Spilløvelser

Èn spilløvelse - tre varianter

Her er en intensiv spilløvelse for 8-12 spillere. Hensikten med øvelsen er å bli gode i “boksen”, både offensivt og defensivt. Øvelsen passer fint i aldersgruppen 10-15 år.

Banen inndeles i et heksagon som vist. Spill 3v3, 4v4 eller 5v5. Juster størrelsen på banen etter hvor mange spillere det er.

Variant 1: Spill vanlig 3v3 - 5v5. Trener setter i gang spillet hver gang ballen er ute av spill. Hver kamp varer for eksempel 5 minutter eller til man har “brukt” 10 baller. Formålet med øvelsen er at man skal komme til mange avslutninger hvor man er presset av forsvarer og mange dueller/kamp om ballen.

Variant 1

Variant 2: Begynn med 3v3 - 5v5. Når et lag scorer går målscorer over til det andre laget. Det ene laget får dermed et overtall de kan utnytte. Kampen er over etter 5 minutter, 10 baller er “brukt opp” eller det ene laget bare har én spiller igjen i laget.

Variant 2

Variant 3: I denne varianten begynner man med 1v1. Når ballen går i mål, kommer en spiller til fra hvert av lagene ut på banen. Dette gjøres helt til alle spillerne er på banen. Kampen varer helt til det scores når alle spillerne er på banen. Bytt rekkefølgen på spillerne mellom hver kamp.

Variant 3

Denne spilløvelsen egner seg egner seg å ha 20-30 minutter midt i økten, før man går over til fritt spill på større bane. Bruk gjerne 2-3 av variantene i en slik spillsekvens. Husk at denne øvelsen skal være intensiv, gøy og competitiv.

Overgang fra forsvar til angrep - med en spilløvelse

Statistikk fra profesjonelle ligaer viser at et lag kan miste ballen mellom 100 og 200 ganger i en kamp. Dette inkluderer pasningsfeil, taklinger fra motstanderen, og ballmist ved dribling. For eksempel, i Premier League kan gjennomsnittlig balltap ligge rundt 150-200 ganger per lag per kamp. I omtrent halvparten av disse balltapene, går ballen ikke til dødball (innkast, frispark eller 5-meter). Det vil si at mellom 50 og 100 ganger i løpet en kamp får et lag mulighet til en offensiv overgang eller postitiv transisjon som det heter på nynorsk.

Ved offensiv overgang er det to grunnleggende valg et lag kan gjøre: Enten å ha fokus på å få kontroll på ballen eller gå umiddelbart i angrep.

Det er tre faktorer som av gjør hva et lag bør gjøre:

  • Hvor på banen overgangen skjer: Dersom overgangen skjer nær eget mål eller det større risiko forbundet med å miste ballen på ny, og man bør i utgangspunktet fokusere å få kontroll på ballen. Dersom overgangen skjer nær motstanders mål er det potensielt stor gevinst ved å gå rett i angrep, og laget bør i utgangspunktet ha fokus på dette.

  • Antall og posisjon på medspillere: Det andre momentet som påvirker valget, er posisjoneringen til medspillerne til spiller som har vunnet ballen / 1. angriper. Dersom det er flere ledige medspillere / spillpunkter fremover i banen, bør laghet prioritere å angripe hurtig fremover. Dersom det motsatte er tilfellet (det vil si at det er få eller ingen spillpunkter fremover i banen), bør laget prioritere å få kontroll på ballen.

  • Ballvinner / 1. angriper sin posisjonering og rom: Det tredre momentet som påvirker valget om å angripe hurtig eller få kontroll på ballen, er ballvinners posisjonering. Dersom ballvinner er vendt med fronten mot motstanders mål og/eller er relativt upresset, bør laget prioritere å angripe hurtig. Motsatt, sersom ballvinner har fronten mot eget mål og/eller er presset av motstanderne, bør laget prioritere å få kontroll på ballen.

Her er en spilløvelse hvor man trener på slike offensive overganger:

Spill 8v8 eller 9v9. Begge lag med samme formasjon, feks 2-3-2 eller 3-3-2. Banen bør være relativt begrenset, feks lengde fra dødlinje til midtbane og bredde tilsvarende bredden på 16-meteren. Formålet med den begrensede banestørrelsen er å tvinge frem mange ballltap og tilhørende mange offensive overganger.

