Morten Verlo

Egentreningstips for sommerferien

Selv om det er sommerferie er det ikke noe poeng å ta en lang sommerferie for lag i barne- og ungdomsfotballen. Man er midt i sesongen, treningsforholdene er fine og spillerne har mye fritid.

Her er fem tips for hvordan man kan fylle denne fritiden med god fotballaktivitet, enten man er hjmme eller på ferie:

  • Spill: Fritt spill er en av de beste måtene å drive egentrening på. Spill alt fra 2v2 til 10v10. Her får man trent på alle ferdigheter, holdt den fysiske formen vedlike, i tillegg til at det både er gøy, vennskapelig og competitive. Husk at det blir mer intensivt jo mindre banestørrelsen er.

  • Triksing: Bruk sommeren på å sette ny trikserekord. Varier med å trikse bare på en fot, annen hver, hodetriksing, fot-lår-hode osv

  • Pasninger: Dette kan man gjøre to-og-to, eventuelt alene mot en vegg. Tren på innsidepasninger, utsidepasninger, halvstrak vrist og strak vrist. Varier avstandene underveis.

  • Ferdigheter: Bruk sommeren til å finslipe teknikken før sommercupen eller høstsesongen: Føring, finter, vendinger, skudd osv. Her er en glimrende Youtubekanal for ferdighetstrening: https://www.youtube.com/@7mlc

  • Hurtighet: Dersom man er ambisiøs fotballspiller er det helt nødvendig å trene hurtighet når man er over i ungdomsfotballen. Ta gjerne med mor eller far, da det kan være nyttig med litt hjelp. Her er en god Youtube-kanal for hurtighetstrening: https://www.youtube.com/@pederlindsetmo1993

Husk at fotballtrening skal være gøy. Spesielt om sommeren. Lykke til!

Besøk på AFC Ajax sitt akademi

Høsten 2016 var jeg på besøk AFC Ajax sitt akademi. Foranledningen var at jeg jobbet som finansdirektør i et selskap som sponset Ajax. Besøket bestod av et foredrag av daværende administrende direktør, Edwin van der Sar, samt en omvisning på treningsanlegget De Toekomst. Her er mine observasjoner:

  • Ajax sitt akademi regnes for å være ett av verdens beste og har produsert verdensklassespillere som Marco van Basten, Frank Rijkaard og Dennis Bergkamp. “De Toekomst” betyr bokstavlig talt “fremtiden” og er en viktig del av Ajax sin strategi for å være en europeisk toppklubb. Klubben har som mål at 2-4 spillere hvert år skal ta steget opp fra akademiet til a-lagsstallen.

  • Akademiet har mange erfarne trener, hvorav mange er tidligere toppspillere. Det har høy status å være akademitrener i Ajax. Akademiset disponerer 7 baner i tillegg til et treningssenter.

  • Alle akademi-lagene følger de samme spillprinsippene og -formasjonen som a-laget (4-3-3). Ajax anvender således en felles fotballfilosofi gjennom hele klubben.

  • Akademiet jobber etter følgende kriterier:

    • Technique: Ballkontroll

    • Intelligence: Fotballforståelse og beslutningstaking

    • Personality: Entusiasme, disiplin og lagånd

    • Speed: Bevegelighet, akselerasjon og løpskapasitet

  • Nivået i de yngste årsklassene (U12-U14) var bra, mens nivået i de eldre årsklassene (U15-U17) var ekstremt høyt. Dette tyder på av klubben langtidsperspektiv på spillerutvikling. Klubben deler utviklingen inn i følgende faser etter alder

    • Fundamentals (6 - 9)

    • Learn to Train (9 - 12)

    • Train to Train (12 - 16)

    • Train to Compete (16 - 18)

    • Train to win (18 +)

    Det fokuseres mao ikke spesielt mye på kampaspektet før spillerne er 16 år. Videre har man treningsopplegget har man veldig fokus på skadeforebygging mhp pubertet og vekstfaser. I den mest intensive vekstfasen på 3-6 måneder, trener spillerne redusert, noe som understreker fokuset på langsiktighet i spillerutviklingen.

