Parallell-spill

Parallell-kamper er en morsom og effektiv måte og organsiere spill på i trening. Det gjørs slik:

Del gruppen inn i to farger (feks. hvit og rød) og fordel dem på jevne lag på to baner (feks. 5v5). Juster banestørrelse etter antall spillere og ferdighetsnivå. Spill korte kamper på 3-5 minutter. For at en farge skal få poeng må begge lagene i en farge vinne sine respektive parallelle kamp. Hvis ikke får de ikke poeng. Spill 5-10 kamper. Den fargen som har flest poeng vinner til slutt.

I dette spillet kan man rotere innad i fargelaget mellom hver kamp. For eksempel sette sammen lag etter lagdel (forsvarspillere/midtbanespillere/angrepsspillere), nivå eller andre kriterier. Man kan også flytte en spiller over på den andre banen, og således skape overtall/undertall på begge banene. Parallell-kamper skaper mye engasjement og trigger både konkurranseinstinkt og lagfølelse siden de to lagene i en farge er avhengige av hverandre.

Parallell.PNG

Og her er en video som forklarer hvordan det kan gjøres:

Teknisk possession tilpasset ulike antall spillere

Teknisk possession er øvelser hvor man spiller fritt innen en firkant med to lag og en eller flere frie spillere. Hensikten med slike øvelser å å trene grunnleggende tekniske og taktiske ferdigheter med mange ballberøringer per spiller på kort tid. Ofte kan de være fornuftig å ha slike spiløvelser som en del av oppvarmingen i en treningsøkt.

Teknisk possession kan spilles med et “angripende” og et “forsvarende” lag eller som spill med like mange spillere på hvert lag + x antall frie spillere / jokere. Hvordan inndelingen blir i en øvelse avhenger av hvor mange spillere som skal fordeles på hver firkant/banen, noe som kan variere fra trening til trening. Dette kan løses ved å bruke ulike fagkombinasjoner. Størrelsen på hver firkant tilpasses antall spillere og ferdighetsnivå. Her er ulike kombinasjoner fra 7 til 12 spillere per firkant/bane:

Teknisk possession.png

Her er et eksempel på 6v6+3 brukt av Thomas Tuchel i Borussia Dortmund:

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Possession-øvelser

Jeg bruker possession-øvelser mye i treningsarbeidet. Helst bør hver treningsøkt inneholde en slik øvelse. Possession (eller firkant eller rondos) er nyttige, både fordi man trener tekniske ferdigheter gjennom mange ballberøringer i en spillsituasjon, men også fordi man øver enkle, taktiske ferdigheter og gode vaner som man bruker hele tiden i kampsammenheng. Slike mikro-taktiske ferdigheter kan være:

  • kroppsstilling før mottak av ball (åpen vs lukket)

  • orientering rundt seg selv/persepsjon før mottak av ball (hvor er med og motspillerne?)

  • hvilken fot til med spiller på spiller ballen på (vanligvis den borteste)

  • retning på mottak (den retning ballen skal spilles videre)

  • antall touch (avhenger av neste handling. Skal man pådrag seg press bruker man gjerne flere touch)

  • kollektiv press ved gjenvinning av ballen (hvordan skal to forsvarsspillere opptre sammen for å lukke pasningsalternativene for angriperne?)

Videoen under beskriver slike taktiske ferdigheter på en god måte:

1v1-3v3+1: Spill i trangere rom

Dette er en øvelse hvor man øver på å forholde seg til trangere rom offensivt:

Bane 20x20 - 30x30 meter avhengig av alder og ferdigheter. Vanlige mål med målvakt i hver ende. Øvelsen består av en serie korte kamper. Hver kamp begynner med en utespiller per lag + nøytral joker. Hver gang ballen går i i mål eller ut av spill setter hvert lag inn en til spiller på banen. Når ballen går i mål eller ut av spill med tre spillere på banen på hvert lag er kampen over. Bytt. på rekkefølge på spillerne mellom hver kamp. Tell gjerne opp antall seire etter for eksempel 10 kamper.

I denne øvelsen trener man på å utnytte overtall, samt skape rom med flere spillere på banen.