I begynnelsen av spilløkten fryses spillet ved noen tilfeller av positive overganger. Diskuter med spilleren hvilke av betingelsene som er /var til stede i situasjonen (hvor på banen, posisjon på medspillere, ballvinners posisjonering og rom) og hvilket valg laget bør gjøre (angripe hurtig eller å prioritere å få kontroll på ballen).

Denne spilløvelsen kan man tyspisk kjøre i 15 minutter, før man går over til mer fritt spill med noe større banestørrelse. Denne øvelsen passer for U15 og oppover. Kan også brukes av gode og skolerte U13-U14-lag.

En intensiv omstillingsøvelse fra Atalanta BC sitt akademi

Dette er en øvelse jeg observerte på Atalanta sitt akademi utenfor Bergamo, Italia. Øvelsen spilles over en halv bane, med innsnevringer illustrert under.

Øvelsen begynner med at keeper spiller ballen til oransje lag. Når oransje lag har spilt 5 pasninger eller ballen har vært innom alle tre spillerne innen for et avgrenset område rundt eget mål, skal oransje lag angripe motsatt mål ved at keeper spiller ballen med beina opp i banen til en av de angripende oransje spillerne. Ved anslutning på mål eller ved brudd, skal keeper på motsatt side kjapt sette i gang spillet, denne gangen med tre blå spillere (de to forsvarerne + spiller bak mål) som skal angripe mot to oransje forsvarer. Ved avslutning på mål eller brudd i spillet, starter øvelsen på nytt, denne gangen med tre blå angripere og to oransje forsvarere.

Spille seg ut av egen målsone

Angrep

Omstilling og forsvar

I denne øvelsen er hurtig angrep og omstilling et nøkkelmoment. I tillegg trenes det på presisjon, korte / lange pasninger og avslutninger. Denne øvelsen passer fint før man skal over til en mer taktisk spilløvelse med overganger som tema.

6v6+6 - En teknisk angrepsøvelse fra Atalanta BC sitt akademi

Dette er en teknisk spilløvelse som jeg observerte på Atalanta BC sitt akademi. Dette er en øvelse som ligner på mange spillrøvelser som er vanlige i mange klubber og lag, men det er likefullt en svært nytting øvelse.

Hensikten med øvelsen er å spille seg inn i ønsket/prioritet rom. Øvelsen organiseres med en firkantet bane . ca. 30 x 30 meter, med to minimål i hver ende. Øvelsen spilles 6 mot 6 med 6 jokere på bestemte steder rundt banen. Når ballen er ute av spill settes spille kjapt i gang av en trener med baller på den ene siden. Bytt joker-lag feks hvert 10 minutt.

Hensikten er å benytte jokerne til å spille seg inn i rommet foran motstandernes mini-mål. Taktisk fokus vil da være bevelgelse og timing for 1. og 3. angriper. Når skal man starte, hvilket rom bør man angripe, når skal man holde igjen. Teknisk vil det være å trene på tilrettelegging/1. touch og retning og fart på pasninger. Man kan legge inn touch-begrensinger (ett eller to) på både vegger og målscorere.

Basic angrepsspill: Spille seg ut bakfra og inn i farlig rom

Her er en situasjonsøvelse hvor man trener på å spille seg ut bakfra og inn i prioritert rom, det vil si rundt og inn i motstanders 16-meter:

Spill 11 v 11, med en midtsone. Rødt lag lag skal angripe hver gang, og ballen settes i gang fra rød keeper. Rødt lag har 6 spillere i bearbeidingssonen og 4 spiller i angrepssonen. Blått lag skal hindre rødt lag i å komme inn i proritert rom og har 4 spillere i bearbeidingssonen, 2 spillere i midtsonen og 4 spillere i sin egen forsvarsone.

Disse betingelsene gjør at rødt lag har overtall i bearbeidssonen. Legg gjerne til momentet at de røde backene kan flytte opp i angrepssonen for å skape overtall. Momenter man kan trene på i denne øvelsen er:

  • Lese motstanderens press for å skape og utnytte overtall og rom 

  • Spille kontrollert fremover når mulig - Søke igjennom fremfor rundt

  • Ny aksjon umiddelbart etter ivolvering for å gjøre seg spillbar på nytt og/eller skape rom

Link til mer om denne øvelsen finner du her: https://tiim.no/ovelse/a1-a2-situasjonsovelse-24

Spille av høyt press

Det å kunne spille av et høyt og sterk press er viktig i fotball, spesielt for forsvars- og midtbanespillere. Her er en fin øvelse hvor man trener på dette:

Marker en relativt liten bane, ca. 20 x 15 meter med tre minimål på hver kortende. Varier størrelsen på banen etter spillernes ferdigheter. To lag med 6 spillere som spiller i en 3-3 formasjon. Spill gjerne med en joker i tillegg.

