Kognitiv trening

Kognisjon handler om å ta i mot, bearbeide og handle på informasjon. Oversatt til fotball handler det om hvordan spillerene oppfatter og velger å løse de ulike situasjonene i spillet. Kognisjon i fotball handler om oppmerksomhet, persepsjon, resonnering,, kommunikasjon og beslutningstakning. Kognitiv trening inngår egentlig i nesten all fotballaktivitet. Graden av kognitiv belastning i en øvelse påvirkes av vanskelighetsgrad og kompleksitet:

  • Størrelse på banen: Mindre spilleflate gjør at spillerne får korte tid på seg til å oppfatte og løse situasjonene

  • Antall spillere: 2-mot-2 spille er i utgangspunktet relativt “enkle”, men ved flere med- og motspillere vil de kognitive kravene i øvelsen normalt øke.

  • Antall mål: Det normale er selvfølgelig å spille med to mål. Men i enkelte øvelser kan man spille med 4 eller 6 mål, i tillegg til nøytrele mål der begge lagene kan score.

  • Andre spillbetingelser: Andre betingelser som vil øke kognitiv belastning i en øvelse er feks. å dele banen inn i ulike soner og spillerene kan/skal bare bruke de ulike sonene når visse betingelser er oppfylt. En annen betingelse er toach-begrensinger. Dersom man kun kan bruke ett touch tvinges spillerne til å orientere seg og ta et handlingsvalg før de mottar ballen. En annen variant er at spillerene skal bruke hhv ett og to touch annenhvert trekk.

Her er et eksempel på en øvelse hvor man får trent kognisjon på en god måte:

Banen er 20x20 meter med et minimal i hvert hjørne. Banen deles inn i fire soner à 10x10 meter. To lag à 4 spillere to to nøytral (hvite). Lagene kan score i alle fire målene, men de må spilte ballen inn i alle de fire sonene før de kan score. Treneren står på utsiden og server ballen til vert lag annenhver gang. Her trenes det på orientering og problemløsning.

Faste posisjoner på banen

Et spørsmål man må ta stilling til som trener i barne- og ungdomsfotball, er i hvilken grad spillerne skal ha faste posisjoner på banen. Det vanlige er ofte at frem til og med 5er fotballen roterer spillerne hyppig mellom ulike posisjoner på banen, gjerne i en og samme kamp, men i 7er, 9er og 11er-fotballen har spillerne gradvis mer og mer faste posisjoner. Gjennom å ha faste posisjoner vil spillerne i større grad kunne utvikle den spisskompetansen som kreves i de ulike posisjonene. For eksempel vil en spiss nødvendigvis trene mye på avslutninger, en midtbanespiller bør være flink på pasningsspill, mens en kantspiller må trene på å bli god 1-mot-1. Mange klubber starter tidlig med å dyrke frem spillere i faste posisjoner.

På en annen side kan de være riktig at spilleren ikke utelukkende spiller i en fast posisjon for tidlig alder:

  • Praktiske hensyn: I barne- og ungdomsfotballen skal alle få mye spilletid i kamp. Det betyr at spilleren må regne med å spille på ulike posisjoner i løpet av en kamp.

  • Variasjon: Det at spillerne får spille i ulike posisjoner vil for de fleste være positivt fordi det vil skape en variasjon. Det å spille f.eks. høyre forsvar i mange år fra ung alder kan fort bli monotont

  • Spillerforståelse: Det å spille i ulike posisjoner vil nødvendigvis skape større forståelse for spillet, ved at spilleren må sette seg inn i flere roller. Mange gode keepere starter for eksempel som spisser. Et annet eksempel er Ruud Gullit, som var kjent som offensiv midtbanespiller, men som spilte mye midtstopper i ungdommen, og som tilskriver noe av sin suksess nettopp denne erfaringen.

