Utvikling

En oppgave fra min UEFA B lisens: Kampforberedende trening angrepsspill

I forbindelse med at jeg avla min UEFA B lisens i 2023, måtte jeg gjennomføre en kampforberedende trening med laget mitt. Temaet skulle være angrepsspill. Basert på tidligere observasjon av motstander, antok jeg at det ville blir mye ledig rom for oss, enten i mellomrommet mellom vår midtbane og vårt angrep (hvis motstanderne ligger lavt) eller i rommet bak motstanders forsvar (hvis mpotstander står høyt). Formålet med den kampforberende økten var da å coache lahet mitt til å finne og utnytte disse rommene.

Jeg valgte meg følgende tre fokusområder for økten:

Og for trene på disse fokusområdene gjennomførte jeg følgende øvelser:

Og hvordan endte kampen? Vel, det var litt “feige lag”, men kampen endte til slutt 9-1 i vår favør etter mye bra angrepsspill.

Egentreningstips for sommerferien

Selv om det er sommerferie er det ikke noe poeng å ta en lang sommerferie for lag i barne- og ungdomsfotballen. Man er midt i sesongen, treningsforholdene er fine og spillerne har mye fritid.

Her er fem tips for hvordan man kan fylle denne fritiden med god fotballaktivitet, enten man er hjmme eller på ferie:

  • Spill: Fritt spill er en av de beste måtene å drive egentrening på. Spill alt fra 2v2 til 10v10. Her får man trent på alle ferdigheter, holdt den fysiske formen vedlike, i tillegg til at det både er gøy, vennskapelig og competitive. Husk at det blir mer intensivt jo mindre banestørrelsen er.

  • Triksing: Bruk sommeren på å sette ny trikserekord. Varier med å trikse bare på en fot, annen hver, hodetriksing, fot-lår-hode osv

  • Pasninger: Dette kan man gjøre to-og-to, eventuelt alene mot en vegg. Tren på innsidepasninger, utsidepasninger, halvstrak vrist og strak vrist. Varier avstandene underveis.

  • Ferdigheter: Bruk sommeren til å finslipe teknikken før sommercupen eller høstsesongen: Føring, finter, vendinger, skudd osv. Her er en glimrende Youtubekanal for ferdighetstrening: https://www.youtube.com/@7mlc

  • Hurtighet: Dersom man er ambisiøs fotballspiller er det helt nødvendig å trene hurtighet når man er over i ungdomsfotballen. Ta gjerne med mor eller far, da det kan være nyttig med litt hjelp. Her er en god Youtube-kanal for hurtighetstrening: https://www.youtube.com/@pederlindsetmo1993

Husk at fotballtrening skal være gøy. Spesielt om sommeren. Lykke til!

Besøk på AFC Ajax sitt akademi

Høsten 2016 var jeg på besøk AFC Ajax sitt akademi. Foranledningen var at jeg jobbet som finansdirektør i et selskap som sponset Ajax. Besøket bestod av et foredrag av daværende administrende direktør, Edwin van der Sar, samt en omvisning på treningsanlegget De Toekomst. Her er mine observasjoner:

  • Ajax sitt akademi regnes for å være ett av verdens beste og har produsert verdensklassespillere som Marco van Basten, Frank Rijkaard og Dennis Bergkamp. “De Toekomst” betyr bokstavlig talt “fremtiden” og er en viktig del av Ajax sin strategi for å være en europeisk toppklubb. Klubben har som mål at 2-4 spillere hvert år skal ta steget opp fra akademiet til a-lagsstallen.

  • Akademiet har mange erfarne trener, hvorav mange er tidligere toppspillere. Det har høy status å være akademitrener i Ajax. Akademiset disponerer 7 baner i tillegg til et treningssenter.

  • Alle akademi-lagene følger de samme spillprinsippene og -formasjonen som a-laget (4-3-3). Ajax anvender således en felles fotballfilosofi gjennom hele klubben.