Spillet starter hver bang med at trener spiller ballen til forsvarerne på det ene laget. Hvert lag får ballen annehver gang. Angriperne på det laget som ikke får ballen, skal presse høyt og hardt for å vinne ballen, mens laget som får ballen skal spille av presset og score på ett av de tre minimålene.

Her trener spillerne på å beskytte ballen, skape rom, skape spillbarhet og presise pasninger.

Man City/Pep Guardiola heksagon spilløvelse

Dette er er morsom og intensiv spilløvelse hvor banen er formaet som en heksagon (altså en sekskant) hvor lagene skal score/forsvare tre minimål hver. Utgangspunket er 5v5+1, men antallet spillere kan justeres med størrelsen på banen. Utgangspunktet kan være en bane på 20x20 meter. Her trener man kjapp beslutningstaking og kjappe føtter, og passer perfekt til overgangen fra oppvarming til taktisk spill.

Tekniske spilløvelser (med et eksempel)

I mine økter pleier jeg alltid å legge inn en teknisk spilløvelse på 15-20 minutter. En teknisk spilløvelse bør spilles på små områder med mange ballberøringer hvor spillerne får trent basis tekniske, taktiske og mentale ferdigheter. Slike øvelser er typisk ulike firkantøvelser og 1mot1-øvelser. Det kan gjerne være en rød tråd fra teknisk øvelse via teknisk spilløvelse og over i en mer taktisk spilløvelser. Eksempel på en slik rød tråd kan være en teknisk øvelse hvor man trener på pasninger på ett touch, en teknisk spilløvelse som firkant med ett touch og taktisk spill øvelse hvor målet er å slå direkte pasninger i lengderetingen inn i mellomrom eller bakrom.

Her er et eksempel på en god teknisk spilløvelse:

Øvelsen spilles i i en firkant på 30x30 meter. Inne i firkanten spilles det 5 mot 5. Hvert lag har to spillere på hver sin ende. Lagene skal forsøke å spille ballen til en av “sine” spillere utenfor firkanten. Når en spiller sentrer ballen til en spiller på enden av firkanten skal de bytte plass, slik at spilleren på enden tar med seg ballen og fortsetter spillet inne i firkanten. Når motstanderlaget vinner ballen skal de spille ballen til en av “sine” spillere utenfor firkanten. Progresjon i øvelsen kan være touchb-egrensninger, at spillerene utenfor firkanten skal spille ballen på ett touch, samt å gjøre firkanten mindre. For å gjøre øvelsen lettere kan man spille med en joker.

Spille av et pressledd - Ajax 4v2/4v2 possession

4 mot 2 i en firkant er en veldig vanlig possession-øvelse. Den øvelsen er ikke jeg så glad i, fordi den har en begrenset utbytte utover det å trene på pasninger og mottak. Possession with a purpose er en betegnelse som brukes ganske ofte i fotball. Dette handler om å bruke possession-øvelser til å løse kampliknende situasjoner. Et eksempel på dette er å spille av et pressledd, Et pressledd kan være motstandernes angriperne når man skal spille fra eget forsvar og opp til egen midtbane.

BB03CAE1-3681-4A5E-B24A-AE6CB6A5AD5F.jpeg

Ajax 4v2/4v2 er en possessjon-øvelse hvor man øver på å spille av pressledd, og spilles på følgende måte:

Del inn i tre soner. To endesoner på ca. 15x10 meter og en midtsone på ca. 15x5 meter, med fire spillere i hver sone.

aj1.PNG

Ballen spilles til ett av de hvite lagene i den ene endesonen. To av de gule forsvarerne i midtsonen skal prøve å ta ballen fra det hvite laget. Angriperne skal spille ballen mellom seg, for så å skape nok rom til å sentre ballen over til det andre hvite laget. De to gjenværende gule forsvarerne skal da prøve å ta ballen fra det hvite laget i den andre endesonen, osv.