  • Spillerne trener og spiller i ulike posisjoner frem til 15-årsalderen, hvor de blir mer rendyrket i ulike roller. Dette er for å bedre spillernes allsidighet og spillforståelse.

  • På de treningsøktene jeg observerte, la jeg merke til at spillet var svært fysisk, med tøffe taklinger helt ned i de yngste årsklassene.

6v6+6 - En teknisk angrepsøvelse fra Atalanta BC sitt akademi

Dette er en teknisk spilløvelse som jeg observerte på Atalanta BC sitt akademi. Dette er en øvelse som ligner på mange spillrøvelser som er vanlige i mange klubber og lag, men det er likefullt en svært nytting øvelse.

Hensikten med øvelsen er å spille seg inn i ønsket/prioritet rom. Øvelsen organiseres med en firkantet bane . ca. 30 x 30 meter, med to minimål i hver ende. Øvelsen spilles 6 mot 6 med 6 jokere på bestemte steder rundt banen. Når ballen er ute av spill settes spille kjapt i gang av en trener med baller på den ene siden. Bytt joker-lag feks hvert 10 minutt.

Hensikten er å benytte jokerne til å spille seg inn i rommet foran motstandernes mini-mål. Taktisk fokus vil da være bevelgelse og timing for 1. og 3. angriper. Når skal man starte, hvilket rom bør man angripe, når skal man holde igjen. Teknisk vil det være å trene på tilrettelegging/1. touch og retning og fart på pasninger. Man kan legge inn touch-begrensinger (ett eller to) på både vegger og målscorere.

Enkel avslutningsøvelse med fokus på førstetouch

Her er en enkel avslutningsøvelse, hvor fokus er på førstetouch. I denne øvelsen starter angriper på dødlinjen, fører ballen hurtig mellom markører, før han/hun spiller ballen til trener/spiller inne i feltet. Angriper skal så runde en markør på 16-meter streken før han/hun mottar ballen, bruker ett touch og avslutter på mål. Fokus er både å komme seg i posisjon, tilrettelegge med ett godt førstetouch, samt avslutte på en god måte, gjerne med innsiden/curl i høyre hjørne eller strak vrist i venstre hjørne. NB: Det er et poeng her at pasningene er harde og presise og at trener/pasningsspiller ikke står for langt inne i feltet. Og som med alle avslutningsøvelser er det et poeng at neste spiller starter hurtig, slik at man unngår kjedelig ventetid.

touch.png

4 minuter inn i denne videoen ser man denne øvelsen utført av en ung Lucas Bergvall:

Besøk på Atalanta BC sitt akademi

I november 2023 var jeg på besøk Serie A-klubben Atalanta sitt ungdomsakademi, Centro Sportivo Bortolotti, utenfor Bergamo. Her er en oppsummering av besøket:

  • Akademiet er oppdelt i en barnedel, en ungdomsdel og en U23-del. Barnedelen består av lokale gutter U6-U13. Ungdomsdelen av akademiet består av aldersgruppene U14, U15, U16, U17 og U19. Dette er både lokale spillere, men også spiller fra andre deler av Italia og andre land. Disse bor på et internat i Bergamo. U23 er et profesjonelt lag og spiller i serie C (nivå 3 i Italia). Dette laget er nylig opprettet og er et mellomsteg mellom akademiet og A-laget i Serie A. Grunnen til at det ble opprettet er at Serie A-laget har et så høyt nivå (pt topp 5 i serien), at det er svært vanskelig å gå rett fra ungdomsakademiet og inn i A-stallen.

  • Akademiet består av et klubbhus med styrkerom og fysioterapi. Akademiet disponerer tre kunstgressbaner som ligger like ved hverandre. Klubben fremhever at det er et poeng at lagene trener i nærheten av hverandre for å få en følelse av nivå og krav i de høyere aldersklassene. Mellom banene er det område for teknisk aktivitet (fotballtennis).

  • Ungdomslagene består hver av ca. 20 spillere, inkludert to keepere. U14 og U15 delte en bane og U16 og U17 delte en en bane, mens U19 disponerte en full 11er-bane. Disse lagene trener 4 ganger i uken 15:30 - 17:30. Lørdag har de fri, mens søndag spiller de kamp. U6-U13 trener fra kl 18. U23 trener på morgenen.