Man kan for eksempel ha følgende prinsipper for faste posisjoner:

  • 3er og 5er-fotball: Ingen faste posisjoner

  • 7er-fotball: 50% av spilletiden i primærposisjonen (f.eks. spiss), 25% i en sekundærposisjon (f.eks. kant) og 25% i andre posisjoner

  • 9er-fotball: 60% av spilletid i primærposisjonen (f.eks. sentral midt), 30% i sekundærposisjonen (f.eks. spiss) og 10% i tertiærposisjonen (f.eks. midtstopper)

  • 11er-fotball: 75% av spilletiden i primærposisjonen (f.eks midtstopper) og 25% i sekundærposisjonen (f.eks. venstre forsvarer) (Som en slags Maldini : ))

Egentrening (når man er alene)

Egentrening er selvfølgelig viktig i fotball. Organisert trening er ikke nok for å skikkelig god. Egentrening kan gjennomføres sammen med en eller flere venner/lagkamerater eller -venninner og inneholde teknisk trening, fysisk trening eller smålagsspill. Treningene er kan gjørs lystbetont og tilpasses andre aktiviteter som skole, lagstrening, antenne idrett, sosialt samvær med venner. For at egentrening skal ha en god effekt, kreves det en viss grad av selvdisiplin, både at man gjennomfører regelmessig egentrening og de øktene man gjennomfører er av en viss kvalitet.

Når man er i en slik situasjon som nå, at all organisert trening er avlyst på ubestemt tid, er egentrening essensielt. Her er et forslag til ukesprogram med daglige økter på ca. 45 minutter som man kan gjennomføre mens vi venter på at den organiserte fotballen skal starte igjen. Fokus er på ballkontroll og å holde den fysiske formen vedlike. Opplegget vil kunne passe for barn mellom 10 og 14 år.

Mandag (ballkontroll)

Vi begynner uken med litt lett ballkontroll. Å øve ballkontroll er både morsomt og viktig. En slik økt kan bestå både av trikseøvelser og nærteknikk. Triksing kan gjøres på ulike måter, både ved kun. trene på å holde ballen i luften eller trene på en bestemt kroppsdel eller rekkefølge (annenhver fot, kun hode, fot/lår/hode/lår/fot osv). Når det gjelder nærteknikk kan man for eksempel øve på følgende teknikker:

Tirsdag (utholdenhet, rolig langkjøring)

Vi fortsetter uken med en løpeøkt. Dette er nødvendig siden man ikke kan gjennomføre spilløkter hvor man også trener utholdenhet. Løp i rolig tempo i ca. 4 km/30 minutter. Avslutt med 3 drag à 100 meter. Avslutt med å trikse i 10 minutter.

Onsdag (pasninger og mottak)

På onsdag er det dags for å trene pasningsfoten. Her trenger man en vegg. Tren på følgende med begge beina:

  • Kort avstand (5 meter): Direkte innside pasning, innsidepasning med mottak på motstat fot av pasningsfot, innsidepasning med tilrettelegging med utsiden av pasningsfot

  • Mellomlang avstand (15 meter): treffe et punkt med halvstrak vrist, utsiden og chip

Torsdag (skudd)

Torsdag er skuddag. Varm litt opp før du begynner. Finn en vegg eller et mål. Tren på å skyte på følgende måter, helst med begge føtter:

  • Vristspark

  • Plassere ballen med innsiden av foten

  • Føre ballen før skudd

  • Vende opp før man avslutter

  • Kast ballen i luften og avslutt på hel eller halv volley

Fredag (teknikk, finter/vendinger)

Fredag er en fin dag til å trene teknikk. Man kan for eksempel gjennomføre 20 repetisjoner med hver fot for følgende ferdigheter:

Vendinger: Utside-vending , Cruyff-vending, step-over-vending, V-cut

Finter:

  • Overstegs-finte innsiden (https://www.youtube.com/watch?v=2_ws-uGgj3k)

  • Overstegs-finte utsiden

  • Dobbel-overstegs-finte utsiden

  • To-fots-finte

  • Høyre/venstre-, venstre/høyre-finte

Lørdag (lek og repetisjon

Lørdag er en fin dag for lek og repetisjon. Denne økten kan være mer fri hvor man trener på både teknikk, pasninger og skudd. Eller så kan man buke denne dagen til å ta helt fri

Søndag (utholdenhet, fartsleik)

Søndag er dagen for tur i naturen. Dette kan kombineres med en fartsleikøkt hvor bakker, fjell og natur blir naturlig intervalltrening. Det er viktig å opprettholde fartstrening.