I denne øvelsen er det mange elementer man øver på:

  • Offensivt: pasning/mottak, driblinger, komme rettvent, spillbarhet, skape rom, kombinere korte og lange pasninger. Kort oppsummert: spille av et pressledd

  • Defensivt: komme hurtig opp i press, førsteforsvarer, sperre av for å skape 2v2-situasjoner

aj2.PNG

4X4 (Barca-spillet)

Dette er en morsom og krevende one-touch øvelse som brukes av Barcelona, derav navnet Barca-spillet.

Del banen inn i avlang form, ca. 30x20 meter, avhenging av spillernes ferdigheter. I denne øvelsen er det fire lag med fire spillere på hvert lag. Tre av lagene skal holde på ballen, mens det fjerde laget skal prøve å ta ballen fra dem, dvs at man spiller 12 mot 4. Det laget som gjør at man mister ballen blir forsvarende lag. I denne øvelsen er det kun tillatt med ett touch på ballen. Spillerne vil derfor øve seg på å orientere seg før ballmootak/pasning, samt å være direkte spillbar for hverandre.

barca 1.png

Denne øvelsen passer for øvede spillere fra 13 år og oppover. For å gjøre øvelsen litt enklere kan man ha 4 spillere som er forsvarere på tid feks. 3-5 minutter før det er det nye 4 spillere som skal være forsvarere (se illustrasjon under). Dermed blir det ikke så mange skifter og man kan ha mer fokus på det tekniske og taktiske.

En ekstra dimensjon i denne øvelsen får man ved å ha en regel om at dersom en forsvarer vinner ballen skal denne alene holde på den til angriperne vinner den tilbake.

Øvelsen treger ikke spilles 12 mot 4. Man kan justere antall spillere i hvert lag etter hvor mange spillere man har tilgjengelig, men det viktig at det er et solid overtall av angripere.

barca 2.png

Parallell-spill

Parallell-kamper er en morsom og effektiv måte og organsiere spill på i trening. Det gjørs slik:

Del gruppen inn i to farger (feks. hvit og rød) og fordel dem på jevne lag på to baner (feks. 5v5). Juster banestørrelse etter antall spillere og ferdighetsnivå. Spill korte kamper på 3-5 minutter. For at en farge skal få poeng må begge lagene i en farge vinne sine respektive parallelle kamp. Hvis ikke får de ikke poeng. Spill 5-10 kamper. Den fargen som har flest poeng vinner til slutt.

I dette spillet kan man rotere innad i fargelaget mellom hver kamp. For eksempel sette sammen lag etter lagdel (forsvarspillere/midtbanespillere/angrepsspillere), nivå eller andre kriterier. Man kan også flytte en spiller over på den andre banen, og således skape overtall/undertall på begge banene. Parallell-kamper skaper mye engasjement og trigger både konkurranseinstinkt og lagfølelse siden de to lagene i en farge er avhengige av hverandre.

Parallell.PNG

Og her er en video som forklarer hvordan det kan gjøres:

Teknisk possession tilpasset ulike antall spillere

Teknisk possession er øvelser hvor man spiller fritt innen en firkant med to lag og en eller flere frie spillere. Hensikten med slike øvelser å å trene grunnleggende tekniske og taktiske ferdigheter med mange ballberøringer per spiller på kort tid. Ofte kan de være fornuftig å ha slike spiløvelser som en del av oppvarmingen i en treningsøkt.

Teknisk possession kan spilles med et “angripende” og et “forsvarende” lag eller som spill med like mange spillere på hvert lag + x antall frie spillere / jokere. Hvordan inndelingen blir i en øvelse avhenger av hvor mange spillere som skal fordeles på hver firkant/banen, noe som kan variere fra trening til trening. Dette kan løses ved å bruke ulike fagkombinasjoner. Størrelsen på hver firkant tilpasses antall spillere og ferdighetsnivå. Her er ulike kombinasjoner fra 7 til 12 spillere per firkant/bane:

Teknisk possession.png

Her er et eksempel på 6v6+3 brukt av Thomas Tuchel i Borussia Dortmund:

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Possession-øvelser

Jeg bruker possession-øvelser mye i treningsarbeidet. Helst bør hver treningsøkt inneholde en slik øvelse. Possession (eller firkant eller rondos) er nyttige, både fordi man trener tekniske ferdigheter gjennom mange ballberøringer i en spillsituasjon, men også fordi man øver enkle, taktiske ferdigheter og gode vaner som man bruker hele tiden i kampsammenheng. Slike mikro-taktiske ferdigheter kan være:

  • kroppsstilling før mottak av ball (åpen vs lukket)

  • orientering rundt seg selv/persepsjon før mottak av ball (hvor er med og motspillerne?)

