Spilløvelser

Ajax rondo 2v2v2

2v2v2 er en possession-øvelse hvor man øver på orientering og valg med hensyn på muligheter fremover, spillbarhet og defensivt press. Banen er på to firkanter på ca. 10 x 10 meter, avhengig av ferdighetsnivå. To angripere i hver firkant (røde og oransje), mot to forsvarere (hvite) som kun kan spille i hver sin firkant. Angriperne i en firkant skal spille ballen seg imellom, før de skal finne en åpning til å spille ballen over til angriperne i motsatt firkant. Angripere og forsvarere bytter plass ved feil. Trener har baller klare for å komme raskt igang igjen.

Momenter man kan coache på er skråstilling, hvilket bein man skal bruke, ett eller to touch, spillbarhet og bevegelse.

Denne øvelsen passer supert for øvede U12-spillere og oppover.

2v2v2.png

Forsvarerne øver på hvilken vinkel de skal forsvare seg i for å hindre at angriperne i motsatt firkant er spillbare.

2v2v2 sperre.png

Man kan også bruke en angripende joker på midten for å skape enda flere kombinasjonsmuligheter og gjøre forsvarsjobben vanskeligere.

2v2v2+1.png

Tilnærmet lik possession-øvelse

Her er en super spilløvelse hvor man hensyntar gjeldende trenings-restiksjoner med forbud mot fysisk kontakt:

Marker en firkant på ca. 8x8 meter. To forsvarsspillere inne i firkanten, fire angrepsspillere utenfor. Angrepsspillerne skal sentre ballen til hverandre. Poeng dersom ballen passerer to parallelle linjer. Bytt forsvarspillere med angrepsspillere dersom angrepsspillerne mister ballen. Øvelsen kan gjøres vanskeligere med toachbegrensinger, f.eks at ballen må spilles på ett touch for at et lag skal få poeng. Man kan også redusere størrelsen på firkanten, eventuelt ha tre forsvarsspillere eller tre angrepsspillere. Coaching-poenger:

  • Angrepsspillere: Sidelengs forskyvning/spillbarhet, kroppsposisjon ved mottak av ballen, førstetouch, hvilken fot man sentrer på

  • Forsvarsspillere: press, bevegelse, nekte rom, samhandling

firmkant.png

Posisjonering og spillbarhet

Det å posisjonere seg og være spillbar for medspillere er noen man ikke kan trene for mye på. Dette kan man gjøre gjennom ulike possession-øvelser: Her er en krevende, men svært utviklende øvelse som passer fra barna er ca. 13 år gamle:

Denne øvelsen foregår innen 16-metersfeltet på en full 11er-banen. Del gruppen i tre lag à seks spillere. To av lagene spiller inne i 16-meteren, mens det tredje laget er nøytrale vegger langs ytterkantene. Laget som har ballen skal holde på den i laget. Etter tre pasninger må laget med ballen spille pasning til en av veggene. Veggene kan bare bruke ett touch. Bytt vegger eter 5-10 minutter.

Begrensingen på 1-touch krever at spillerne umiddelbart posisjonerer seg for å være spillbar for veggen som mottar ballen. I tillegg kreves det at spillerene hele tiden skråstiller seg ved ballmottak for å finne nye pasningsalternativer. I tillegg kan man coache på at pasningene skal spilles på riktig fot, hvilket i de fleste tilfeller vil være den foten som er nærmest hvor den neste pasningen bør gå. I tillegg et førstetouchet et viktig moment på grunn av at spillområdet er relativt trangt.

Overgangsspill

Overganger, eller omstilling fra forsvar til angrep eller fra angrep til forsvar, er et viktig taktisk taktisk element i fotball. Offensiv omstilling handler om å utnytte ubalanse hos motstanderne mens defensiv omstilling handler om å komme bak ballen og etablere defensiv balanse. Her er en øvelse hvor man trener på offensiv og defensive overganger:

Banen er ca. 40x30 meter (avhengig av alder, men denne banestørrelsen passer for 12-13 åringer) med to vanlig mål. Del inn i to lag à 7 spillere. Hver lag har en keeper og 2x3 utespillere.