God (egen)trening!

Posisjonering og spillbarhet

Det å posisjonere seg og være spillbar for medspillere er noen man ikke kan trene for mye på. Dette kan man gjøre gjennom ulike possession-øvelser: Her er en krevende, men svært utviklende øvelse som passer fra barna er ca. 13 år gamle:

Denne øvelsen foregår innen 16-metersfeltet på en full 11er-banen. Del gruppen i tre lag à seks spillere. To av lagene spiller inne i 16-meteren, mens det tredje laget er nøytrale vegger langs ytterkantene. Laget som har ballen skal holde på den i laget. Etter tre pasninger må laget med ballen spille pasning til en av veggene. Veggene kan bare bruke ett touch. Bytt vegger eter 5-10 minutter.

Begrensingen på 1-touch krever at spillerne umiddelbart posisjonerer seg for å være spillbar for veggen som mottar ballen. I tillegg kreves det at spillerene hele tiden skråstiller seg ved ballmottak for å finne nye pasningsalternativer. I tillegg kan man coache på at pasningene skal spilles på riktig fot, hvilket i de fleste tilfeller vil være den foten som er nærmest hvor den neste pasningen bør gå. I tillegg et førstetouchet et viktig moment på grunn av at spillområdet er relativt trangt.

Overgangsspill

Overganger, eller omstilling fra forsvar til angrep eller fra angrep til forsvar, er et viktig taktisk taktisk element i fotball. Offensiv omstilling handler om å utnytte ubalanse hos motstanderne mens defensiv omstilling handler om å komme bak ballen og etablere defensiv balanse. Her er en øvelse hvor man trener på offensiv og defensive overganger:

Banen er ca. 40x30 meter (avhengig av alder, men denne banestørrelsen passer for 12-13 åringer) med to vanlig mål. Del inn i to lag à 7 spillere. Hver lag har en keeper og 2x3 utespillere.

Øvelsen begynner med at de tre oransje spillerne angriper mot tre hvite. Når ballen går i mål, ut av spill eller de hvite forsvarsspillerne får kontroll på ballen, skal de tre hvite spillerne angripe de oransje. Disse har en ball klar som de skal angripe med. De tre oransje spillerne som var i angrep skal nå forsvare seg. Tilsvarende skal de oransje spillerne bak mål angripe når ballen går i mål, ut av spill eller de oransje forsvarsspillerne får kontroll på ballen.

Coaching-elementer er:

  • Defensivt: omstilling, komme bak ballen, press vs det å falle, lede motstander ut til siden, førsteforsvarer/andreforsvarer

  • Offensivt: omstilling, hurtig angrep / utnytte ubalanse, utnytte rom, pådra seg press som førsteangriper, posisjonering som andreangriper, angripe smalt vs bredt.

Dette er en morsom øvelse hvor spillerne får trent både angrep, forsvar, avslutninger og kondisjon (ja det blir tungt å holde tempoet etterhvert). For å øke konkurranseelementet i øvelsen kan man telle mål per lag.

Progresjon i øvelsen

Det å ha progresjon i en øvelse kan ofte være nyttig nyttig. Progresjon kan skje ved at man øker kompleksiteten eller på andre måter gjør øvelsen vanskeligere, for eksempel ved å øke antall forsvarspillere eller redusere banestørrelsen. I en possessjon-øvelse kan man foreksempel legge inn ekstra touchbegrensimnger, redusere størrelsen på firkanten eller legge til en ekstra spiller i midten. I en scoringsøvelse kan man for eksempel gå fra å å øve til å skyte upresset til å skulle skyte med en forsvarsspiller.