  • hvilken fot til med spiller på spiller ballen på (vanligvis den borteste)

  • retning på mottak (den retning ballen skal spilles videre)

  • antall touch (avhenger av neste handling. Skal man pådrag seg press bruker man gjerne flere touch)

  • kollektiv press ved gjenvinning av ballen (hvordan skal to forsvarsspillere opptre sammen for å lukke pasningsalternativene for angriperne?)

Videoen under beskriver slike taktiske ferdigheter på en god måte:

1v1-3v3+1: Spill i trangere rom

Dette er en øvelse hvor man øver på å forholde seg til trangere rom offensivt:

Bane 20x20 - 30x30 meter avhengig av alder og ferdigheter. Vanlige mål med målvakt i hver ende. Øvelsen består av en serie korte kamper. Hver kamp begynner med en utespiller per lag + nøytral joker. Hver gang ballen går i i mål eller ut av spill setter hvert lag inn en til spiller på banen. Når ballen går i mål eller ut av spill med tre spillere på banen på hvert lag er kampen over. Bytt. på rekkefølge på spillerne mellom hver kamp. Tell gjerne opp antall seire etter for eksempel 10 kamper.

I denne øvelsen trener man på å utnytte overtall, samt skape rom med flere spillere på banen.

1-3.png

Possession 3v1/5v3

Dette er en possession-øvelse som spilles i to soner: en indre sone på 5x5 meter og en ytre sone på 15x15 meter.

Spillet begynner i den den indre sonen hvor de tre oransje skal holde ballen i laget ved bruk av max to touch. Når den gule forsvareren får tak i ballen skal denne spille ballen til en av de andre gule i den ytre sonen. Nå skal de oransje spillerne være forsvarer og gjenvinne ballen i den ytre sonen, mens den gule spilleren skal forbli i den indre sonen. De gule spillerne i ytre sone skal holde ballen i laget og forsøke å spille ballen inn til gul spiller i indre sone. Denne spilleren kan bare bruke ett touch på ballen.

I denne øvelsen trener man på omstilling fra forsvar, skape ledig rom (i ytre sone), spill inn i prioritert rom (indre sone) og orientering før man mottar ballen (gul spiller i indre sone). Bytt de oransje spillerne etter feks. fem minutter.

Denne øvelsen kan også spilles som en rekke mini-kamper, hvor de oransje får open etter hvor mange pasninger de klarer før de mister ballen, mens de gule får poeng etter hvor mange ganger de klarer å spille ballen inn til gul spiller i indre sone.

3v1 5v3 a.png
3v1 5v3 b.png

Spill inn i prioritert rom ved bruk av backer som støtte

Bruk av backer i det offensive spillet er nyttig,. Her er en øvelse hvor man bruker back/defensiv kant i som støtte i det offensive spillet:

Bruk de midterste 2/4-delene av en full bane og full bredde med tre så må i hver ende. Spill 6v6 + to nøytrale backer i hver sin frisone. Oppgaven i denne øvelsen er å bruke backene til å spille seg inn i prioritert rom. Dette gjøres ved at første-angriper spiller vegg med en back eller ved ved at første-angriper spiller til andre-angriper via backen. Man kan gjerne spille med touch-begrensninge rfor backene (f.eks. to touch). Coacing-poenger i denne øvelsen er spillbarhet, kroppsposisjon (åpen) for backene og valg av bevelgese og samhandling for første- og andre-angriper. Dette er en taktisk øvelse som passer fra 12 år og oppover.

6v6 +2 a.png
c.png

Ulike tilnærminger til 1-mot-1

Fotball utvikler seg voldsomt. Spillet blir raskere og rommene blir mindre. Individuelle ferdigheter i 1-mot-1-situasjoner, både offensivt og defensivt er kampavgjørende. Slike ferdigheter kan man selvfølgelig trene på. Jeg forsøker å legge inn en 1v1-øvelse hver uke. Slike øvelser kan enten være:

  • isolert spill 1-mot-1, generelt med mange repetisjoner

  • situerte øvelser hvor man tar utgangspunkt i en situasjonen med en forsvarsspiller og en angriper et bestemt sted på banen

  • rene spilløvelser.