Øvelsen begynner med at de tre oransje spillerne angriper mot tre hvite. Når ballen går i mål, ut av spill eller de hvite forsvarsspillerne får kontroll på ballen, skal de tre hvite spillerne angripe de oransje. Disse har en ball klar som de skal angripe med. De tre oransje spillerne som var i angrep skal nå forsvare seg. Tilsvarende skal de oransje spillerne bak mål angripe når ballen går i mål, ut av spill eller de oransje forsvarsspillerne får kontroll på ballen.

Coaching-elementer er:

  • Defensivt: omstilling, komme bak ballen, press vs det å falle, lede motstander ut til siden, førsteforsvarer/andreforsvarer

  • Offensivt: omstilling, hurtig angrep / utnytte ubalanse, utnytte rom, pådra seg press som førsteangriper, posisjonering som andreangriper, angripe smalt vs bredt.

Dette er en morsom øvelse hvor spillerne får trent både angrep, forsvar, avslutninger og kondisjon (ja det blir tungt å holde tempoet etterhvert). For å øke konkurranseelementet i øvelsen kan man telle mål per lag.

Gjennvinning av ball

Ballgjennvinning, eller gegenpressing, er veldig populært om dagen. Her er en possession-øvelse hvor man trener på dette:

Øvelsen deles inn i to firkanter og to lag à 6 spillere (røde og hvite). 5-10 meters avstand mellom firkantene. Det ene laget (hvitt) skal holde på ballen i sin egen firkant mens to spillere fra det røde laget skal prøve å få tak i ballen. Målet ar at de to røde forsvarsspilleren skal få kontroll på ballen og spille ballen over til de fire gjenværende spillerene i den andre firkanten. De to forsvarer skal da omstille seg å bli med over i egen firkant, mens to hvite skal over i den “røde” firkanten for å gjenvinne ballen. Dersom det ikke lykkes forsvarerne å spille ballen over til egen firkant, starter man bare forløpende med ny ball i egen firkant.

Man kan også legge inn regler om at angriperne får poeng hvis de klarer mer en 10 pasninger, mens forsvarerne får poeng hvis de klarer å få kontroll p ballen og spille den over til egen firkant. Hvis laget med ballen mister den før de når 10 pasninger, mens forsvarerne ikke får spilt ballen over til egen firkant, blir de ikke poeng til noen av lagene.

I denne øvelsen trener man både pasninger, hurtig defensiv og offensiv omstilling, og ballgjennvinning. Øvelsen passer fra ca. 12-års-alderen.

Hurtig gjenvinning

Hurtig gjenvinning, ogs åpopulært kalt Gegenpressing, handler om å gjenvinne ballen med en gang et lag mister ballen til motstanderne, gjerne høyt oppe på motstandernes banehalvdel. Gjennvinning skjer ved at flere spillere samtidig prøver å avskjære ballfører. Dette fører til at flere spillere vil være ledige, men argumentet er at dette ikke betyr noe siden en ballfører som presses hardt ikke vil være i stand til å slå en lang, nøyaktig pasning til en umarkert medspiller. Hurtig gjenvinne kan selvfølgelig trenes på. Her er en øvelse som man kan begynne med relativt tidlig:

Spill 6v2 possession I firkant eller sirkel/rondo. Størrelsen på firkant/sirkel avhenger av spillernes ferdighetsnivå. Ha fokus på at de to oransje forsvarerne skal gjenvinne ballen hurtig etter at spillet settes i gang. Coaching vil da være på å komme raskt opp i ballfører og sammen avskjære mest mulig av ballføreres pasningsrom.

Hvis de to oransje klarer å vinne ballen før de hvite spillerne har klart f.eks 5 pasninger, bytter begge de to oransje forsvarsspillerne rolle med to hvite spillere. Hvis de hvite klarer mer enn 5 pasninger, bytter den oransje spilleren som har vært lengst i midten med en hvit spillere.