Her er en enkel pasningsøvelse med to progresjoner:

Del øvelsen inn i firkanter på 10x10 meter med fire spillere og to baller i hver firkant. Øvelsen starter ved at spiller i posisjon A slår en pasning til spiller i posisjon B. Spilleren i posisjon B tar imot ballen og slår en pasning til spiller i posisjon C. Spiller i posisjon C tar i mot ballen og fører ballen tilbake til posisjon A. Når spiller i posisjon A har slått pasning forflytter han/hun seg umiddelbart til posisjon B, mens spiller i posisjon B forflytter seg umiddelbart til posisjon C etter pasningen er slått.

I denne øvelsen trener barne pasning, mottak og forflytning. Coaching-poenger kan være at pasning skal komme på fot, men foran medspiller, samt orientering mot medspiller som skal sentre når man forflytter seg.

Progresjon 1: Spiller i posisjon B slår pasningen på ett touch til spiller i posisjon C som fører ballen tilbake til posisjon A.

Progresjon 2:: Spiller i posisjon A slår e n pasning til spiller i posisjon B som spiller trekant ett touch med spiller A, før spiller B sentrer til spiller i posisjon C som fører ballen tilbake til posisjon A.

Gjennvinning av ball

Ballgjennvinning, eller gegenpressing, er veldig populært om dagen. Her er en possession-øvelse hvor man trener på dette:

Øvelsen deles inn i to firkanter og to lag à 6 spillere (røde og hvite). 5-10 meters avstand mellom firkantene. Det ene laget (hvitt) skal holde på ballen i sin egen firkant mens to spillere fra det røde laget skal prøve å få tak i ballen. Målet ar at de to røde forsvarsspilleren skal få kontroll på ballen og spille ballen over til de fire gjenværende spillerene i den andre firkanten. De to forsvarer skal da omstille seg å bli med over i egen firkant, mens to hvite skal over i den “røde” firkanten for å gjenvinne ballen. Dersom det ikke lykkes forsvarerne å spille ballen over til egen firkant, starter man bare forløpende med ny ball i egen firkant.

Man kan også legge inn regler om at angriperne får poeng hvis de klarer mer en 10 pasninger, mens forsvarerne får poeng hvis de klarer å få kontroll p ballen og spille den over til egen firkant. Hvis laget med ballen mister den før de når 10 pasninger, mens forsvarerne ikke får spilt ballen over til egen firkant, blir de ikke poeng til noen av lagene.

I denne øvelsen trener man både pasninger, hurtig defensiv og offensiv omstilling, og ballgjennvinning. Øvelsen passer fra ca. 12-års-alderen.

Formasjon og taktikk 9er-fotball

Overgangen til 9er-fotball er nok ikke like stor som overgangen til 7er-fotball. Likevel blir spillet mer komplekst med flere med- og motspillere og taktiske muligheter. 9er-fotball er også siste steget før 11er-fotball, og det kan være lurt å begynne å tenke på hvilken spillestil og formasjon man tenker å benytte når laget kommer dit.

Det finnes mange ulike formasjoner for 9er, men her beskriver jeg tre hovedtyper: 3-4-1, 4-3-1 og 3-3-2.

3-4-1

I en 3-4-1-formasjon vil det defensive presset hovedsakelig være på midtbanen, siden det er her man har flest spillere. Med tre spillere i forsvar er det viktig at disse er kompakte og sideforskyver for å nekte motstandernes angrepsspillere rom. Fordelen med denne formasjonen er at man har en har god balanse og kan skape overtall på midtbanen. Ulempen er at angrepsspilleren lett kan bli litt alene, samt at man kan bli litt sårbare bakover, spesielt på kantene. Man kan også variere og spille varianter av denne formasjonen. Det finnes også ulike varianter av 3-4-1:

Ett alternativ er å spille med to offensive kantspillere og to dype midtbanespillere sentralt. Denne er en formasjon som minner om 4-3-3 i 11er-fotball. De offensive kantene har også defensive oppgaver, men når laget angriper vil de ligge høyt i banen. Dette vil føre til at angrepsspilleren blir mindre alene. I tillegg det vil også gi rom for kantene i forsvaret, som gjør at man kan skape overtall på kantene. Dette er et alternativ som stiller krav til høy løpskapasitet og gode 1mot1-ferdigheter for offensive og defensive kantspillere.