Her er et eksempel på en situerte 1-mot-1-øvelse:

Her tar man utgangspunkt i en kantspiller som mottar ballen feilvendt og som skal utfordre motstanderens forsvarsspiller. Angriperen skal score på et av de små målene, men kan ikke avslutte før hun/han er ute av den blå sonen (typisk 10x10 meter). Offensivt har man fokus på fart, taktomslag, retningsforandring og besluttsomhet. Defensivt er det press, kroppsstilling og tackling.

1v1 kant.png

Å utnytte banens dybde: Spille inn i mellomrommene

Det å utnytte seg banes dybde er et viktig taktisk prinsipp i fotball. Dette dreire seg om å spille seg inn i mellomrommene i banens lengdereting. Mellomrom er rommet mellom motstanders lagdeler. Enten melom motstanders spiss og midtbane, mellom midtbane og forsvar eller mellom forsvar og keeper, også kalt bakrommet.

Mellomrummet.png

Her er en fin øvelse hvor man øver på dette:

Del for eksempel inn i en banestørrelse som tilsvarer området fra midtbane til straffefelt og bredde som tilsvarer ca 1/3 av banen. For 9er fotball tilsvarer dette ca. 20x15 meter. I hver ende marker man en målsone. .

banestørrelse.png

Spillet går ut på i spille seg inn i motstanders målsone, og legge ballen død inne i sonen, enten ved at en spiller dribler seg inn selv (1 poeng) eller ved å slå en pasning til medspiller på vei inn i målsonen (2 poeng). Merk: En spiller kan ikke stå inne å målsonen før pasningen blir slått

Poeng.png

Dersom man spiller 4v4 tilsvarer dette tre forsvarspillere og en midtbanespiller mot spiss, to kanter og en midtbanespiller. Man kan gjerne spille med flere spillere, men bør da utvide banen.

I denne øvelsen øver man på beveglese inne i farlig rom og timing av løp og pasning. Det er også en fin øvelse for å øve seg på offside. Passer for barn fra 10 år.

Her er ågså en video som forklarer øvelsen.

.

Oppvarmingsøvelse: Possession med stort overtall

Dette er en possession-øvelse som passer fint til oppvarming: Hver firkant er 30x30 meter. Spill med stort overtall for angripende lag, feks 10v4, 9v4, 9v3. Angripende lag (hvit) skal holde ballen i laget lengst mulig. Dersom en oransje forsvarer vinner ballen, skal denne drible alene til hvitt lag eventuelt vinner ballen tilbake. Dersom ballen går ut av spill, server trener en ny ball til angripende lag. Bytt forsvarere etter 3-4 minutter.
Øvelsen kan gjøres vanskeligere med touch-begrensninger. Momenter det kan coachen på er orientering, spillbarhet, førstetouch og bruk av banens lengde og bredde.

9v4.png

Ajax rondo 2v2v2

2v2v2 er en possession-øvelse hvor man øver på orientering og valg med hensyn på muligheter fremover, spillbarhet og defensivt press. Banen er på to firkanter på ca. 10 x 10 meter, avhengig av ferdighetsnivå. To angripere i hver firkant (røde og oransje), mot to forsvarere (hvite) som kun kan spille i hver sin firkant. Angriperne i en firkant skal spille ballen seg imellom, før de skal finne en åpning til å spille ballen over til angriperne i motsatt firkant. Angripere og forsvarere bytter plass ved feil. Trener har baller klare for å komme raskt igang igjen.

Momenter man kan coache på er skråstilling, hvilket bein man skal bruke, ett eller to touch, spillbarhet og bevegelse.

Denne øvelsen passer supert for øvede U12-spillere og oppover.

2v2v2.png

Forsvarerne øver på hvilken vinkel de skal forsvare seg i for å hindre at angriperne i motsatt firkant er spillbare.

2v2v2 sperre.png

Man kan også bruke en angripende joker på midten for å skape enda flere kombinasjonsmuligheter og gjøre forsvarsjobben vanskeligere.

2v2v2+1.png