  • Akademiet jobber etter følgende kriterier:

    • Technique: Ballkontroll

    • Intelligence: Fotballforståelse og beslutningstaking

    • Personality: Entusiasme, disiplin og lagånd

    • Speed: Bevegelighet, akselerasjon og løpskapasitet

  • Nivået i de yngste årsklassene (U12-U14) var bra, mens nivået i de eldre årsklassene (U15-U17) var ekstremt høyt. Dette tyder på av klubben langtidsperspektiv på spillerutvikling. Klubben deler utviklingen inn i følgende faser etter alder

    • Fundamentals (6 - 9)

    • Learn to Train (9 - 12)

    • Train to Train (12 - 16)

    • Train to Compete (16 - 18)

    • Train to win (18 +)

    Det fokuseres mao ikke spesielt mye på kampaspektet før spillerne er 16 år. Videre har man treningsopplegget har man veldig fokus på skadeforebygging mhp pubertet og vekstfaser. I den mest intensive vekstfasen på 3-6 måneder, trener spillerne redusert, noe som understreker fokuset på langsiktighet i spillerutviklingen.

  • Spillerne trener og spiller i ulike posisjoner frem til 15-årsalderen, hvor de blir mer rendyrket i ulike roller. Dette er for å bedre spillernes allsidighet og spillforståelse.

  • På de treningsøktene jeg observerte, la jeg merke til at spillet var svært fysisk, med tøffe taklinger helt ned i de yngste årsklassene.

 

Besøk på Atalanta BC sitt akademi

I november 2023 var jeg på besøk Serie A-klubben Atalanta sitt ungdomsakademi, Centro Sportivo Bortolotti, utenfor Bergamo. Her er en oppsummering av besøket:

  • Akademiet er oppdelt i en barnedel, en ungdomsdel og en U23-del. Barnedelen består av lokale gutter U6-U13. Ungdomsdelen av akademiet består av aldersgruppene U14, U15, U16, U17 og U19. Dette er både lokale spillere, men også spiller fra andre deler av Italia og andre land. Disse bor på et internat i Bergamo. U23 er et profesjonelt lag og spiller i serie C (nivå 3 i Italia). Dette laget er nylig opprettet og er et mellomsteg mellom akademiet og A-laget i Serie A. Grunnen til at det ble opprettet er at Serie A-laget har et så høyt nivå (pt topp 5 i serien), at det er svært vanskelig å gå rett fra ungdomsakademiet og inn i A-stallen.

  • Akademiet består av et klubbhus med styrkerom og fysioterapi. Akademiet disponerer tre kunstgressbaner som ligger like ved hverandre. Klubben fremhever at det er et poeng at lagene trener i nærheten av hverandre for å få en følelse av nivå og krav i de høyere aldersklassene. Mellom banene er det område for teknisk aktivitet (fotballtennis).

  • Ungdomslagene består hver av ca. 20 spillere, inkludert to keepere. U14 og U15 delte en bane og U16 og U17 delte en en bane, mens U19 disponerte en full 11er-bane. Disse lagene trener 4 ganger i uken 15:30 - 17:30. Lørdag har de fri, mens søndag spiller de kamp. U6-U13 trener fra kl 18. U23 trener på morgenen.

  • Treningene inkluderer et bredt spekter av tekniske, taktisk, fysiske og mentale elementer. Men det å beherske pasninger og mottak er helt fundamentalt og noe de ser etter hos potensielle spillere.

  • Jeg observerte de fem lagene i ungdomsakademiet på en fredag. Alle lagene skulle spille kamp to dager senere og denne dagen ble da brukt til matchforberedende trening. Alle lagene hadde en kort sesjon med oppvarming/hurtighet/agility/konkurranse, mens resten av økten var viet til ulike øvelser med ball. Dette var som nevnt en matchforberedende treningen, så mange av øvelsene var spilløvelser som inkluderte relativt mange spillere på en gang.