Et annet alternativ er å spille med en dyp midtbanespiller, med klare defensive oppgaver. De tre andre midtbanespillerne vil være mer offensive. I denne formasjonen er det naturlig at man spiller med høyt press og hurtig gjenvinning av ballen. Dersom man mister ballen i angrep vil alltid den defensive midtbanespilleren være et sikringsledd. Det er viktig at den defensive midtbanespilleren har kapasitet til å dekke større rom. Dette er en formasjon som kan minne om 4-2-3-1 for 11er-fotball.

Et siste alternativ i 3-4-1 er å spille i en diamant på midtbanen med en defensiv og en offensiv spiller sentralt. I denne formasjonen vil den offensive midtbanespilleren være angrepsspillere nr. 2, mens den defensive midbanespilleren vil ha en rolle som ballfordeler i angrepsspillet. Denne varianten gir en god balanse i lengderetningen, ved at man har spillere i fem ledd.

4-3-1

Dette er en formasjon hvor man vektlegger defensiv trygghet ved at man har fire forsvarsspillere. I denne formasjonen bør midtbanespilleren ligge relativt kompakt, spesielt defensivt. For å skape overtall offensivt, bør kantene i forsvar bidra offensivt. Dette setter krav til løpskapasitet for for disse spillerne.

3-3-2

Dette er en formasjon hvor fokus er på balanse mellom lagdelene, hvor man ligger relativt kompakt både på midtbanen og i forsvar. De to angrepsspillerne vil til en viss grad måtte klare seg selv, spesielt i overgangsspill. 3-3-2 kan minne om 4-4-2.

Hurtig gjenvinning

Hurtig gjenvinning, ogs åpopulært kalt Gegenpressing, handler om å gjenvinne ballen med en gang et lag mister ballen til motstanderne, gjerne høyt oppe på motstandernes banehalvdel. Gjennvinning skjer ved at flere spillere samtidig prøver å avskjære ballfører. Dette fører til at flere spillere vil være ledige, men argumentet er at dette ikke betyr noe siden en ballfører som presses hardt ikke vil være i stand til å slå en lang, nøyaktig pasning til en umarkert medspiller. Hurtig gjenvinne kan selvfølgelig trenes på. Her er en øvelse som man kan begynne med relativt tidlig:

Spill 6v2 possession I firkant eller sirkel/rondo. Størrelsen på firkant/sirkel avhenger av spillernes ferdighetsnivå. Ha fokus på at de to oransje forsvarerne skal gjenvinne ballen hurtig etter at spillet settes i gang. Coaching vil da være på å komme raskt opp i ballfører og sammen avskjære mest mulig av ballføreres pasningsrom.

Hvis de to oransje klarer å vinne ballen før de hvite spillerne har klart f.eks 5 pasninger, bytter begge de to oransje forsvarsspillerne rolle med to hvite spillere. Hvis de hvite klarer mer enn 5 pasninger, bytter den oransje spilleren som har vært lengst i midten med en hvit spillere.

Hurtighetstrening

Hurtighet er viktig i fotball. Høy løpefart gjør en spiller i større stand til å skape og utnytte rom offensivt og til å hindre motspillerne rom defensivt. Hurtighet er en av de viktigste egenskapene i 1-mot-1 situasjoner. Det er nødvendigvis så viktig å ha høy fart over en lengre avstand. Jeg mener å ha lest at en gjennomsnittlig spurt i fotball er på ca. 7 meter. I barnefotball er sannsynligvis spurtene enda kortere, muligens 3-5 meter.

Jeg er av den oppfatning at man kan trene opp hurtighet hos spillere, også med relativt begrenset bruk av treningstid. Hvis man gjør det riktig kan man trene opp måte frekvens, mekanikk og kraft i løpssteget. Dette kan man trene gjennom teknisk drilling, mer “eksplosive” øvelser og gjennom stafetter. Her er to enkle øvelser jeg bruker i treningsarbeidet:

Eksplosiv trekant

Marker er trekant per spiller. 2 menter mellom markørene. Trener roper enten “høyre” eller “venstre”. Ved “høyre” spurter spillene mot markøren til høyre, løper sidelengs til neste markør og rygger tilbake til utgangspunktet. Ved “venstre” løper spillerne motsatt vei. I denne øvelsen er det viktig at man gir 100%, eller så har øvelsen liten effekt. Her trener man frekvens og eksplosivitet på korte avstander, noen som er viktig i for eksempel 1-mot-1-situasjoner. For å spare litt rigging kan eventuelt to spillere dele en trekant og bytte på å gjennomføre øvelsen.