  • Treningene inkluderer et bredt spekter av tekniske, taktisk, fysiske og mentale elementer. Men det å beherske pasninger og mottak er helt fundamentalt og noe de ser etter hos potensielle spillere.

  • Jeg observerte de fem lagene i ungdomsakademiet på en fredag. Alle lagene skulle spille kamp to dager senere og denne dagen ble da brukt til matchforberedende trening. Alle lagene hadde en kort sesjon med oppvarming/hurtighet/agility/konkurranse, mens resten av økten var viet til ulike øvelser med ball. Dette var som nevnt en matchforberedende treningen, så mange av øvelsene var spilløvelser som inkluderte relativt mange spillere på en gang.

  • Jeg observerte følgende øvelsestemaer:

    • Vending av spill (9v9)

    • Spille press i trange situasjoner (9v9)

    • Spille inn i bestemte rom (6v6 + 6)

    • Offensiv formasjons- / skyggetrening for å komme seg rundt på kant og legge inn i boks i en 3-5-2 formasjon (U19)

    • Angrep 2v2, 4v3

    • Spille ut av egen boks 3v2 + overgang

Enda en en hurtighetsøvelse

Det å være hurtig er helt nødvendig i fotball. Hurtighet kan og bør i stor grad trenes på fra relativt ung alder. Hurtighetsøvelser kan også være morsomme. Videoen her er fra Anderlecht sitt akademi, som viser en hurtighetsøvelse hvor en spiller gjør et utfall til høyre eller venstre og hvor han/hun så skal konkurrere med en motspiller om å komme først på en distanse på 8-10 meter

Basic angrepsspill: Spille seg ut bakfra og inn i farlig rom

Her er en situasjonsøvelse hvor man trener på å spille seg ut bakfra og inn i prioritert rom, det vil si rundt og inn i motstanders 16-meter:

Spill 11 v 11, med en midtsone. Rødt lag lag skal angripe hver gang, og ballen settes i gang fra rød keeper. Rødt lag har 6 spillere i bearbeidingssonen og 4 spiller i angrepssonen. Blått lag skal hindre rødt lag i å komme inn i proritert rom og har 4 spillere i bearbeidingssonen, 2 spillere i midtsonen og 4 spillere i sin egen forsvarsone.

Disse betingelsene gjør at rødt lag har overtall i bearbeidssonen. Legg gjerne til momentet at de røde backene kan flytte opp i angrepssonen for å skape overtall. Momenter man kan trene på i denne øvelsen er:

  • Lese motstanderens press for å skape og utnytte overtall og rom 

  • Spille kontrollert fremover når mulig - Søke igjennom fremfor rundt

  • Ny aksjon umiddelbart etter ivolvering for å gjøre seg spillbar på nytt og/eller skape rom

Link til mer om denne øvelsen finner du her: https://tiim.no/ovelse/a1-a2-situasjonsovelse-24

Spille av høyt press

Det å kunne spille av et høyt og sterk press er viktig i fotball, spesielt for forsvars- og midtbanespillere. Her er en fin øvelse hvor man trener på dette:

Marker en relativt liten bane, ca. 20 x 15 meter med tre minimål på hver kortende. Varier størrelsen på banen etter spillernes ferdigheter. To lag med 6 spillere som spiller i en 3-3 formasjon. Spill gjerne med en joker i tillegg.

Spillet starter hver bang med at trener spiller ballen til forsvarerne på det ene laget. Hvert lag får ballen annehver gang. Angriperne på det laget som ikke får ballen, skal presse høyt og hardt for å vinne ballen, mens laget som får ballen skal spille av presset og score på ett av de tre minimålene.

Her trener spillerne på å beskytte ballen, skape rom, skape spillbarhet og presise pasninger.