  • Jeg observerte følgende øvelsestemaer:

    • Vending av spill (9v9)

    • Spille press i trange situasjoner (9v9)

    • Spille inn i bestemte rom (6v6 + 6)

    • Offensiv formasjons- / skyggetrening for å komme seg rundt på kant og legge inn i boks i en 3-5-2 formasjon (U19)

    • Angrep 2v2, 4v3

    • Spille ut av egen boks 3v2 + overgang

 

UEFA B

I 2022 gjennomførte jeg, og bestod, UEFA B kurs/lisens. UEFA B er nivå 2 i trenerutdanningen til NFF og retter seg mot å trene ungdomslag. Kurset består av tre samlinger på 3-4 dager og er en blanding av teori og praksis på feltet. Mellom andre og tredje samling måtte vi levere et sett refleksjonsoppgaver knyttet til kurset.

Teorien består av temaer som trenerrollen, angrepsspill, forsvarsspill, den fysiske dimensjonen osv. All praksisen er knyttet til anvendelse av prinsipper og øvelser i NFFs Landslagsskolen, hvor vi som kursdeltakerne skulle planlegg og gjennomføre treningsøkter med hensyn på ulike læringsmål i den nevnte Landslagsskolen. Dette kan være læringsmål for angrepsspill, forsvarspill eller omstilling fra/til angrep/forsvar. Det ble hele tiden fokusert på spilløvelser hvor begge lag har like mange spillere (typisk 8v8). Oppgaven ble da å justere rammebetingelser som formasjon, banestørrelse og motspill (hvordan det andre laget skal opptre, typisk forsvarslaget når man trener angrepsspill) for å oppnå situasjoner eller bilder som man ønsker å få frem i spilløvelsen. Når ønskede situasjoner oppstår skal man gjerne fryse spillet for øke læringseffekten og sammen med spillerene reflektere rundt ulike handlingsvalg. Man lærer med andre ord å påvirke laget og spillerne i det ferdige spillet som man ønsker å se av laget i kamp.

Min erfaring var at dette var et nyttig kurs og jeg lærte meg mange verktøy som jeg bruker i min treningshverdag, spesielt knyttet til planlegging, organisering og gjennomføring av taktiske øvelser. Hvis det er noe jeg savnet gjennom samlingene er det enda mer tung teori/pensum og gjerne “mesterlære” på feltet.

Talentmodeller - et eksempel fra Ajax

Det finnes noe ulike tilnærminger til talrent i fotball. Likevel er det ofte de samme egenskapene som dukker opp på listen. Slike modeller kan være nyttige som verktøy både for:

  • spillere som blir mer bevisst hva de bør jobbe med for å utvikle seg videre

  • klubber/lag/trenere som skal sportsplan, treningsmetodikk og treningsøkter

  • større klubber og kretser som skal identifisere talenter på et eller annet tidspunkt

NFF og Landslagsskolen vektlegger nysgjerringet og evnen til å lære og trene mye hos spillere. Ståle Solbakken ble spurt i et intervju hva som skal til for å lykkes som fotballspiller og svarte da faktorene ferdigheter, taktisk forståelse, mental styrke og hurtighet.

Akademiet til Ajax har en tilsvarende modell som de jobber etter som de kaller for TIPS-modellen, hvor TIPS er et akronym for Technique, Insight, Personality og Speed, hvor de definerer elementene på følgende måte:

Technique: ballkontroll, inkludert pasninger, mottak, skudd, headinger osv

Insight: fotballforståelse, evnen til å oppfatte situasjoner hurtig, romforståelse med og uten ball, evnen til å lese spillet, mønstergjenkjenning og evnen til å ta logiske beslutninger

Personality: kreativitet, det å kunne ta initiativ, ansvarsfølelse, det å kunne ta risiko, det å være rollemodell for andre og det å være “streetwise”