Spurtduell

Del spillerne inn i to grupper, Nord og Sør. En spiller fra hver gruppen skal konkurrere i spurt. Spiller Sør skal velge mållinje, Vest eller Øst, ved å løpe mot ett av målene. Spiller Nord skal prøve å nå spiller Sør igjen ved å klappe Sør på skulderen før han/kun kommer til valgt mål. Bytt på å velge mål. Her er det lov å finte. Dette er også en konkurranse. Passe avstand fra start til mål kan være 5 meter.

En innleggsøvelse

I anledning av at sjølvaste Jose Mourinho har blitt manager for favorittlaget mitt, her er en skuddøvelse som han har i sin verktøykasse:

To mål med ca. 25 meters avstand. Spiller A og B stiller opp på hver side av målet, spiller C i innleggssone ved dødlinjen. Øvelsen starter ved at spiller A spiller en kort pasning til spiller B. Spiller B sentrer en lengre pasning til spiller C. Spiller A og B må nå posisjonere seg foran målet, spiller B på første stolpe, spiller A på bakerste. Spiller C legger så et innlegg som spiller A eller B skal avslutte på mål. Innlegget han være langs bakken, på volley eller hodet. Etter avslutning på mål, starter man tilsvarende fra motsatt side. Etterhvert kan man legge til en passiv forsvarsspiller for å øke vanskelighetsgraden.

Denne øvelsen er relativt enkel, men innholdet flere coaching poenger: kvalitet i pasningene, posisjonering foran mål, timing og plassering av innlegg og avslutningsteknikker.

Utnyttelse av tid og rom

Det å utnytte tid og rom er en viktig ferdighet i fotball. Å utnytte tid og rom vil si å bruke ledig rom som følge av at motstanderne er i ubalanse, / undertall / mangler press. Her er en fin oppvarmingsøvelse hvor man trener på nettopp dette:

Spillområdet deles inn i to firkanter. Inneste firkant har sider som er ca. 5 meter, mens den ytre firkanter har lengder som er ca. 10 meter lange. Fire hvite angrepsspillere starter utenfor den store firkanten med ball, 4 uten ball plasserer seg også utenfor den store firkanten., mens to røde forsvarsspillere er inne i den innerste firkanten.

Spillerne med ball skal forsøke å passere to av linjene i den minste firkanten før de kan returnere ballen til en av spillerne utenfor firkanten som ikke har ball. Før de bytter plass. Spillerne utenfor firkanten får ball og forsøker seg nå på det samme. Føre inn og passere to linjer. Om en av forsvarsspillerne vinner ball, skal de spille opp en utenfor firkanten. Om de klarer det, så bytter de plass med en som mistet ball. Alternativt kan man bytte spillere i midten etter f.eks. 3 minutter.

Enkle, taktiske ferdigheter

I barnefotball bør man ikke ha så stort fokus på taktikk. Hovedfokuset bør være på tekniske ferdigheter, lek og moro. Likevel kan man lære barna det jeg vil kalle for grunnleggende, enkle handlingsvalg. Slike handlingsvalg kan man godt trene på, allerede fra relativt ung alder. Dette kan være enkle momenter som:

  • å være spillbar for medspillerne sine

  • retning på førsteberøring

  • pådra seg press før man sentrer

  • lede motstander i en bestemt retning ved å skråstille seg som forsvarer

  • oppsøke ny posisjon etter at man har sentret ballen til medspiller

Her er en fin øvelse for å øve på det sistnevnte:

Scoringsøvelse med kombinasjon skudd og 1 mot 1

Dette er en scoringsøvelse hvor man kombinerer rent skudd på mål og 1 mot 1 på mål. Litt som et kolombiegg.