Hvordan forsvare seg i etablert forsvar - en enkel situasjonsøvelse med 3v3

Her er en enkel situasjonsøvelse hvor man trener på å forsvare seg i etablert forsvar. Forsvarsspillere og angrepsspillere organiseres i grupper på tre og tre. Banen er ca. 30x40 meter med tre mini-mål i den ene enden og en målsone i den andre enden. Trener spiller ballen til de tre angrepsspillerne som skal prøve å score i ett av de tre mini-målene. Forsvarerne skal hindre mål, vinne ball og score ved å føre ballen inn i mål-sonen.

Læringsmomentene i denne øvelsen er:

  • Være kompakt i ledd (det vil si avstanden mellom de tre forsvarerne

  • Sideforskyve etter hvor ballen befinner seg

  • Press på ballfører fra nærmeste forsvarer

  • Forsøke å vinne ballen ved dårlig touch og/eller pasning

Øvelsen er hentet fra Landslagsskolen.

UEFA B

I 2022 gjennomførte jeg, og bestod, UEFA B kurs/lisens. UEFA B er nivå 2 i trenerutdanningen til NFF og retter seg mot å trene ungdomslag. Kurset består av tre samlinger på 3-4 dager og er en blanding av teori og praksis på feltet. Mellom andre og tredje samling måtte vi levere et sett refleksjonsoppgaver knyttet til kurset.

Teorien består av temaer som trenerrollen, angrepsspill, forsvarsspill, den fysiske dimensjonen osv. All praksisen er knyttet til anvendelse av prinsipper og øvelser i NFFs Landslagsskolen, hvor vi som kursdeltakerne skulle planlegg og gjennomføre treningsøkter med hensyn på ulike læringsmål i den nevnte Landslagsskolen. Dette kan være læringsmål for angrepsspill, forsvarspill eller omstilling fra/til angrep/forsvar. Det ble hele tiden fokusert på spilløvelser hvor begge lag har like mange spillere (typisk 8v8). Oppgaven ble da å justere rammebetingelser som formasjon, banestørrelse og motspill (hvordan det andre laget skal opptre, typisk forsvarslaget når man trener angrepsspill) for å oppnå situasjoner eller bilder som man ønsker å få frem i spilløvelsen. Når ønskede situasjoner oppstår skal man gjerne fryse spillet for øke læringseffekten og sammen med spillerene reflektere rundt ulike handlingsvalg. Man lærer med andre ord å påvirke laget og spillerne i det ferdige spillet som man ønsker å se av laget i kamp.

Min erfaring var at dette var et nyttig kurs og jeg lærte meg mange verktøy som jeg bruker i min treningshverdag, spesielt knyttet til planlegging, organisering og gjennomføring av taktiske øvelser. Hvis det er noe jeg savnet gjennom samlingene er det enda mer tung teori/pensum og gjerne “mesterlære” på feltet.

En forsvarsøvelse fra AS Roma sitt akademi

Her er en fin forsvarsøvelse som jeg observerte på AS Roma sitt akademi:

Øvelsen går ut på å trene to og to forsvarsspillere. Angrepsspillerne står i midtsirkelen, mens forsvarsspillerne danner par på to og to, hvorav ett par er i aksjon av gangen. Øvelsen begynner med at to angripere skal prøve å score mål i spill mot de to forsvarsspillerne. Dersom de ikke lykkes med å score får de en angrepsspiller til på laget og starter et nytt angrep fra midtsirkelen. Det angripende lag for en ny angrepsspiller helt til de klarer å score. Når det blir scoring på angripende lag, bytter de to forsvarende med et nytt forsvarspar. Dersom det forsvarende laget klarer å hindre mål når alle angriperne er med i angrep (i dette tilfellet (8v2), må angriperne gjøre ti push-ups/sit-ups/spensthopp som “straff”, før et nytt forsvarspar overtar og angrepslaget starter på nytt 2v2.

I denne øvelsen spilles det med offside.

I denne øvelsen trener man på intensivt forsvarsspill. I denne øvelsen ble forsvarsspillerne coachet på å lede angriperne “inn i trakten” mellom dem. Det ble også coachet på koordinert sideforskyvning og press. Dette er en øvelse som utfordrer forsvarsspilleren både fysisk og mentalt (fokus/utholdenhet) gjennom at oppgaven blir mer og mer komplisert å løse etter hvert som nye angrepsspillere kommer til.. I tillegg til at det er et morsomt konkurranseelement i øvelsen.