Speed: starthastighet, akselerasjon og hurtige vendinger

top-view-photo-of-soccer-field-during-day-3448250.jpg

Trener-podcaster

Det finnes flere ulike podcaster der ute som fokuserer på trenerrollen. Disse kan gi unik innblikk de utfordinger og mulighter en trener står overfor, både fotballfaglig og ledelsesmessig, og er gode verktøy for egen refleksjon og utvikling. Her er mine tre favoritter:

  • Teknisk sone med Åge Hareide

    I Teknisk sone diskuterer far og sønn Hareide mange ulike temaer knyttet til trenerrollen, inkudert kampledelse, treningsfeltet, talentutvikling gjennom Åge Hareide sin imponerende trenerkarriere. Mye er knyttet til de ulike trener oppdragene og hvordan man løser ulike situasjoner som oppstår knyttet til klubbhverdagen og prestasjonssituasjonen det er å være fotballtrener på toppnivå.

  • Möt fotboldstränerna

    Möt fotboldstränerne er en svensk podcast hvor man får møte fotballtrenere på ulike nivåer, helt fra akademi og ungdomstrenere, via breddetrene til topptrene som Sven Gøran Eriksson. I podcasten diskuteres alt fra egne trenerkarrierer, som system/spillfilosofi, ledelse i klubb og spillergruppen, egen trenerutvikling og læring.

  • Playmaker

    Playmaker er en dansk podcast som tar for seg ulike temaer gjennom samtaler med ulike kompetente fotballpersoner. Temaer som belyses er for eksempel analyse, fysisk trening, kosthold og taktiske trender. Playmaker er et samarbeidsprosjekt mellom DBU og Syddansk Universitet og er således en mer akademisk og forskningsbasert podcast.

Den kumulative treningseffekten

Forskjellen mellom de beste og nest beste idrettsutøverne på seniornivå er ikke at de beste gjør ting helt annerledes, men at at de trener litt mer og litt bedre hver gang de trener. Over tid akkumuleres denne kvantitative og kvalitative forskjellen, og gjør at noen blir idrettsenere mens andre ikke blir det. Det er altså det å trene litt mer og litt bedre uke etter uke som utgjør forskjellen. Dette kan kalles for den kumulative treningseffekten.

I barne- og ungdomsfotballen vil denne effekten også gjelde. Dette gjelder både for egentrening og spillerutvikling, men i aller høyeste grad også for lagtrening og lagutvikling. Lag i barnefotballen har som oftest to treninger i uken (i tillegg kommer egentreninger, ekstratrening, hospitering osv). I utgangspunktet utgjør dette 52 uker i året, men selvfølgelig vil endel treningsuker utgå pga ferie (5 uker sommerferie, høstferie, to ukers juleferie, vinterferie, påskeferie). Noen lag velger for eksempel å ta treningsfri i hele skoleferien, treningsfri i desember, helligdager/inneklemte dager i mai, treningsfri når det er turnering i helg, når det er dårlig vær osv. Hvis vi sier at disse ekstra treningsfrie ukene utgjør 10 uker tilsammen er det tale om 20 treningsøkter i løpet av et år. Over fem år vil dette utgjøre tilsammen over 100 (!) treningsøkter.

Kvalitativt kan man øke nivået i hver økt ved å organisere økten på en slik måte at man:

  • Øker antall ballberøringer per spiller (deler inn i mindre grupper og lag, har færre innbyttere i kamper)

  • Reduserer lengden på pauser og venting i økten (organisering)

  • Differensierer spillergruppen (øvelser tilpasset den enkeltes ferdighetsnivå)

  • Kjører progressive øvelser (økning i vanskelighetsnivå)

  • Øker intensiteten i øvelsene

Matematisk kan man da si hvis man trener 20% mer med 25% høyere kvalitet vil man over tid ha en (1,2 x 1,25=1,5) 50% økt treningseffekt. Men som kjent er ikke fotball matematikk : )