Del gruppen inn i to. Øvelsen starter med at hvit spiller fører ballen inn i rød sone og avslutter på mål. Når hvit spiller har skutt, starter oransje spiller og fører ballen mot mål. Hvit spiller som akkurat har skutt skal hindre oransje. spiller i å score. Oransje angrepsspiller har to valg: avslutte på mål før hvit forsvarsspiller kommer i press eller utfordre èn-mot-èn, for så å avslutte. Når angrepet er avsluttet bytter hvit og oransje spiller plass.

Coaching-punkter for oransje angrepsspiller er fart, finter, handlingsvalg og avslutning. Coaching-punkter for hvit forsvarsspiller er omstilling fra angrep til forsvar, hurtig press, lede angrepsspiller bort fra mot og tackling.

Denne scoringsøvelsen er både morsom og variert. Her er en video som viser hvordan øvelsen utføres:

En morsom scoringsøvelse

Dette er en scoringsøvelse som jeg pleier å ha med jevne mellomrom med laget jeg trener:

Del banen inn i ca. 25x20 meter med vanlige mål. Del gruppen inn i to lag, hvor hver spiller på hvert lag får et tall fra 1 og oppover. Hver spiller vil da være par med en spiller på motstanderlaget. Trener roper opp ett eller flere tall og spillerne som har de aktuelle tallene skal da løpe inn på banen og prøve å score mål. Når et lag scorer eller ballen går ut av banen, er det nye spillere som skal prøve seg.

I denne øvelsen trener laget på 1v1, 2v2 og 3v3 foran eget og motstanders mål, hvor det er svært høy intensitet når spillerne er på banen. Man bør ikke være mer enn 14-16 spillere i denne øvelsen. Min erfaring at barna synes at denne øvelsen er morsom, og egner seg godt som en overgang fra teknisk trening til vanlig spill.

Koordinasjons- og agility-trening

I barnefotball er det viktig å prioritere tekniske, og etterhvert litt taktiske ferdigheter. Det kan likevel være lurt begynne med litt lett, fysisk trening fra barna er 10-11 år gamle. Når barna er i vekstfasen vil de kunne ha god nytte av koordinasjons- og agility-trening. Dette er ulik bevegelsestrening som inkluderer hekker, hindre, stige og ringer, hvor man trener opp reaksjonsevne, spent, hurtighet og, ja, koordinasjonsevne. Dette er fysiske egenskaper som er viktige i fotballspillet.

Slike øvelser trenger ikke vare i mer enn ca. 10 og kan være en del av oppvarmingen, sirkeltrening med en blanding av tekniske og fysiske stasjoner, skuddøvelser eller stafett.

Her er et eksempel på en agility-løpe på en trening for sjølveste Real Madrid:

Og her er et eksempel på hvordan Valencia FC integrerer ball i agility-løypen:

Overganger

Det å kunne skape og utnytte overganger, eventuelt å hindre at motstanderen utnytter overganger, er viktige ferdigheter for et lag. Overganger er den fasen av spillet hvor ett av lagene vinner kontroll over ballen mens ballen er i spill og kan starte et angrep. Slike situasjoner kan oppstå høyt, på midten eller lavt i egen banehalvdel. Dersom et lag vinner ballen på. egen banehalvdel er går hurtig i angrep, kalles det gjerne for en kontring.

Nøkkelen til å utnytte en offensiv overgang er å gå hurtig i angrep, slik at forsvarende lag ikke får etablert et forsvar, samt at man angriper med nok spillere, slik at man får etablert et overtall. Defensivt gjelder det å komme hurtig bak ballen, samt å isolere angrepsspillerne fra ballfører.

Som med alt annet, kan overganger trenes på. Her er en fin øvelse som jeg har sett blitt brukt på Landslagsskolen:

Del banen inn i ca. 40x30 meter med vanlige mål i hver ende. En keeper i hvert mål. Spillerne på hvert lag stiller seg bak hvert sitt mål. I denne øvelsen bør det vare max 7-8 utespillere per lag.