Besøk hos AS Roma sitt akademi

4. november var jeg sammen med en gruppe trenere på besøk hos AS Roma sitt ungdomsakademi på klubben sitt treningsanlegg Trigoria. Vi observerte treningene til U14, U15, U16, U17 og U18, i tillegg til en kort prat med treneren til U18.

Akademiet er regnet for å være topp 10 i verden. U18-laget er ranket som nr. to i Italia, etter Juventus.

Jeg gjorde følgende observasjoner:

  • Akademilagene trener to timer dagen, mandag til fredag. Kamper spilles på lørdager. Søndager er det fri.

  • U16, U17 og U18 trener kl. 15-17, mens U14 og U15 trener kl. 17-19. På morgen og formiddag er det obligatorisk skolegang.

  • Hvert lag består av 18-20 spillere og 3-4 trenere.

  • Alle øktene begynner med 30 minutter oppvarming/aktivering, hvor spillerene er innom stasjoner hvor de trener koordinasjon, teknikk, pasninger, og til slutt hurtighet eller skudd.

  • Resten av treningsøkten går med til tre ulike spilløvelser på ca. 30 minutter hver. Jeg observerte en possession-øvelse, men utover det var det ulike spilløvelser mot mål.

  • Man har fokus på å integrere tekniske, taktiske og fysiske elementer i de ulike øvelsene.

  • Hver øvelse hadde svært tydelig fokus på et tema innen forsvar eller angrep, og spesielt mye rundt den siste 1/3 av banen.

  • Hver treningsøkt inneholdt mange, mange avslutninger på mål.

  • Det ble brukt soneinndeling av banene når det ble øvet på posisjonering.

  • Hver spilløvelse hadde svært høy intensitet, små rom, korte opphold i spillet og gjerne et konkurranseelement.

  • Inn mot kamper er det mer fokus på kampforberedende øvelser enn i begynnelsen av uken.

  • Treningsbanene var hybrid- eller kunstgress (!).

  • Spillerne er svært fokuserte og disiplinerte, nok man sikkert må være for å beholde plassen i et akademilag. De kommer raskt til når treneren skal samle gruppen, har høy innsats og gjør få tekniske feil.

  • Spillergruppene virket homogen med hensyn på fysikk, noe som sikkert kommer av at de har vært igjennom den samme fysiske treningen over tid.

Spill mot etablert forsvar

I fotballmetodikk er vanlig å dele spillet inn i fire ulike spillfaser: Angrep, forsvar, overgang fra forsvar til angrep og overgang fra angrep til forsvar. For angrepsfasen snakker man gjerne om tre underfaser, nemlig bearbeiding, spill inn i prioritert rom og avslutning på mål. For de to første er det ofte tale om spill mot etablert forsvar. Når man trener på dette har man fokus på en spiller gjør før (scanne, åpen kroppsstilling), under (spille kontrollert fremover på riktig fot, spille igjennom og ikke rundt) og etter involvering (ny posisjon for å dra på seg press eller være et pasningsalternativ).

Følgende øvelse hentet fra Landslagskolen kan gjøre betingelsene litt lettere for angripende lag:

Rødt lag skal angripe mot blått lag. Det vil si at rød keeper skal starte med ballen hver gang den går ut av spill. Banen er delt inn i tre soner. Spillerne kan ikke bevege seg ut av sin sone. I midtsonen er det to spillere fra blått, forsvarende lag. Rødt lag skal da spille gjennom dette leddet og inn i angrepssonen hvor det er fire røde angripere og fire blå forsvarere. Etter hvert kan man tillatte at backene på rødt lag kan bevege seg inn i angrepssonen. Etter hvert ksn msn fjeren sonene og lag lagene spille fritt 11v11, men med tydelig fokus på elementene ved spill mot etablert forsvar.