1-3.png

Korte og lange pasninger mellom to soner med ulike farger

Her er en øvelse hvor man trener på korte og lange pasninger, samtidig som man trener på oppmerksomhet: Marker 2 soner på ca. 5x10 meter. Avstanden mellom sonene er avhengig av ferdighetsnivå, men 15-20 meter kan være et greit utgangspunkt. I hver sone er det fire spillere med ulike farger (vester). Ballen spilles innom tre av spillerne før den spilles over til den andre sonen. Ballen skal da spilles over til den spilleren med den vestfargen som ikke var innen ballen i den første sonen. I illustrasjonen under er det hvit spillere som skal motta ballen. Spillerne i den andre sonen spillere så tilsvarende ballen innom tre spillere før se sender ballen tilbake til den første sonen. Her kan man coache på tilrettelegging og å heve blikket. Progresjon:

  • Max. 1 touch per spiller

  • Bare bruke venstre fot

  • To baller i spill samtidig

Dette er er øvelse som også kan brukes som oppvarming.

farge.png

Hurtighetstrening i fotball

Det er liten tvil om at løpshurtighet er viktig i fotball. Det å være hurtig fører til at man i større grad kan omsette spilleforståelse og tekniske ferdigheter til vellykkede handlinger og vinne viktige dueller. Et eksempel er en spiss som vinner en løpsduell mot en forsvarsspiller og dermed får utnyttet sine skuddferdigheter.

Analyser av elitespillere viser at:

  • Spurter (altså løp på maksimal hastighet) forkommer relativt ofte i fotball. Antall spurter i løpet av en kamp ligger vanligvis på mellom 60 og 90 spurter per spiller. Kantspillere og spisser gjennomfører flere spurter enn midtstoppere og midbanespillere

  • Spurter under en fotballkamp har vanligvis en varighet på 2-4 sekunder. Midtbanespillere har vanligvis de korteste sprintene, mens kantspillerne har vanligvis de lengste

  • Akselerasjonene utføres hovedsakelig når spillerne allerede er i fart, hvilket indikerer at makshastighet er viktigere enn akselerasjonshastighet

En spillers løpshurtighet er produktet av steglengde og -frekvens, som påvirkes av faktorer som løpteknikk, maksimal styrke og evne til å utvikle stor kraft raskt. Disse faktorene utvikles gjennom hensiktsmessig teknikk-, hurtighet-, styrke-, og spensttrening.

Her er eksempel på tre gode øvelser hvor man trener løpesteg og -frekvens uten ball:

I forbindelse med hurtighetstrening i fotball må en trene på hurtighet med og uten retningsforandring og med og uten ball. God løpshurtighet kombinert med ekstreme tekniske ferdigheter er unik, og er karakteristisk for angrepsspillere på internasjonalt nivå.

Possession 3v1/5v3

Dette er en possession-øvelse som spilles i to soner: en indre sone på 5x5 meter og en ytre sone på 15x15 meter.

Spillet begynner i den den indre sonen hvor de tre oransje skal holde ballen i laget ved bruk av max to touch. Når den gule forsvareren får tak i ballen skal denne spille ballen til en av de andre gule i den ytre sonen. Nå skal de oransje spillerne være forsvarer og gjenvinne ballen i den ytre sonen, mens den gule spilleren skal forbli i den indre sonen. De gule spillerne i ytre sone skal holde ballen i laget og forsøke å spille ballen inn til gul spiller i indre sone. Denne spilleren kan bare bruke ett touch på ballen.

I denne øvelsen trener man på omstilling fra forsvar, skape ledig rom (i ytre sone), spill inn i prioritert rom (indre sone) og orientering før man mottar ballen (gul spiller i indre sone). Bytt de oransje spillerne etter feks. fem minutter.

Denne øvelsen kan også spilles som en rekke mini-kamper, hvor de oransje får open etter hvor mange pasninger de klarer før de mister ballen, mens de gule får poeng etter hvor mange ganger de klarer å spille ballen inn til gul spiller i indre sone.

3v1 5v3 a.png
3v1 5v3 b.png

Spill inn i prioritert rom ved bruk av backer som støtte

Bruk av backer i det offensive spillet er nyttig,. Her er en øvelse hvor man bruker back/defensiv kant i som støtte i det offensive spillet:

Bruk de midterste 2/4-delene av en full bane og full bredde med tre så må i hver ende. Spill 6v6 + to nøytrale backer i hver sin frisone. Oppgaven i denne øvelsen er å bruke backene til å spille seg inn i prioritert rom. Dette gjøres ved at første-angriper spiller vegg med en back eller ved ved at første-angriper spiller til andre-angriper via backen. Man kan gjerne spille med touch-begrensninge rfor backene (f.eks. to touch). Coacing-poenger i denne øvelsen er spillbarhet, kroppsposisjon (åpen) for backene og valg av bevelgese og samhandling for første- og andre-angriper. Dette er en taktisk øvelse som passer fra 12 år og oppover.