Overganger

Det å kunne skape og utnytte overganger, eventuelt å hindre at motstanderen utnytter overganger, er viktige ferdigheter for et lag. Overganger er den fasen av spillet hvor ett av lagene vinner kontroll over ballen mens ballen er i spill og kan starte et angrep. Slike situasjoner kan oppstå høyt, på midten eller lavt i egen banehalvdel. Dersom et lag vinner ballen på. egen banehalvdel er går hurtig i angrep, kalles det gjerne for en kontring.

Nøkkelen til å utnytte en offensiv overgang er å gå hurtig i angrep, slik at forsvarende lag ikke får etablert et forsvar, samt at man angriper med nok spillere, slik at man får etablert et overtall. Defensivt gjelder det å komme hurtig bak ballen, samt å isolere angrepsspillerne fra ballfører.

Som med alt annet, kan overganger trenes på. Her er en fin øvelse som jeg har sett blitt brukt på Landslagsskolen:

Del banen inn i ca. 40x30 meter med vanlige mål i hver ende. En keeper i hvert mål. Spillerne på hvert lag stiller seg bak hvert sitt mål. I denne øvelsen bør det vare max 7-8 utespillere per lag.

Trenere roper opp hvor mange fra hvert lag som skal være i spill, for eksempel “3 hvite og 2 røde”. 3 spillere fra hvitt lag og 2 spillere fra rødt lag skal da prøve å score på motstanderne. Treneren sentrer ballen til ett av lagene. Når ballen går i mål eller ut av banen bytter man spillere, og treneren roper da opp en ny tallkomboinasjon, for eksempel “4 røde og 2 hvite”. Treneren kan gjerne spille ballen til laget som er i undertall. Man vil da sannsynligvis få et ballbrudd som motstanderen kan utnytte.

Mye av nøkkelen i denne øvelsen er hurtige skifter mellom “kampene” og hurtig angrep. Denne øvelsen er morsom, og man får trent både utholdenhet, angrepsspill og forsvarsspill.

Skjerming av ballen èn-mot-èn

Det kan være lurt å trene litt på å skjerme ballen fra motstander i èn-mot-èn situasjoner. En start er en enkel øvelse hvor to og to spillere går sammen om om en ball, og hvor en den ene skal holde på ballen med motstander i ryggen, mens den andre skal være passiv motstander. Fokus på beinstilling, balanse, holde motstanderen unna ballen og orientering osv. Bytt angriper og forsvarer etter et par minutter. Gjenta gjerne 2-3 ganger. Øk etter hvert graden av hvor aktiv forsvareren skal være.

Her er en morsom 1 mot 1 spilløvelse som også inkluderer det å skjerme ballen fra motstanderen:

Sett opp en firkant på ca. 10 x 10 meter, med ett småmål på hver side i ulke farger. Fargene kan gjerne markeres ved å legge overtrekksvester inni målene.

Del inn spillerne i to grupper 3-5 spillere på hver side av banen. På signal fra treneren starter en spiller fra hver gruppe og løper sikk-sakk og toucher markørene, før de løper inn i firkanten. Førstemann inn i firkanten får ballen fra treneren og skal holde på denne ved å skjerme den fra motstanderen. Etter 10-15 roper treneren en farge (feks. “Gul”). Spillere som har ballen skal da prøve å score i målet med riktig farge, før neste par starter.

I denne øvelsen trenes både hurtighet, 1mot1 og orienteringsevne.

Champions League - Miniturnering med intensive kamper 2 mot 2

Noen ganger kan de være lurt å bryte opp den faste strukturen man har på en vanlig treningsøkt. En måte å gjøre dette på er å bruke deler av treningen til å arrangere en miniturnering. Et slikt turneringsformat kalles for “Champions League” og spilles etter følgende regler:

Hvert lag består av to spillere og kampene spilles med små-mål på en bane som f.eks. 15x10 meter. Antall baner avhenger av hvor mange spillere man er. Hvis det det er 16 spillere blir det da 16/(2x2) = 4 baner. Banene rangeres fra 1 til 4 . Man kan gjerne gi banene navn etter kjente fotballstadioner, f.eks. Wembley, Alianz, Ullevål osv. Lagene kan få navn etter kjente fotballag, f.eks. Barcelona, Juventus, Manchester City osv. Vinneren av mén kamp beveger seg “oppover” mot bane 1 mens taperlaget må spille neste kamp en bane lengre “ned”. Ved uavgjort “vinner” laget som kampen før var lengst “nede” av de to lagene. På denne måtene beveger lagene seg “opp” eller “ned”, avhenging av hvor bra de gjør det. Kampene er korte, gjerne fire minutter med ett minutter pause mellom kampene. Vinneren er det laget som vinner den siste kampen på bane 1, f.eks. den 10. kampen.

Champions League er en morsom og intensiv spillform, som også får frem vinnerinstinktet, noe som kan være OK en gang i blant, også i barnefotballen.

Man kan også kalle turneringen for Copa America, EM, Copa Liberadores, Asia-mesterskapet, Afrika-mesterskapet osv med ditto lag- og stadionnavn. Så lærer barna litt geografi i samme slengen…….

Forsvarstrening

Trening på forsvarsspill er ofte noe som er underprioritert i barne- og ungdomsfotballen. En av grunnene er nok at organisert forsvarspill blir sett på noe som tilhører voksenfotballen. Det er ingen grunn til å ikke trene på forsvarsspill allerede i ung alder. Ved å gjøre dette kommer man fort opp på et høyere nivå defensivt, i tillegg til at man blir bedre på angrepsspill fordi man møter bedre forsvarsspillere i kampsituasjoner på treningsfeltet.

Frem til 10-12-års alderen holder det å trene på enkle elementer som 1. forsvarer, press/komme kjapt oppi motstander og lede ballfører i riktig retning. Her er tre gode øvelser:

1) Førsteforvarerjobben

Spiller A sentrer ballen til spiller B, som skal prøve å føre ballen forbi spiller A. Spiller A skal hindre dette ved å komme kjapt opp i press, skråstille seg slik at hun får angriper på ønsket side av seg, for så å takle/ta ballen fra B. Etter ca. 5 minutter bytter A og B roller.

2) Nekte angriperen rom:

Denne øvelsen går ut på at spiller A sentrer til spiller B som skal prøve å score på mål 1, 2 eller 3. A skal hindre dette ved å gå hurtig i press og nekte spiller B rom til å score. Etter ca. 5 minutter bytter spiller A og B roller.

3) Koordinering mellom førsteforsvarere:

Denne øvelsen år ut på at man spiller fire mot fire og at alle spillerne har posisjon på en linje, dvs at man ikke har forsvar, midtbane og angrep. På det forsvarende laget skal den spilleren som er nærmest ballfører til enhver tid gå i press. Gjennom denne øvelsen lærer barna hvem som skal gå i press, samt koordinering mellom forsvarsspillerne.

Å være spillbar

Et taktisk element som er viktig å introdusere relativt tidlig i utviklingen i barnefotballen, er det å være spillbar, dvs å tre ut av pasningsskyggen. En fin øvelse å gjøre å øve inn dette på er å spille possession hvor en spiller skal ta ballen fra fire andre, og hvor spillerne som skal holde ballen i laget kun har lov til å bevege seg langs firkantens ytterkant. På denne måte tvinger man frem et forenklet handlingsvalg hvor spillerne må bevege seg til høyre eller venstre for å være spillbar for medspiller som har ballen. Progresjon i denne øvelsen kan være:

  • Touchbegrensinger (ett eller to touch)

  • Spille i mindre firkant

  • Spille 3 mot 1

Spesielt det å spille 3 mot 1 vil føre til at spillerne må ta enda kjappere valg for å være spillbar og beholde ballen i laget.

Sørg for å ha baller tilgjengelig for å unngå for lange avbrudd i spillet. Bytt i midten når gul spiller får kontroll på ballen eller ballen går ut av firkanten. Denne øvelsen passer for spillere som er 10 år og oppover.