Y-pasningsdrill

I pasningdriller er en sammebetegnelse på pasningsøvelser hvor spillerenes plassering har en y-form. Slike pasningsøvelser er svært hensiktsmessige for å øve pasninger og bevegelser som gir vinkler, gjennombrudd og bruk av 2.- og 3.-angriper. Disse pasningsøvelsene gir med andre ord spillerne ulike mønstre for samhandling, i tillegg til det rent pasningstekniske som tilslag, vinkling, fart osv. Slike pasningsøvelser bør man ha ukentlig i alderen 12 år og oppover.

Her er et eksempel på en slik øvelse hvor spillerne bruker smarte bevegelser for å spille seg forbi motstanderne:

Share

Man City/Pep Guardiola heksagon spilløvelse

Dette er er morsom og intensiv spilløvelse hvor banen er formaet som en heksagon (altså en sekskant) hvor lagene skal score/forsvare tre minimål hver. Utgangspunket er 5v5+1, men antallet spillere kan justeres med størrelsen på banen. Utgangspunktet kan være en bane på 20x20 meter. Her trener man kjapp beslutningstaking og kjappe føtter, og passer perfekt til overgangen fra oppvarming til taktisk spill.

Taktisk situasjon - Skape overtall ved å flytte opp forsvars- eller midtbanespiller (med to øvelser)

En metode for å skape overtall i spill er å flytte opp en forsvarsspiller eller en midtbanespiller ett ledd i et angrep. Her er to øvelser hvor man trener på nettopp dette. Øvelsene kan med fordel brukes i samme treningsøkt, for å skape en rød tråd.

1) Skape overtall i midtbane og avslutningsfasen

Øvelsen foregår i en firkant på ca. 30x20 meter uten for 16-metere. Fire hvite angripere skal prøve å score mot fire oransje forsvarer + keeper. Ballen starter hos en femte hvite spiller, midtbanespiller, som beveger seg inn i firkanten for å skape 5v4 overtall for det angripende lag. 16-meters-linen kan fungere som offside-linje. Dersom de oransje spillerne får tak i ballen kan de for eksempel “score” på småmål eller ved å sentre ballen til treneren. To spillere kan gjerne bytte på å være midtbanespiller.

2) Skape overtall en spill med tre soner

I denne øvelsen kan feks spille 11v11 på en 2/3 bane. Banen deles inn i tre soner. Midtsonen er litt smalere enn de to endesonene. Spill i lagets vanlige formasjon, feks 4-3-3. Spillerne skal i utgangspunktet kun bevege seg inne sin egen sone. Imidlertid kan en spiller flytes opp ett ledd i det angripende laget. Ballen spilles ut bakfra. En forsvarsspiller fra det angripende lag kan flytte opp i fra forsvarssonen til midtbanesonen, enten ved å sentre ballen til enn midtbanespiller eller ved selv å føre ballen opp i midtbanesonen. Tilsvarende kan en midbanespiller flytte opp i angrepssonen på tilsvarende måte.

Det kan tenkes at de ikke alltid er riktig å flytte opp spillere ett ledd i kampsituasjoner, men disse øvelsene lærer spillerene vanen å skape overtall ved å flytte opp spillere.

Thomas Tuchel - to lærdommer fra bok

Julens fotballlektyre ble en biografi om nåværende Chelsea-trener Thomas Tuchel. De to viktigste metodiske lærdommene i boken var:

  • Høy kognitiv belasting: Mange øvelser bør være designet på en slik måte at de er kognitivt krevende. Det vil si at de utfordrer spillernes evne til fokus, konsentrasjon, oppmerksomhet, beslutninger osv. Mange av spillerne fortalte at de var mer slitne i hodet enn i beina etter de første treningene.

  • Fokus på grunnleggende ferdigheter: Selv om fotball i stor grad er et taktisk spill skal man alltid ha fokus på og stadig forbedre de grunnleggende tekniske ferdighetene.