6v6 +2 a.png
c.png

Ajax 5v3 possession

Her er en possession-øvelse som hvor man øver på å utnytte et overtall ved å sette opp trekanter og diamanter: Sett opp en bane 20x15 meter med et minimål på hver kortside. Fem angrepsspillere (hvit) skal holde ballen i laget, mens tre forsvarsspillere (orange) skal prøve å erobre ballen. Dersom de klarer det skal de prøve å score i ett av mini-målene. Bytt forsvarere etter tre minutter.

For det angripende lag vil coaching-punkter være å komme ut av pasningsskfyggen, åpen kroppsposisjon/skråstilling og bruk av ett / to touch. For forsvarerne vil det kunne være å minimere pasningsalternativer og koordinert press.

Ajax 5v3-a.png
Ajax 5v3 b.png

Spilløvelse med scoringsoner i fire firkanter

Her er en spilløvelse hvor man trener både teknikk, kognisjon og timing:

Banen er en firkant på ca. 20x20 meter. I hvert hjørne markeres en målsone på ca. 3x3 meter. 4-5 spillere på hvert lag. Et lag scorer mål ved å spille ballen inn i en av målsonene til en medspiller som får kontroll på ballen. Medspilleren kan ikke stå i målsonen, men må bevege seg inn i den idet ballen bli spilt. Denne øvelsen egner seg fint til oppvarming. I denne øvelsen må spillerne orientere seg, aller helst før de mottar ballen, hvilket av de fire hjørnene det er størst mulighet til å score i. Videre må 2. angriper bevege seg mot samme firkant for at laget skal kunne score. Dermed øves det også på kommunikasjon, i tillegg til orientering, pasninger og 1-mot-1-ferdigheter.

Fire firkanter.png

Ulike tilnærminger til 1-mot-1

Fotball utvikler seg voldsomt. Spillet blir raskere og rommene blir mindre. Individuelle ferdigheter i 1-mot-1-situasjoner, både offensivt og defensivt er kampavgjørende. Slike ferdigheter kan man selvfølgelig trene på. Jeg forsøker å legge inn en 1v1-øvelse hver uke. Slike øvelser kan enten være:

  • isolert spill 1-mot-1, generelt med mange repetisjoner

  • situerte øvelser hvor man tar utgangspunkt i en situasjonen med en forsvarsspiller og en angriper et bestemt sted på banen

  • rene spilløvelser.

Her er et eksempel på en situerte 1-mot-1-øvelse:

Her tar man utgangspunkt i en kantspiller som mottar ballen feilvendt og som skal utfordre motstanderens forsvarsspiller. Angriperen skal score på et av de små målene, men kan ikke avslutte før hun/han er ute av den blå sonen (typisk 10x10 meter). Offensivt har man fokus på fart, taktomslag, retningsforandring og besluttsomhet. Defensivt er det press, kroppsstilling og tackling.

1v1 kant.png

Trener-podcaster

Det finnes flere ulike podcaster der ute som fokuserer på trenerrollen. Disse kan gi unik innblikk de utfordinger og mulighter en trener står overfor, både fotballfaglig og ledelsesmessig, og er gode verktøy for egen refleksjon og utvikling. Her er mine tre favoritter:

  • Teknisk sone med Åge Hareide

    I Teknisk sone diskuterer far og sønn Hareide mange ulike temaer knyttet til trenerrollen, inkudert kampledelse, treningsfeltet, talentutvikling gjennom Åge Hareide sin imponerende trenerkarriere. Mye er knyttet til de ulike trener oppdragene og hvordan man løser ulike situasjoner som oppstår knyttet til klubbhverdagen og prestasjonssituasjonen det er å være fotballtrener på toppnivå.

  • Möt fotboldstränerna

    Möt fotboldstränerne er en svensk podcast hvor man får møte fotballtrenere på ulike nivåer, helt fra akademi og ungdomstrenere, via breddetrene til topptrene som Sven Gøran Eriksson. I podcasten diskuteres alt fra egne trenerkarrierer, som system/spillfilosofi, ledelse i klubb og spillergruppen, egen trenerutvikling og læring.

  • Playmaker

    Playmaker er en dansk podcast som tar for seg ulike temaer gjennom samtaler med ulike kompetente fotballpersoner. Temaer som belyses er for eksempel analyse, fysisk trening, kosthold og taktiske trender. Playmaker er et samarbeidsprosjekt mellom DBU og Syddansk Universitet og er således en mer akademisk og forskningsbasert podcast.