Trenere roper opp hvor mange fra hvert lag som skal være i spill, for eksempel “3 hvite og 2 røde”. 3 spillere fra hvitt lag og 2 spillere fra rødt lag skal da prøve å score på motstanderne. Treneren sentrer ballen til ett av lagene. Når ballen går i mål eller ut av banen bytter man spillere, og treneren roper da opp en ny tallkomboinasjon, for eksempel “4 røde og 2 hvite”. Treneren kan gjerne spille ballen til laget som er i undertall. Man vil da sannsynligvis få et ballbrudd som motstanderen kan utnytte.

Mye av nøkkelen i denne øvelsen er hurtige skifter mellom “kampene” og hurtig angrep. Denne øvelsen er morsom, og man får trent både utholdenhet, angrepsspill og forsvarsspill.

Variasjon i treningsrutinen

Jeg har stor tro på planlegging og metodisk tilnærming i det ukentlige treningsarbeidet, i hvertfall fra barna er ca. 10 år gamle. Dette sikrer varierte, utviklende og morsomme treninger. Men jeg tror også det innimellom er viktig å bryte med den vanlige treningsstrukturen og ha treningsøkter som er annnerledes enn de vanlige treningsrutinene. Her er eksempler på hvordan det kan gjøres:

  • Spille intern Champions League turnering

  • Ha en treningsøkt hvor man prøver å ta ferdighetsmerket

  • Arrangere en intern Coca-Cola cup

  • Gjennomføre treningen på en annen bane enn den man vanligvis benytter

  • Spille futsal

  • Trene sammen gutter og jenter, hvor man spiller kamper med mixed lag

  • Inviter en ekstern trener til å gjennomføre økten med laget

  • Felles løpetur til en strand eller friluftsområde hvor man spiller fotball

  • Ha en alternativ fysisk treningsøkt, for eksempel Prana for kids, tur til trampolinepark eller fartslek og styrketrening i skogen

Spille 4v4 + 1 med fire ulike scoringsalternativer

Her er en av mine favoritt spiløvelser, hvor barna får trent både ferdigheter,, observasjonsevne og 2. angriper:

I denne øvelsen er banen ca. 20 x 20 meter. Det er totalt fire mål, bak frem ca. to meter inn i banen i hvert hjørne. Det vil si at spillerne skal score i målene fra baksiden. 4 spillere på hvert lag + en nøytral spiller som er med på det laget som enhver tid har ballen. Begge lag kan score på alle fire målene, bare de scorer fra baksiden.

Hensikten med denne øvelsen er::

  • Spiller med ball må orientere seg hvor med- og motspillere befinner seg, dvs ved hvilket av de fire målene det er mest rom/mulighet for å score

  • Angripende spillere uten ball må forflytte seg inn et hjørnene samtidig med eller aller helst før, ballfører foretar et valg. Dersom et lag venter med å forflytte spillere inn i hjørne hvor de har mulighet til å score, vil forvarende lag kjapt tette igjen det farlige området. bak et mål, og angriperne vil måtte finne et nytt mål å angripe.

Dette er en fin oppvarmingsøvelse barna trener både kognitive, taktiske og tekniske ferdigheter. Denne øvelsen fungerer for barn fra de er ca. 10 år gamle, dersom de har ok basisferdigheter.

Coca-Cola cup

Coca-Cup er en morsom og litt annerledes treningsøkt som består av ulike kamper med ulik sammensetning og konkurranser hvor spillerne på samler poeng, og hvor spilleren som ender opp med flest poeng vinner, ja, en boks med Coca-Cola. Dette er en trening som virkelig trigget konkurranseinnstinktet hos barna (det kan være OK i passe doser)

Man kan feks spille en serie korte kamper (5-10 min) 3v3 eller 5v5 med 3 poeng for seier og 1 poeng for uavgjort. I tillegg kan man ha ulike stafetter og straffekonk. Individuelle konkurranser kan være triksekonkurranse, nettsus el.

Et tips er å sette opp alle lagene og poengskjema på forhånd. Coca-Cola cup passer hele året, men spesielt siste treningen før en ferie.