritert rom, det vil si rundt og inn i motstanders 16-meter:

Spill 11 v 11, med en midtsone. Rødt lag lag skal angripe hver gang, og ballen settes i gang fra rød keeper. Rødt lag har 6 spillere i bearbeidingssonen og 4 spiller i angrepssonen. Blått lag skal hindre rødt lag i å komme inn i proritert rom og har 4 spillere i bearbeidingssonen, 2 spillere i midtsonen og 4 spillere i sin egen forsvarsone.

Disse betingelsene gjør at rødt lag har overtall i bearbeidssonen. Legg gjerne til momentet at de røde backene kan flytte opp i angrepssonen for å skape overtall. Momenter man kan trene på i denne øvelsen er:

  • Lese motstanderens press for å skape og utnytte overtall og rom 

  • Spille kontrollert fremover når mulig - Søke igjennom fremfor rundt

  • Ny aksjon umiddelbart etter ivolvering for å gjøre seg spillbar på nytt og/eller skape rom

Link til mer om denne øvelsen finner du her: https://tiim.no/ovelse/a1-a2-situasjonsovelse-24