Å utnytte banens dybde: Spille inn i mellomrommene

Det å utnytte seg banes dybde er et viktig taktisk prinsipp i fotball. Dette dreire seg om å spille seg inn i mellomrommene i banens lengdereting. Mellomrom er rommet mellom motstanders lagdeler. Enten melom motstanders spiss og midtbane, mellom midtbane og forsvar eller mellom forsvar og keeper, også kalt bakrommet.

Mellomrummet.png

Her er en fin øvelse hvor man øver på dette:

Del for eksempel inn i en banestørrelse som tilsvarer området fra midtbane til straffefelt og bredde som tilsvarer ca 1/3 av banen. For 9er fotball tilsvarer dette ca. 20x15 meter. I hver ende marker man en målsone. .

banestørrelse.png

Spillet går ut på i spille seg inn i motstanders målsone, og legge ballen død inne i sonen, enten ved at en spiller dribler seg inn selv (1 poeng) eller ved å slå en pasning til medspiller på vei inn i målsonen (2 poeng). Merk: En spiller kan ikke stå inne å målsonen før pasningen blir slått

Poeng.png

Dersom man spiller 4v4 tilsvarer dette tre forsvarspillere og en midtbanespiller mot spiss, to kanter og en midtbanespiller. Man kan gjerne spille med flere spillere, men bør da utvide banen.

I denne øvelsen øver man på beveglese inne i farlig rom og timing av løp og pasning. Det er også en fin øvelse for å øve seg på offside. Passer for barn fra 10 år.

Her er ågså en video som forklarer øvelsen.

.

Mentalt fokus og energi: Å finne den rette balansen i trening og kamp

Det å finne den rette balansen mellom lek og prestasjon, mellom kreativitet og struktur, mellom det sosiale og det sportslige, er ikke lett. Hva som er er den rette balansen kan variere fra spiller til spiller og fra lag til lag. Dersom fokus og mental energi er for lavt, kan mange, både spillere og trenere miste motivasjon og interesse. Dersom det er for høyt vil treninger og kamper kunne oppleves å være for alvorlig, og mange vil bli redde for å gjøre feil.

Tips:

  • Ha tilstrekkelig med uhøytidelig spill og konkurranser, hvor det er lov å dumme seg ut.

  • Gi masse skryt for gode presentasjoner. Aldri for mindre bra presentasjoner

  • Poengter gjentatte ganger at det er lov å gjøre feil og at alle gjør det.

  • Unngå for mye terping på tekniske og taktiske detaljer.

  • Lag spillerne få tid til å lære seg nye øvelser. Det er ikke sikkert øvelsen “sitter” førte gangen

Samtidig:

  • Ha enkelte konkurransepregede aktiviteter i hver trening. Min erfaring er at dette øker fokuset.

  • Lær spillere at det eneste deler av treningen krever mer fokus enn andre, feks når man skal introdusere nye øvelser.

De gangene jeg synes at den mentale energien har vært optimal er treningen eller kampen karakteriserte av løssluppen stemning, men samtidig fokus og lett kompetitiv holdning hos spillerne

mental energi.png

Oppvarmingsøvelse: Possession med stort overtall

Dette er en possession-øvelse som passer fint til oppvarming: Hver firkant er 30x30 meter. Spill med stort overtall for angripende lag, feks 10v4, 9v4, 9v3. Angripende lag (hvit) skal holde ballen i laget lengst mulig. Dersom en oransje forsvarer vinner ballen, skal denne drible alene til hvitt lag eventuelt vinner ballen tilbake. Dersom ballen går ut av spill, server trener en ny ball til angripende lag. Bytt forsvarere etter 3-4 minutter.
Øvelsen kan gjøres vanskeligere med touch-begrensninger. Momenter det kan coachen på er orientering, spillbarhet, førstetouch og bruk av banens lengde og bredde.

9v4.png

Ajax rondo 2v2v2

2v2v2 er en possession-øvelse hvor man øver på orientering og valg med hensyn på muligheter fremover, spillbarhet og defensivt press. Banen er på to firkanter på ca. 10 x 10 meter, avhengig av ferdighetsnivå. To angripere i hver firkant (røde og oransje), mot to forsvarere (hvite) som kun kan spille i hver sin firkant. Angriperne i en firkant skal spille ballen seg imellom, før de skal finne en åpning til å spille ballen over til angriperne i motsatt firkant. Angripere og forsvarere bytter plass ved feil. Trener har baller klare for å komme raskt igang igjen.

Momenter man kan coache på er skråstilling, hvilket bein man skal bruke, ett eller to touch, spillbarhet og bevegelse.