Prinsipper:

- Høy kognitiv belastning

- Fokus på grunnleggende ferdigheter

Share

Tekniske spilløvelser (med et eksempel)

I mine økter pleier jeg alltid å legge inn en teknisk spilløvelse på 15-20 minutter. En teknisk spilløvelse bør spilles på små områder med mange ballberøringer hvor spillerne får trent basis tekniske, taktiske og mentale ferdigheter. Slike øvelser er typisk ulike firkantøvelser og 1mot1-øvelser. Det kan gjerne være en rød tråd fra teknisk øvelse via teknisk spilløvelse og over i en mer taktisk spilløvelser. Eksempel på en slik rød tråd kan være en teknisk øvelse hvor man trener på pasninger på ett touch, en teknisk spilløvelse som firkant med ett touch og taktisk spill øvelse hvor målet er å slå direkte pasninger i lengderetingen inn i mellomrom eller bakrom.

Her er et eksempel på en god teknisk spilløvelse:

Øvelsen spilles i i en firkant på 30x30 meter. Inne i firkanten spilles det 5 mot 5. Hvert lag har to spillere på hver sin ende. Lagene skal forsøke å spille ballen til en av “sine” spillere utenfor firkanten. Når en spiller sentrer ballen til en spiller på enden av firkanten skal de bytte plass, slik at spilleren på enden tar med seg ballen og fortsetter spillet inne i firkanten. Når motstanderlaget vinner ballen skal de spille ballen til en av “sine” spillere utenfor firkanten. Progresjon i øvelsen kan være touchb-egrensninger, at spillerene utenfor firkanten skal spille ballen på ett touch, samt å gjøre firkanten mindre. For å gjøre øvelsen lettere kan man spille med en joker.

Bruk av video-analyse

Bruka av video-verktøy til analyseformål blir mer og mer vanlig, også i ungdomsfotballen. Hensikten med et slik verktøy er ikke analysere hele kampen, men å plukke ut enkelte spillsituasjoner som eksempler på taktiske momenter man trener på og ønsker å overføre til kamp. Eksempler på slike situasjoner kan være:

  • Spill mot etablert forsvar

  • Bruk av mellomrom og bakrom

  • Skape overtall

  • Overgang fra forsvar til angrep

  • Soneforsvar

  • Andreforsvarer/sikring

  • Hjørnespark

Formålet er å plukke ut 2-3 vellykkede situasjoner med disse momentene som man kan vise på et spillermøte eller sendes til spillerne. Alle lærer best visuelt og slike “filmbilder” er mye mer konkret enn et taktisk språk som fort blir abstrakt.

FF75BC1D-0234-4F51-AC25-23D3752DE171.jpeg

Det mest vanlige systemet på markedet i Norge er VEO, som både er robust og brukervennlig:

Share

Spille av et pressledd - Ajax 4v2/4v2 possession

4 mot 2 i en firkant er en veldig vanlig possession-øvelse. Den øvelsen er ikke jeg så glad i, fordi den har en begrenset utbytte utover det å trene på pasninger og mottak. Possession with a purpose er en betegnelse som brukes ganske ofte i fotball. Dette handler om å bruke possession-øvelser til å løse kampliknende situasjoner. Et eksempel på dette er å spille av et pressledd, Et pressledd kan være motstandernes angriperne når man skal spille fra eget forsvar og opp til egen midtbane.

BB03CAE1-3681-4A5E-B24A-AE6CB6A5AD5F.jpeg

Ajax 4v2/4v2 er en possessjon-øvelse hvor man øver på å spille av pressledd, og spilles på følgende måte:

Del inn i tre soner. To endesoner på ca. 15x10 meter og en midtsone på ca. 15x5 meter, med fire spillere i hver sone.

aj1.PNG

Ballen spilles til ett av de hvite lagene i den ene endesonen. To av de gule forsvarerne i midtsonen skal prøve å ta ballen fra det hvite laget. Angriperne skal spille ballen mellom seg, for så å skape nok rom til å sentre ballen over til det andre hvite laget. De to gjenværende gule forsvarerne skal da prøve å ta ballen fra det hvite laget i den andre endesonen, osv.

I denne øvelsen er det mange elementer man øver på:

  • Offensivt: pasning/mottak, driblinger, komme rettvent, spillbarhet, skape rom, kombinere korte og lange pasninger. Kort oppsummert: spille av et pressledd

  • Defensivt: komme hurtig opp i press, førsteforsvarer, sperre av for å skape 2v2-situasjoner

aj2.PNG

Powered by Squarespace