Denne øvelsen passer supert for øvede U12-spillere og oppover.

2v2v2.png

Forsvarerne øver på hvilken vinkel de skal forsvare seg i for å hindre at angriperne i motsatt firkant er spillbare.

2v2v2 sperre.png

Man kan også bruke en angripende joker på midten for å skape enda flere kombinasjonsmuligheter og gjøre forsvarsjobben vanskeligere.

2v2v2+1.png

Kombinasjonsspill

Det å trene på ulike faste pasnings-kombinasjoner, kan være nyttig, spesielt inn i ungdomsfotballen. Dette kalles for set-pices på engelsk og kan gjennomføres med utgangspunkt i ulike posisjoner og spillere på banen. Gjøres disse øvelsene riktig vil spillene trene både på pasninger, taktikk, kognisjon og skudd.

Under er et eksempel på en enkel øvelse hvor ballen spilles fra sentral forsvarsspiller, ut på kant, via sentral midtbanen og motsatt kant, før innlegg og avslutning på mål. Spillerne vil her trene på tempopasninger, skråstilling (FV, MS), komme ballen i møte (MV), orientering før mottak (MS), starte løp (MH) og timing av løp (A). Dersom et lag får slike spillemønstre til å sitte, vil de i større grad være i stand. til å ta trygge valg i kampsituasjon.

kombo.png

Tilnærmet lik possession-øvelse

Her er en super spilløvelse hvor man hensyntar gjeldende trenings-restiksjoner med forbud mot fysisk kontakt:

Marker en firkant på ca. 8x8 meter. To forsvarsspillere inne i firkanten, fire angrepsspillere utenfor. Angrepsspillerne skal sentre ballen til hverandre. Poeng dersom ballen passerer to parallelle linjer. Bytt forsvarspillere med angrepsspillere dersom angrepsspillerne mister ballen. Øvelsen kan gjøres vanskeligere med toachbegrensinger, f.eks at ballen må spilles på ett touch for at et lag skal få poeng. Man kan også redusere størrelsen på firkanten, eventuelt ha tre forsvarsspillere eller tre angrepsspillere. Coaching-poenger:

  • Angrepsspillere: Sidelengs forskyvning/spillbarhet, kroppsposisjon ved mottak av ballen, førstetouch, hvilken fot man sentrer på

  • Forsvarsspillere: press, bevegelse, nekte rom, samhandling

firmkant.png

Variasjon og glede når det er restriksjoner

Mange som har startet opp med trening under gjeldende restriksjoner opplever nok at det er vanskelig å gjøre treningene morsomme når man ikke kan spille vanlig eller ha kroppskontakt. Da gjelder det å være kreativ. Stikkordene er variasjon og konkurranse:

  • Stasjonstrening: Trener man i mindre grupper kan man lage f.eks. seks ulike stasjoner med ulike teamer. Lagene roterer mellom stasjonene. Max 10 minutter på hver stasjon.

  • Skuddtrening: Skyting er alltid morsomt og innebærer et visst element av konkurranse.

  • Konkurranser: Konkurranser er alltid morsomt. Dette er en ypperlig mulighet til å arrangere Coca-Cola cup, f.eks. ved at hver gruppe samler poeng ala ferdighetsmerket. Et annet alternativ er skuddkonkurranse ala Champions League hvor to lag konkurrerer om å score flest mål og vinnerer og taperen går henhold vis opp og ned i “banehierarkiet”.

boxes.png
Champions League.png

Å finne rom

En viktig del av angrepsspillet er fasen hvor laget skal finne og utnytte rom for å komme i en posisjon hvor man kan skape sjanser. Det riktige valget i denne fasen av spillet er å finne og utnytte de rommene hvor motstander ikke har tilstrekkelig defensiv dekning. Dersom det angripende lag lykkes å få ballen inn i disse rommene, er det større sjanse for å skape overtall og deretter målsjanse. I denne fasen av spillet er orienteringsevne, bevegelse og pasningsspill viktig. Dette kan selvfølgelig trenes på.

Følgende øvelse trener man på denne fasen av spillet:

Del banen inn i halv lengde og full bredde av en normal kampbane. For for eksempel U12 tilsvarer dette 30x40. Lag tre små mål på hver kortside. For denne banestørrelsen passerer det å spille 5v5. Bruk eventuelt en nøytral spiller i tillegg. Angripende lag skal score på ett av de tre målene til motstanderne. For å lykkes med det bør de orientere seg og angripe det målet hvor de har størst sjanse til å skape overtall, dvs, 2v1- eller 3v2 situasjoner.